
Isi Kandungan
Toggle
Perkongsian daripada Tuah Kencana memang menarik perhatian. Daripada sebuah bas lama, diubah suai menjadi rumah kecil.
Selalu transformasi begini hanya kita tonton dalam program dekorasi tv luar negara tapi rupanya di Malaysia pun ada. Terbaik sungguh.
Berikut adalah foto perkongsian beliau dalam page Kelab Kaki Deko.
Bahagian luar dikekalkan
Ubah suai hanya di ruang dalam, ini bahagian pemandu dan depan bas.
Ruang makan dan dapur. Sambil makan boleh lihat pemandangan
Dapur ringkas, lengkap dengan kabinet untuk storan
Siap ada singki
Simple sesuai untuk orang bujang
Belakang bas jadi bilik. Ada aircond ya!
Rumah bas tepi rumah
Sebelum ubah suai
Bas Universiti Malaya
Sumber: Tuah Kencana
Pokok Terung Berbunga Tapi Asyik Gugur, Tak Jadi Buah. Boleh Guna Teknik Pendebungaan Manual Ini

Sayur terung antara yang mudah dan selalu ditanam di sekeliling rumah. Nak tanam dalam pasu pun boleh saja.
Tapi walaupun dah berjaya tanam dan subur sering kali juga berlaku, pokok terung berbunga namun asyik gugur, tak lekat dan tak jadi buah.
Sekiranya pokok terung jadi begini perkongsian Rose Aida Salleh ini boleh membantu supaya bunga lekat dan jadi buah.
Teknik pendebungaan manual pokok terung, jika bunga tak lekat jadi buah
Tip untuk yang tanam terung dan berbunga tapi bunga asyik gugur, tak menjadi buah. Cara yang saya tunjuk ini ialah teknik pendebungaan manual terutama untuk kawasan rumah yang tiada serangga untuk proses pendebungaan.
1. Ambil cotton bud, perlahan-lahan sapu pada kelopak kuning dan terus ke stigma hijau kecil yang ditanda dengan garisan hitam.
2. Sekiranya pendebungaan berjaya, bunga akan mengecut seperti ini selepas beberapa hari.
3. Buah pula akan mula keluar beberapa hari kemudian.
Untuk lebih jelas, boleh juga lihat video ini juga.
Selamat mencuba.
Dah Beli Buah Avocado Biji Jangan Buang, Boleh Semai Jadi Benih. Ini Caranya

Buah avocado memang diketahui banyak khasiat untuk kesihatan tubuh. Menurut kajian, amalan memakan avocado boleh menurunkan berat badan dan kolestrol, mengelakkan serangan jantung, mencegah katarak mata, mencantikkan kulit, melancarkan pencernaan dan elakkan kanser.
Disebabkan itu juga harga buah ini agak mahal. Jadi kalau ada membeli avocado apa kata cuba untuk tanam sendiri. Ya pokok buah ini juga boleh ditanam dalam keadaan cuaca kita yang panas lembap.
Dikongsi oleh Donny Ien yang juga pengusaha nurseri buah-buahan, ini adalah cara betul menyemai biji avocado supaya tumbuh dengan baik.
Cara cambah benih avocado melalui biji
Saya kongsikan cara-cara menyemai biji avocado yang betul supaya tumbuh dengan baik.
1.Mula-mula pilih buah yang sudah masak, selepas makan isinya, ambil biji tersebut, kupas kulit luar sehingga bersih.
2. Beza biji avocado yang ada kulit dan tanpa kulit, tujuan membuka kulit supaya tunas cepat keluar apabila disemai di polibeg.
3.Apabila menanam dalam polibeg, pastikan bahagian yang tajam menghala ke atas, kerana akar akan keluar terlebih dahulu di bahagian bawah sebelum tunas tumbuh.
4. Tanam biji separuh kedalam polibeg, gunakan tanah kuning 70%, topsoil 30% supaya biji tidak mereput, jangan guna topsoil 100% kerana ia terlalu lembap dan akan merosakkan biji.
5.Selepas 1 bulan, tunas mula keluar dengan subur. Pastikan siram setiap hari supaya pokok tidak kering, tabur sedikit baja subur supaya cepat membesar.
Usia pokok avocado lebih kurang 1 bulan lebih, tunggu daun matang dulu, barulah saya akan buat teknik cantuman baji dengan tunas Avocado Russell.
Berdasarkan kajian saya, buah avocado di Sabah amat sukar di mungkin masih ramai yang belum menanamnya.
Kalau jumpa pun, harga boleh mencecah sehingga RM15 sekilo atau lebih bergantung pada lokasi dan jenis buah.
Jadi apa tunggu lagi, tanamlah sepokok dua di halaman rumah, kerana buah susu ini banyak khasiatnya, tidak rugi berbudi pada tanah. Pokok avocado kahwin berbuah sekitar 3 tahun dengan penjagaan yang teratur.
Sumber: Donnie Ien via Infoberita
Cara Simpan & Atur Stok Lauk Mentah Tahan 3 Minggu. Boleh Jimat Masa Memasak Juga

Isi Kandungan
Toggle
Balik kerja, terus bergegas masuk dapur, ini rutin biasa ibu yang bekerja. Segalanya nak cepat waktu ini.
Bagi menjimatkan masa memasak kita boleh ikut cara simpan dan penyediaan stok bahan mentah yang dipraktikkan oleh Naeamah Balqis ini.
Simpan lauk cara saya
Selesai stok lauk dan bahan mentah untuk 3 minggu. Betul penat awalnya tapi insya-Allah senang kemudiannya. Bila dah ada semua balik lambat macam mana pun insya-Allah akan rajin masuk dapur walau masak biasa jer. Sebab tu hakak rilek jer walau keluar gelap balik gelap.
Masukkan lauk dalam satu bekas untuk sekali masak. Masukkan air sampai menutupi lauk tadi. Simpan kat tempat beku. Letak air untuk apa? Untuk kekalkan kesegaran lauk td. Untuk orang yang ckp manis udang akan hilang bila letak air simpan lama terpulang. Kita raikan pendapat.
Lauk yang saya letak air – Udang + sotong + ikan + ayam…semua bersihkan siap-siap. Simpan lauk yang dah bersih
Daging + tulang – simpan mcm biasa…jangan letak air. Bila nak masak keluarkan alirkan bawah air paip. Kalau udang + sotong sekejap jer cair. Ayam amik masa sikit. Takder masalah nak cairkan ais tu, uolss kalau nak masak pagi esok malam tu boleh letak kat chiller ramai orang buat mcm tu kan.
Cara simpan sayur
– Halia + lengkuas + serai + kunyit letak dalam bekas dan masukkan air sampai menutupi sayuran tersebut.
– Cili hijau + limau + bawang putih + bawang merah + daun sup + kacang panjang + cili merah + carrot + timun + petai + kobis + sawi jepun + bunga kobis + brokoli, letak tisu kering kat bahagian bawah untuk serap air yang akan menitis kat dlm bekas tersebut.
Sayur akan tahan lama. InsyaAllah. Cuma sawi jepun + kobis tak tahan lama. Seminggu ok lagi, selepas tu sawi akan lembik dan kobis akan hitam dekat tepi. Sebab tu lah sayur berdaun saya tak beli banyak sekaligus cukup untuk seminggu.
Bajet
Saya letakkan sekali bajet untuk bulan ni sebab nanti ada yang tanya berapa bajet untuk bahan2 mentah ni..
Udang – Rm 25.00 (1.474 kg)
Sotong – Rm 66.00 (3.304 kg)
Ikan Tenggiri – Rm 47.00 (2.136 kg)
Ayam – Rm13.00 (sekor)
Ayam pencen – Rm 20.00 (2 ekor)
Ikan lolong – Rm13.00
isi udang – rm12
Jumlah = Rm196.00 (Lauk)
RM 47.00 (sayur – cili hijau + cili api merah + ubi kentang + kobis unggu + serai + tomato + kacang panjang + daun ketumbar + halia + lobak + pak choy + cili benggala + + terung + salad + bawang merah + bawang putih).
Bajet bergantung kepada keperluan individu. Saya bertiga, adakalanya akan lebih juga sikit bajet tu. Contoh kalau saya nak buat nasi ayam, saya akan beli ayam lain sbb ayam yang ada tak sesuai untuk buat nasi ayam..ayam dipotong kecik.
Mudahkan mak-mak yang bekerja
Saya bukan nak tunjuk bajet saya. Saya nak tunjuk cara saya simpan lauk untuk mudahkan untuk kita mak-mak ni masak dan juga cara simpan sayur-sayur untuk tahan lama terutama mak-mak berkerjaya keluar pepagi hari dan hampir nak malam baru balik mcm saya.
Jangan ckp peti besar boleh la buat mcm ni. Saya dah kahwin 15 tahun, baru kawin dulu peti kecik jer tp saya buat mcm ni jugak..saya letak dlm plastik, cuma tak letak air la bila letak dlm plastik. Cuma rasa kering sikit lauk tu berbanding yang letak air mcm sekarang…tp ok sangat lagi dari tak buat apa-apa kan.
P/S: Bekas pink tu saya beli yang murah saja.
Sumber: Naeamah Balqis
Artikel berkait: Cara Betul Simpan Daun Bawang, Sup dan Kucai Supaya Tahan Lama