12 Barang Wajib Beli Untuk Mudahkan Kerja Bersihkan Rumah. Berbaloi Sebab Murah!

2296

 

Kalau rumah bersih, fikiran dan hati pun jadi tenang dan lapang. Penghuni pun selesa bila duduk di rumah.

Tapi rumah yang bersih ini kenalah ada kerajinan. Selain itu penting juga kena ada barang-barang pembersihan yang sesuai supaya senang nak buat kerja membersih rumah.

12 barang pembersihan ini wajib ada kalau mahu rumah bersih. Ia disarankan oleh Hani Mynis kerana ia memudahkan kerja dan paling best berbaloi beli sebab harganya cuma RM2.10.

Barang-barang ini boleh saja di beli di kedai Eco, Mr DIY, Daiso, Mydin atau laman web membeli belah.

1. Magic span

No 1 atas takhta ! Sudah semestinya magic span! Siapa tak kenal magic span punya magic?
Memang magic sungguh hani rasa cam terharu kejap. Apa saja dia tak boleh cuci?

– bersihkan permanent marker pen, pensil, crayon kat mana2 permukaan
– bersihkan kekotoran, watermark, tahi lalat kat lantai bilik air
– bersihkan kesan2 tangan jari kat suis2
– bersihkan kesan minyak , minyak sambal kat bekas makanan
– kilatkan silverware, utensils, gelas kaca mangkuk kaca dan banyak lagi.

2. Sabun AI

Nama saja laundry soap! Nope! Bukan hanya utk laundry je, sagat dan simpn dalam bekas, agak-agak tengah rajin nak menyental bawah kuali dan periuk campurkan sabun ni dengan sabun basuh pinggan biasa (nak lebih buih) utk kesan extra extra shiny!

Masukkan sikit dalam air panas + cuka, mop lantai! Berkilat oit lantai lagi-lagi lantai tiles. Sabun ni kalau nak basuh baju anak yg putih, baju sekolah hilangkan daki kat kolar baju, tahi lalat kat baju memang berkesan, rendam kejap dlm air panas campur sabun yg dah disagat. Memang magic! Tapi kalau malas nak rendam2 terus je masuk dlm mesin boleh aja.

3. Washable Sticky Roll

Roller ni boleh basuh! tak perlu lagi nak cabut sticker. Roll and wash. Dah senang bertambah senang kerja. Fungsi dia: Khas utk kutip rambut, habuk kat karpet kalau mood malas nak guna vacuum!

4. Super Tot pencuci lantai

Wangi dia memang wangi sungguh. Yg penting tak payah nak bilas, tak melekit!

5. Microfiber cloth

Pakai sarung tangan kemudian sapu saja kat mana-mana permukaan yg obvious habuknya tu. Senang kerja.

6. Wet tissue

Kalau nak lap kotoran kecil kat meja makan atau atas perabot

7. Berus cuci kerak

Berus 2 in 1, terbaik untuk cuci kerak belakang kuali dan periuk yang dah bertahun tak bersental tu. Hujung besi tu utk kikis kerak sebelum kita berus dgn berus besi. Belakang kuali dan periuk akan berkilat in no time. Jangan lupa masa gosok tu guna sabun viral yg kuning td! Shiny.

8. Stain remover

Dalam kandungannya ada peluntur macam Clorox, tuang je dalam mangkuk tandas biarkan 15 minit gitu, hilang segala kotoran tak perlu nak berus dah , tuang kat lantai pun boleh tapi biarkan dia few minutes “bekerja” lepas tu basuh dgn air. Elakkan kena kulit, sama mcm clorox semua tu.

Disclaimer: disebabkan stain remover ni sngt “kuat” dikhuatiri beri effect pada tiles (ada sesetengah jenis tiles tak tahan), curah pda kawasan tile yg terlindung dulu. Letak sikit je tgk kesan nya.

9. Berus dgn tiga jenis berus

Untuk bersihkan dapur masak sebab kat bahagian tungku tu keras atau kesan karat susah nak tanggalkan even guna magic span. So guna ni terbaik! Memang bersih. Untuk bersihkan jaring dlm oven pun boleh.

10. Penyepit span , pembersih tingkap!

Penyelamat tangan dari terluka membersihkan tingkap nako dari zaman kita sekolah. Still relevant sampai sekarang.

11. Plastik sampah wangi

Memang wangi sungguh, satu dapur bau wangi. Elok sangat kalau letak kat bakul sampah pampers anak tu.

12. Pencuci tandas

Yang ni walau tak “sekuat” stain remover (lebih mild) hani guna kalau setakat nak cuci biasa yg mingguan buat. Untuk kotoran biasa je. Kalau kotoran susah tanggal guna je stain remover tadi atau Clorox. Not bad utk harga dia.

Sumber: Hani Mynis