Ramai yang tanam pokok cili di rumah. Pokok ini memang mudah untuk hidup tapi masalahnya ia selalu diserang penyakit dan serangga perosak walaupun dah melakukan penjagaan yang diperlukan.

Sebenarnya bagi mengelakkan pokok cili ini diserang penyakit dan serangga perosak ada beberapa perkara lain lagi yang perlu kita perhatikan selain penjagaan biasa. Mungkin perkara ini yang kita terlepas pandang hingga menyebabkan pokok cili asyik kena penyakit dan serangan perosak.

Perkara ini dikongsi oleh Mohd Syafiq Ahmad Khasasi atau dikenali juga sebagai Cikgu Kebun (CK). Ikuti juga tip daripada beliau untuk memastikan pokok cili subur dan bebas dari serangan perosak dan penyakit.

Tip tanam pokok cili dari kena penyakit berterusan

Pokok cili atau cabai ini memang banyak serangga yang suka dan serang, jika kita tidak jaga dari awal pokok akan rosak(kerinting) dan buah tidak keluar lebat(pucuk terbantut).

IKLAN

Ramai penanam cili di kawasan rumah sukar untuk jaga pokok cili ini sentiasa sihat dan keluar hasil yang berterusan.

3 Tip Tanam Pokok Cili Supaya Tak Kena Serangan Perosak & Penyakit Berterusan. Hasil Cili Pun Banyak

Tip ini CK nak kongsi supaya kita boleh tanam cili dan hasilnya akan dapat banyak dan pokok sentiasa sihat.

IKLAN

1. Seeloknya sebelum tanam cili buat kawalan serangga dahulu, cari ubat untuk buat semburan awal dari tanah yang nak tanam, persekitaran dan pokok-pokok yang ada berdektan dengan cili nanti.

2. Semasa proses semaian, buat semaian dalam mini greenhouse yang ada netting kalis serangga atau plastik di sekeliling. Semasa proses semaian juga buat semburan serangga dan kulat secara konsisten 2 minggu sekali.

IKLAN

3. Elakkan tanam pokok cili di tempat yang sama berulang kali, buat giliran tanaman bila mana habis satu pusingan tanam cili, habis cili tanam jenis kekacang pulak.
Tujuannya untuk atasi masalah serangga perosak terus membiak pada tanaman cili sehingga kita tidak mampu mengawalnya lagi.

Selain itu:  7 Teknik Lipatan KonMari Yang Wajib Diketahui Semua Wanita Agar Almari Pakaian Kita Kemas Giler !

Boleh cuba tip ini supaya pokok cili tidak menjadi perumah kepada pelbagai jenis serangga akhirnya akan merosakkan tanaman lain pula.

Sumber: Mohd Syafiq Ahmad Khasasi

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI