Tak dapat dinafikan selain jadi kenderaan, kereta juga selalu jadi tempat kita menyimpan barang.
Banyak saja kereta yang bonet atau tempat duduk belakang penuh dengan kasut, buku, botol, sampah dan sebagainya.
Tapi penting untuk diketahui 7 perkara berikut pesan Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan jangan sesekali kita tinggalkan dalam kereta. Berbahaya!
1. MAKANAN/ MINUMAN
Ada pek makanan dan minuman yang tidak direka untuk tahan panas dan cahaya matahari. Suhu dalam kabin kereta yang diletak di kawasan panas boleh mencapai sehingga 70°C.
Ada pek akan terurai pada suhu ini, dan bahan kimianya akan mencemari makanan dan minuman. Elak makan makanan dan minuman yang terbiar di dalam kereta walaupun belum dibuka peknya.
2. UBAT-UBATAN
Kebanyakan ubat perlu disimpan pada suhu 25°C atau lebih rendah. Malah ada perlu disimpan di suhu di bawah 8°C iaitu di dalam peti ais. Jika melebihi suhu berkenaan, masa ia akan rosak.
Ada juga ubat perlu di simpan dalam tempat yang gelap, kerana ia akan rosak jika terkena cahaya matahari. Makan ubat-ubatan yang telah rosak boleh menjejaskan kesihatan.
Ads
3. PERANTI BERBATERI
Apa-apa peranti yang menggunakan bateri lithium ion seperti telefon bimbit, komputer riba, tablet, atau peranti penyimpan tenaga seperti powerbank, berisiko meledak jika ditinggalkan di dalam kereta yang panas.
Ledakan bateri berkenaan boleh menyebabkan kebakaran berlaku di dalam kereta anda. Selain risiko meledak dan terbakar, peranti-peranti begitu sering menjadi sasaran pencuri.
4. TIN AEROSOL / SPRAY
Tin aerosol/spray seperti spray dandanan rambut, spray racun serangga, spray pewangi, ubat inhaler mengandungi udara yang di mampatkan di dalamnya dan ia mempunyai tekanan yang tinggi.
Apabila ditinggalkan di dalam kereta yang panas, molekul udara dalam tin akan mengembang, lalu meningkatkan lagi tekanan di dalamnya. Hal itu boleh menyebabkan tin berkenaan meletup.
Ads
5. UBAT GEGAT / RACUN
Apa jua bahan beracun tidak digalakkan ditinggalkan di dalam kereta, terutamanya yang mudah meruap seperti ubat gegat, racun rumpai, dsb. Apa bila panas, bahan-bahan ini lebih cepat meruap.
Bila anda masuk ke dalam kereta, anda akan menghidu udara yang dicemari racun yang telah meruap tadi. Hal ini boleh menjejaskan kesihatan anda tanpa anda sedari.
6. PEMETIK API / PETROL
Biasanya perokok mempunyai lebih daripada satu pemetik api, dan lazimnya ada satu di dalam kereta. Ini perkara yang bahaya kerana pemetik api mudah meletup jika dibiarkan dalam kereta yang panas.
Ada juga pemandu yang menyimpan simpanan petrol di dalam kereta. Mungkin ia tidak akan terbakar tiba-tiba, tetapi dalam situasi kemalangan, petrol boleh tumpah pada pemandu dan penumpang.
Ads
7. ANAK / KANAK-KANAK
Jangan tinggalkan anak di dalam kereta sendirian walaupun enjin tidak dimatikan, apatah lagi jika enjin dimatikan. Kebanyakan kes berlaku kerana penjaga terlupa bahawa anak masih di dalam kereta.
Kedengaran mustahil, tetapi kes-kes seperti ini berlaku setiap tahun, dan ia melibatkan kematian. Mangsa yang lazimnya kanak-kanak, meninggal dunia disebabkan lemas dan strok haba.
Buah dah lebat atas pokok tapi belum sempat masak dah pecah dan gugur. Sayang sungguh. Ini antara masalah yang biasa berlaku pada pokok buah rambutan, mangga, nangka, tomato dan limau dan lain-lain.
Ramai yang tak tahu apa punca dan cara penyelesaiannya. Menurut perkongsian SHS Kebun punca buah retak atau pecah ini adalah disebabkan buah menyerap terlalu banyak air dan kurang kalsium.
Punca buah pecah dan jatuh
Foto: Facebook Berkebun D Rumah
Kenapa buah boleh senyum? Kami selalu mendapat pertanyaan daripada pekebun buah mereka retak atas pokok. Buah seperti tomato, rambutan, nangka, mangga dan lain lain, akan retak sekiranya kulit buah tidak cukup kuat.
Buah serap terlalu banyak air
Ini gejala biasa khasnya pada musim hujan. Buah menyerap terlalu banyak air dan mengembang. Kulit yang tidak cukup kuat akan retak disebabkan tekanan dari buah di dalam.
Kulit buah tidak cukup kuat disebabkan kekurangan kalsium
Kekurangan kalsium juga akan menyebabkan buah jatuh sebelum matang. Ini disebabkan tangkai buah tidak cukup kuat dan bila buah semakin besar, beratnya akan menyebabkan tangkai patah.
Kalsium dapat menebalkan dan menguatkan sel-sel kulit supaya mereka boleh tahan tekanan daripada buah dan menguatkan tangkai buah supaya boleh tahan berat buah.
