Bagi yang bercucuk tanam, serangan haiwan perosak memang boleh mengecewakan apatah lagi jika tanaman yang diserang sudah matang dan siap untuk dituai.

Sekiranya tanaman diserang ulat atau serangga ia boleh juga dikawal tapi kalau khinzir atau babi memang boleh buat pekebun stres. Jika sedang mengalami masalah ini 10 cara berikut boleh digunakan untuk menghalau babi dari merosakkan tanaman.

10 cara halau babi daripada merosakkan tanaman yang ramai tak tahu

Babi ialah makhluk perosak yang sangat bijak dan licik merosakkan tanaman seperti pokok durian, pisang, ubi dan sebagainya.

Babi mempunyai hidung yang mancung dan sangat cekap menghidu mangsa. Selain itu telinganya yang tajam mampu mendengar bunyi anjing dan sorakan pemburu dari jarak jauh. Manakala matanya mampu melihat sesuatu ancaman, babi tidak akan menyondol sesuatu yang tidak pasti.

Terdapat pelbagai kaedah untuk memghalau dan mengatasi masalah serangan haiwan perosak ini. Berikut adalah cara-caranya dan ada diantaranya  mungkin ramai yang belum tahu.

1. Patung harimau
Letakkan patung harimau di kawasan kebun yang sering diserang, babi takut pada binatang yang lebih kuat daripadanya.

10 Cara Elak Serangan Khinzir Dari Rosakkan Tanaman. Salah Satu Guna Rambut, Ramai Kata Berkesan

IKLAN

Boleh beli patung harimau besar kat SINI 

2. Air kencing harimau
Caranya letakkan kencing harimau di tempat yang sering menjadi sasaran babi. Ia adalah sejenis cairan yang dihasilkan daripada campuran ubat gegat dan belacan bakar.

3. Rambut manusia
Rambut yang dipotong halus-halus, apabila masuk dalam kerongkong, babi akan tersedak dan tidak akan pergi ke tempat itu lagi, ada yang cakap cara ini lebih berkesan.

10 Cara Elak Serangan Khinzir Dari Rosakkan Tanaman. Salah Satu Guna Rambut, Ramai Kata Berkesan

4. Telur dan jarum
Cara ini ibarat menyantau, caranya rebus telur dan cucuk 5 atau 6 batang jarum pada telur tersebut. Perut babi akan luka apabila tertusuk jarum, dan tidak akan datang lagi ke tempat itu. Cara ini juga agak berkesan.

IKLAN
Selain itu:  Suami Ini Guna Suara Isteri Untuk Waze, Begini Cara Untuk Lakukannya

5. Radio
Pasang radio kuat-kuat di kebun yang menajdi sasaran, babi yang terdengar bunyi bising tidak akan datang ke kawasan tersebut kerana disangka ada kelibat manusia.

6. Lennex
Menurut carian di internet, ia adalah sejenis racun untuk membunuh babi, caranya campurkan pada makanan dan babi akan mati serta-merta apabila termakan racun tersebut. Anda boleh google untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut.

10 Cara Elak Serangan Khinzir Dari Rosakkan Tanaman. Salah Satu Guna Rambut, Ramai Kata Berkesan

Boleh beli racun Lenex kat SINI

IKLAN

7. Jerangkap samar
Caranya korek lubang bersaiz 5x5x5 kaki dan tutup dengan daun pelapah sawit dan diatasnya kita umpan makanan yang sedap-sedap! tunggu satu malam dan lihat hasil keesokan harinya!

8. Pagar elektrik
Yang ini memang sangat berkesan. cuma kos agak mahal tapi amat berbaloi. Jika ada modal di sarankan anda memasang pagar elektrik di kebun.

10 Cara Elak Serangan Khinzir Dari Rosakkan Tanaman. Salah Satu Guna Rambut, Ramai Kata Berkesan

9. Cermin
Gantung cermin pada sebatang pokok menggunakan tali dan biarkan cermin tersebut berpusing-pusing. Babi takut bila melihat bayang-bayangnya sendiri atau kilauan dari cermin pada waktu malam.

10. Tembak!
Kaedah terakhir bila tidak ada pilihan ialah menembak babi yang merosakkan tanaman anda. Anda berani?

Kredit : Pertanian satu perniagaan

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI