Setiap pasangan yang berkahwin pastinya menginginkan cahaya mata. Macam pelik pulak kalau ada yang tak nak.

Tapi rezeki setiap pasangan itu berbeza, ada yang sebulan lepas kahwin terus disahkan hamil, ada juga yang bertahun tahun mendirikan rumah tangga masih belum dikurniakan rezeki macam yang lalui oleh Norhasni Salim.  

3 tahun berkahwin tanpa cahaya mata, dia bagaimana pun tak putus asa. Macam-macam cara dibuat hinggalah akhirnya berjaya menimang zuriat sendiri.

Tahu ramai wanita lain senasib dengannya, Norhasni berkongsi pengalaman dan usaha yang dilakukan demi mendapatkan cahaya mata terutama buat wanita yang berdepan masalah haid tidak teratur seperti dirinya.

Apa orang suggest semua beli

 

Langkah pertama pergi klinik

 

6 bulan selepas itu nampak kantung tapi…

Nak anak memang kena usaha

 

Keadaan ovari

Ni beza ovari normal dengan orang yang ada PCOS. Kenapa entah aku rasa nak garu garu tengok gambar ni

Inilah Clomid

Ini clomid. Certain orang panggil ubat subur. Tak jual di farmasi ye. Hanya boleh ambil atas nasihat doktor sahaja. Mula mula doktor akan bagi dos rendah (50mg) lepas tu kalau tiada tindak balas dos tinggi sikit (100mg) last (150mg). Makan masa haid hari kedua atau ketiga sampai habis haid dan makan pada masa yg sama setiap hari.

Clomid and Clomiphene Citrate ialah ubat kesuburan yang paling terkenal dan mungkin kerana ia adalah yang paling kerap digunakan. Dianggarkan 30% dari kes infertiliti yang melibatkan masalah dengan ovulasi, menggunakan clomid sebagai rawatan kesuburan.

Clomid adalah berbentuk pil menjadikan ia amat mudah diambil, murah dan berkesan dalam merangsang ovulasi.

Clomid diambil oleh wanita yang sukar hamil terutamanya kepada pesakit yang berkait dengan masalah ovulasi seperti PCOS dan juga kes dimana punca kesukaran untuk hamil tidak diketahui. Di samping itu, Clomid juga digunakan sebagai ubat perangsang untuk prosedur IUI (intrauterine insemination).

Clomid bertindak dengan menggalakan pembentukan dan pertumbuhan folikel dalam ovari dengan harapan telur menjadi matang dan seterusnya akan berlakulah ovulasi.

Herba pun ada

Ni kawan aku yang suggest. Aku makan sekali dengan clomid dengan harapan ovum yang bagus dihasilkan. Huhu.Himalaya Shatavari adalah ekstrak herba tulen. Shatavari dianggap sebagai herba yang paling berguna untuk wanita kerana ia membantu dalam mengimbangi sistem hormon wanita.

The Rejuvenative utama herba untuk wanita, Shatavari menyuburkan dan membersihkan darah dan organ-organ pembiakan wanita itu menyokong kesuburan semula jadi badan. Ia menyuburkan rahim dan ovum dan menyokong organ wanita untuk mengandung.

Ia juga menggalakkan laktasi semula jadi badan. Shatavari mengandungi phyto-estrogen, yang prekursor estrogen dan amat berguna untuk wanita yang mengalami tahap estrogen rendah semula jadi akibat menopaus, hysterectomies atau oophorectomies.

Ambil zinc juga dengan harapan boleh hasilkan ovum

Ni zinc. Aku ambil jugak dengan harapan boleh hasilkan ovum. Haha.  Boleh baca kt link ni.
http://www.celiknutrisi.my/2013/05/27/bagaimana-zink-membantu-meningkatkan-kesuburan/.

Cara nak tahu waktu subur

CARA MENGGUNAKAN OPK

Celupkan strip dlm urine selama 5 saat. Kemudian tunggu dlm 3 – 8 min atau sehingga jalur merah kelihatan pada ‘test line’ dan ‘control line’.

Bila waktu sesuai utk ujian kesuburan

1) Pertama sekali, anda perlu tentukan kitaran haid ( cycle period ). Kitaran haid dikira dari hari pertama haid bulan lepas sehingga haid yg akan datang..

2) Sila rujuk carta di bawah bagi menentukan bilakah hari yang sesuai untuk gunakan OPK.

Tempoh kitaran haid/ Mula gunakan strip pada

21 hari/Hari ke 6
22 hari/Hari ke 6
23 hari/Hari ke 7
24 hari/Hari ke 7
25 hari/Hari ke 8
26 hari/Hari ke 9
27 hari/Hari ke 10
28 hari/Hari ke 11
29 hari/Hari ke 12
30 hari/Hari ke 13

3) Contohnya jika cycle period anda 28 hari, bagi yang merancang untuk hamil, anda boleh start test pada hari ke 11 (start kira dari hari pertama period), jika result positif (double line sama terang) bermakna anda dlm keadaan subur dan anda bolehlah bersama dengan pasangan ( waktu subur boleh bertahan 24 – 48 jam sehari.

Minum susu jugak ya

 

 

Susu ni susu pertama lembu ye. Memang recommended sangat untuk yang nak kurus, sihat, gastrik terutamanya. Hehe.
Eh masa raya hari tu laki ku sorang je tak sakit perut sebab dia minum susu ni. Haha

Ini merupakan perkongsian dari Norhasni, tak semestinya serasi dengan wanita lain. Sebaiknya dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum mencuba ya.

 

Sumber: Norhasni Salim

 

 

 

Tinggalkan Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara Ideaktiv Sdn Bhd • Dikendali Oleh Astro Group

error: