Waktu nak beli tembikai beria-ria kita pilih tapi alih-alih bila balik dan potong rasanya tawar, tak manis.
Ini kejadian biasa berlaku. Tapi lepas tahu petua yang dikongsi oleh Aishah Wahab ini insya-Allah tak kita akan frust lagi.
Graduan dalam bidang pertanian yang pernah bekerja di ladang ini berkongsi cara memilih tembikai yang manis rasanya. Ada 4 cara yang dikongsi dan semuanya dengan cara melihat dari luaran tembikai saja.
So lepas ni boleh praktikkan bila beli tembikai ya!
1. Tengok jalur
2. Cari tapak kecil
3. Pilih yang bulat
4. Tangkai ‘curly’
Dah tahu cara nak pilih, nanti praktikkan.
Semoga bermanfaat
Sumber: Aishah Wahab
Lepas Winscoting, Kini Accent Wall Pula. Boleh Buat Kalau Rasa Dinding Rumah Kosong, Modal Cuma RM200!
Sebelum ini wainscoting jadi ikutan peminat dekorasi kediaman, terbaru accent wall pula. Hiasan dinding daripada kayu yang diatur dengan corak tersendiri.
Selain cantik, accent wall ini juga lebih murah dan paling penting boleh dibuat sendiri. Caranya dikongsi oleh Adam Juni.
Port untuk bergambar
Kalau rumah tu rasa kosong, nak buat wainscoting atau panggil ID untuk deco belum berkemampuan lagi, boleh la cuba buat sendiri accent wall ni. At least boleh ada la port untuk bergambar!
Buat yang berminat nak buat sendiri, saya sediakan step by step di setiap gambar.
Barang yang diperlukan
1. Kertas pasir tu kasar dan halus. Sekeping sudah.
2. Sesiku L tu boleh ganti dgn jangka sudut.
3. Penembak gam tu kene beli la, kang nanti jenuh nak tunggu silicon tu x kelua kelua.
4. Gergaji tu pakai je ape yang ada.
5. Pensel dgn pengorek auto tu penting. Buat garisan kat kayu ni, laju je pensel tu haus.
6. Kalau ade bajet, ganti masking tape tu dengan Nippon Washi Tape. Order kat shopee sudah, hardware ni memanjang x de stock.
7. Amik la meja yang paling cikai untuk buat alas tempat kerja. Takkan la gergaji kat lantai pulak kan.
8. Cat tak masuk sebab belum beli lagi.
Total semua ni termasuk cat dalam RM150.
Ni pulak kayu spin nama dia. Hardware yang besar sikit ada jual. Kalau boleh pilih sendiri sebab ko boleh la pilih yg lurus dgn smooth permukaan dia. Beli la lebih sikit buat spare. saya beli 22 batang. Sebatang 6 kaki. Saiz 1 inci x 1/2 inci. Harge 2 ringgit lebih sebatang. So total dalam RM 50.
Design pilihan
Kita mulakan dgn ukuran dinding (dalam cm, inci dan kaki) dan yang paling penting ialah design yang mana menjadi puujaan hatimu.
Cara membuat
1. Ni dinding yang asal suci murni
2. Dah boleh mula lekat kan kayu tu ikut design dan ukuran asal. Boleh je kalau nak cat dulu.Kayu kena la sambung sikit untuk jadikan panjang. Ye la kan die jual panjang 6 kaki.
3. Ha dah siap lekat dan potong hujung-hujung yang berkenaan tu. Pakai jangka sudut tu lagi senang dari sesiku L sebenarnya. Murah pulak tu.
Bulat kat atas tu, namanya spacer. Buat la 2 batang. So bila nak letak kayu tu, parking spacer tu kat belah hujung, maka terletak cantik la kayu tu. Tak payah la nak ukur satu-satu space antara kayu tu kan.
4. Dah setel, cabut semua kayu utk proses sanding
5. Nampak tak marking setiap posisi kayu. Buat 3 marking.
1 kat layout design
1 kat kayu tu
1 kat dinding
So tak de la mengagau carik kayu yang mana untuk part yang mana kat dinding.
6. Ni ada gambar time tengah cabut kayu sekali dgn buat marking.
7. Lepas tu cat la dulu dinding ikut warna yang dah dipilih. Gambar ni aku dah lekat balik kayu tu kat dinding.
Gambar ni aku dah lekat balik kayu tu kat dinding. Untuk kayu yang degil tak nak lekat, paku kan saja. Antara joint kayu tu, letak wood filler. So cantikla sambungan dia.
8. Cat kayu ikut warna background. Lepas touch up mana-mana yang comot. Maka selesailah accent wall @ feature wall bermodalkan RM 200.
SIAP
Info tambahan
Ni gambar masa proses sanding. Tengok gambar putih tu lepas sanding. Kan flawless. Yang pink keadaan sebenar dari kedai. Ada yang siap bergerigi. Kalau boleh, pergi pilih kayu tu sendiri.
Sumber: Adam Juni
Buat Sendiri Roti Nan Cheese Lembut & Gebu. Boleh Frozen, Nak Makan Bakar Atas Kuali Saja
Roti nan cheese ini memang ramai peminat. Selalu makan di kedai mamak, tapi dalam situasi sekarang apa kata kita belajar buat sendiri terutama jika ramai ahli keluarga menggemarinya.
Kalau nak cuba, boleh ikut perkongsian Maria Nazri Said. Roti nan cheese hasil resipi ini gebu dan lembut, ia juga boleh disejukbekukan untuk dimakan kemudian hari. Jadi boleh buat banyak sekali gus untuk disimpan dalam frezer.
Cara buat roti nan cheese gebu & lembut
Bahan-bahan
150ml susu suam
150ml air suam
1 sudu besar gula
1 sudu besar dry yis
(Gaul bahan di atas dan biar hingga kembang)
3 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam halus
Mozarella cheese (ikut citarasa)
Cara membuat
1. Masukkan tepung gandum dalam bancuhan yis. Gaul, biar sampai kembang.
2. Masukkan minyak, uli sekejap sampai tak melekat.
3. Perap lebih kurang sejam. Bila dah kembang bahagi kepada 6 bahagian.
4. Ambil satu doh, masukkan cheese. Tutup.
5. Sebelum bakar, ambil satu doh berisi cheese tadi tabur tepung untuk elak melekat kemudian leperkan.
6. Bakar atas kuali non stick hingga garing. Siap, boleh makan dengan kari, sambal dan sebagainya.
Roti nan cheese ini juga boleh disejukbekukan. Bakar dulu sebelum disejukbeku. Bila nak makan panaskan dalam micriwave atau kuali. Hasilnya tetap gebu dan lembut.
Selamat mencuba!
Sumber: Maria Nazri Said.
Buat Sendiri Chocolate Chips Cookies Ala ‘Famous Amos’. Tak Guna Mixer, Gaul Saja, ‘Confirm’ Jadi!
Bila terhidu aroma cookies ini waktu jalan-jalan di shopping complex mesti teringin nak beli.
Memang sedap tapi harganya boleh tahan. Kalau beli RM10 memang sekali hadap dah habis.
Jadinya kalau nak makan puas kita belajar buat sendiri. Boleh ikut resipi yang dikongsi oleh Myra Chaqkey.
Cara membuatnya juga mudah, resipi guna sukatan cawan saja. Tak perlu guna mixer, gaul saja. Hasil cookies rangup, lembut, manisnya sedang-sedang dan ada juga pahit-pahit cip coklat yang lazat.
Buat sendiri biskut Chocolate Chip Ala Famous Amos
Bahan A:
250 gram Butter
1 1/4 cawan brown sugar
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
Kacau semua bahan ini hingga sebati.
Bahan B:
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
6 sudu besar minyak
2 cawan cip coklat
Cara membuat:
1. Kacau rata semua bahan A hingga sebati.
2. Bila dah sebati, masukkan bahan B kecuali cip coklat. Gaul dan kacau rata.
3. Kemudian baru tambahkan 2 cawan cip coklat. Gaul.
4. Apabila dah menjadi adunan, sejukkan dalam peti sejuk dalam setengah jam.
4. Lepas setengah jam, bolehlah keluarkan adunan. Sudukan sedikit adunan atas loyang. Jarakkan untuk beri ruang biskut mengembang.
5. Masukkan dalam oven, letak rak tengah. Bakar selama 20 minit, pada suhu 150 darjah atau ikut kesesuaian oven masing-masing. Guna api atas bawah.
6. Bila nampak biskut dah mengembang dan baunya dah harum semerbak, itu tandanya biskut dah hampir masak.
Bila dah masak, beginilah hasilnya. Biarkan sejuk sikit baru makan atau simpan dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba!
Sumber: Myra Chaqkey