Kalsium boleh didapati daripada kapur pertanian (link Shopee) . Tetapi bila gejala buah retak telah muncul, ia telah terlalu lambat untuk membekalkan kalsium dengan kapur pertanian
Untuk menangani masalah buah retak dan jatuh, kita boleh menggunakan baja foliar kalsium (link Shopee) yang disemburkan terus kepada daun-daun supaya kalsium dapat diserap dan digunakan dengan segera.
Macam masak singgang atau asam siakap kengsom ini memang kena dengan citarasa. Selain sihat penyediaannya pun mudah, lauk dan sayur sekali masak saja. Kalau nak kuah pekat, sedap dihirup kisar sekali nenas. Makan dengan nasi panas, satu lauk ni pun cukup dah!
Cara membuatnya dikongsi oleh Dr Kamarul Ariffin Saadan.Ada step by step, senang untuk yang kali pertama nak cuba masak.
Siakap Kengsom, kuah pekat
Bahan-bahan:
1 ekor siakap
½ biji nanas
6 biji bawang merah ros
3 ulas bawang putih
2 tangkai cili merah
2 inci kunyit
1 inci belacan
2 inci lengkuas
1 batang serai
3 tangkai cili api/padi
1 biji limau nipis.
½ cekak kangkung
3 sudu sos ikan
Langkah demi langkah
1.Sediakan bahan-bahan dulu. Cili boleh tambah ikut citarasa masing-masing.
2. Kisar bawang merah, bawang putih, kunyit, cili belacan dan ¼ nanas dengan 2 cawan air. Saya kisar nanas sekali supaya kuahnya lebih pekat. Jika suka kuah yang cair, tak perlu kisar nanas.
3. Masukkan dalam periuk, reneh sehingga bahan-bahan masak terutamanya cili. Kalau kering sangat, tambah air dan sambung reneh. Biasanya saya reneh 10 minit. Sambil reneh saya sediakan bahan lain.
3. Masukkan serai dan lengkuas. Kalau tak ada lengkuas pun tak apa, cuma masakan jenis reneh macam ni memang bertambah lazat kalau ada lengkuas. Tambah 2 cawan air.
4. Masukkan nenas yang dah dihiris setebal 1 inci. Masakan ni sedap guna nanas yang masam sikit, jangan yang terlalu ranum dan manis. Biasanya, masakan berasaskan ikan, serasi rasa masam.
5. Masukkan ikan siakap yang dibelah 3 bahagian. Boleh tak guna ikan lain? Boleh sahaja. Kengsom ni memang aslinya guna ikan siakap, tapi kalau nak cuba ikan lain, maka silakan.
6.Sekarang boleh perasakan dengan sos ikan. Hati-hati, jangan banyak sangat, tadi kita dah letak belacan, takut termasin. Jika tak ada sos ikan, ganti sahaja dengan garam.
7. Perah limau nipis. Ada juga orang letak asam keping. Saya lebih suka guna limau nipis sebab ada rasa sitrus yang buat hidang ni rasa lebih segar (fresh).
8. Masukkan kangkung!
9.Tutup dan matikan api. Biar kangkung layu. Kengsom ni masakan Siam, tapi dia macam adik beradik jugalah dengan ikan masak asam atau masak singgang. Tak jauh beza, kan?
9. Siap! Rasa dia masam, masin, manis dan pedas. Siap ada ikan, sayur dan buah. Lengkap! Bau limau dan nanas tu buat kecur air liur. Kalau makan dengan nasi panas, memang bertambah.
1. Panaskan marjerin 2. Tumis rempah 3 beradik dan daun pandan 3. Masukkan dalam periuk yang beras dah siap cuci 4. Masukkan susu cair 5. Masukkan sanquick. Gaul rata. Air secukupnya ikut sukatan beras. Masak seperti biasa
Bahan bahan kuah dalca
Tulang ayam
Santan pekat secukupnya
1sb serbuk kari daging
1sb serbuk kari ikan
jadikan pes
Bahan tumbuk:
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Lada merah besar potong tengah
Daun kari
4sb kacang dhal -rebus empuk dahulu
Cara masak:
1. Tumis daun kari 2. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau 3. Tumis pes kari hingga pecah minyak 4. Masukkan,tulang ayam, lada besar, asam keping. Biarkan hingga ayam empuk 5.Masukkan dhal yang dah empuk 6.Masukkan sayur kacang panjang dan terung, Optional carrot dan kentang 7. Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa. Tunggu sayur empuk Siap
Bahan-bahan ayam masak merah
Separuh ayam – cuci dan tabur garam dan serbuk kunyit. Goreng lembap
Bahan kisar:
Lada kering
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Serai diketuk
Sedikit Nise/ gula Melaka
Cara masak:
1. Tumis lada dan serai hingga pecah minyak 2. Masukkan, Nise, 2 sb sos cili, 1sb sos tiram. Gula dan garam secukup rasa 3. Gaulkan ayam goreng tadi 4. Siap.
Penyediaan acar
Bahan bahan
Nenas dan timun – potong
Bawang dan cili merah besar dimayang
1sb sanquick
1sk gula pasir
Masalah siling atau dinding 'leaking' di kediaman bertingkat memang boleh berpanjangan malah mampu mencetuskan konflik.Mana tidaknya kediaman kita dah cantik di deko tapi dek...