Bagi yang suka bercucuk tanam mesti akan stres bila lihat tanaman yang subur tiba-tiba diserang makhluk perosak. Salah satunya siput.
Boleh habis daun pokok sayur dikerjakannya. Kalau banyak memang geli melihatnya.
Jika berdepan masalah serangan siput ini boleh ikut tip dan petua yang dikongsi oleh warganet di laman Facebook Berkebun D Rumah.
1. Paling banyak disarankan adalah tabur garam kasar sekeliling pokok untuk elak siput mendekati tanaman dan mati bila terkena garam.
2. Jika mahu lebih berkesan boleh gunakan racun siput, boleh dibeli di nurseri.
3. Sekiranya mahu gunakan cara semula jadi boleh cuba hindarkan masalah siput dengan menabur serbuk kulit telur sekeliling pokok (jemur kulit telur dan tumbuk lumat).
4. Boleh juga kutip terus siput ini pada waktu aktifnya iaitu pada waktu malam dan buang di tempat lain atau hapuskan.
Sumber: Facebook Berkebun D Rumah
Waktu Letak Garam Ketika Memasak Ada Kesan Pada Masakan, Ahli Kimia Ini Jelaskan Bezanya
Kebanyakan kita waktu memasak tak pernah terfikir bahawa waktu letak garam pada masakan sama ada ketika awal memasak, selepas memasak atau perap masakan dengan garam ada kesan pada masakan.
Yang kita tahu akan ada rasa masin. Tapi sebenarnya ia memberi kesan rasa tersendiri kepada masakan. Ahli kimia Fatimah Salim menjelaskan perkara yang ramai tidak tahu selama ini.
Penambahan garam ke dalam masakan adalah TERPULANG ikut suka dan tujuan masing-masing. Ianya TIDAK akan berubah menjadi racun (kecuali lah sengaja diambil secara berlebihan).
Cuma ada beberapa perkara yang anda perlu tahu mengenai kesan garam dalam masakan.
Garam terdiri daripada kristal natrium klorida (NaCl). Dan rasa masin garam adalah disebabkan interaksi ion Na+ dengan reseptor masin pada lidah. Maksudnya garam apa pun yang anda guna, kemasinan adalah bergantung kepada jumlah ion natrium dalamnya.
Boleh letak bila-bila tapi…
Meletakkan garam pada bila-bila masa dalam masakan tidak akan mengubah kimianya. Ion natrium adalah sangat stabil dalam keadaannya. Kalaulah ianya berubah sifat, boleh meletup kuali anda.
Kalau letak awal masakan
Meletakkan garam pada awal masakan akan memberikan rasa masin yang sebati kerana keterlarutan dan cukup serapan dalam komponen masakan.
Letak selepas memasak beri rasa unik
Meletakkan garam selepas (makanan tanpa air) akan buat rasa makanan lebih unik disebabkan sensasi rasa kristal garam yang larut dalam air liur.
Letak garam awal pada masakan daging buat daging jadi keras
Meletakkan garam awal dalam masakan berprotein (terutamanya daging lembu) akan membuatkan isinya menjadi keras kerana garam berupaya mengeluarkan air (aka jus) daripada isi daging. Namun apabila dimasak lebih lama, daging akan empuk semula dan akan memberikan rasa kuah yang lebih sebati.
Kesan perap daging dengan garam lebih 40 minit
Memerap daging dengan garam lebih daripada 40 minit akan membuatkan daging menjadi lebih empuk apabila dimasak. Ini kerana apabila diberikan masa yang cukup, garam membantu dalam melemahkan ikatan dalam protein daging.
Untuk memanggang daging tanpa perapan, letakkan garam hanya apabila daging hendak dimasak terus saja. Perapan kurang daripada 40 minit akan menyebabkan isi daging menjadi keras (seperti kes di atas).
Sumber: Fatimah Salim
Nak beli pelbagai jenis garam klik sini
Pam Toilet Ada 2 Butang, Jangan Tekan Keduanya Serentak. Ini Sebabnya
Kebanyakan rumah sekarang menggunakan tandas duduk dan biasanya kita akan lihat ada dua butang untuk fungsi pam atau flush. Satu butang kecil dan satu lagi butang besar.
Selalu terjadi kita menekan kedua-dua butang sekali sewaktu urusan buang air kecil mahu pun besar. Jangan begitu! Nanti membazir air.
Agar kita semua faham tentang fungsi butang kecil dan besar ini, penjual barangan bilik air Jambanking dalam akaun TikTok beliau menjelas tentang fungsi dua butang ini.
Menurut beliau dua butang ini mengeluarkan kuantiti yang berbeza ketika ditekan.
– Butang kecil akan keluarkan separuh daripada air dalam tangki iaitu 3 liter air saja.
– Butang yang besar akan keluar 6 liter air.
– Jadi jika melakukan urusan buang air kecil, gunakan butang kecil ini saja. Jumlah air ini memadai untuk membersihkan apa yang patut.
– Manakala jika membuang air besar, tekanlah butang besar kerana air untuk pembersihan sepenuhnya.
– Jangan sesekali tekan dua-dua kerana butang akan cepat rosak selain berlaku pembaziran air.
Boleh juga tonton video beliau di TikTok
@jambanking_km Reply to @santadave29 fungsi jamban 2 button #jambanking #kongmee #tiktokguru #jombelajar #learnontiktok #jamban ♬ original sound Steve🚽👑 – JAMBAN KING
Cara Tanam & Penjagaan Pokok Tomato Dari Semai Sampai Pokok Berbuah, Baja Cuma Kulit Bawang
Buah tomato antara sayur yang sering kita guna dalam masakan, boleh kata hampir setiap hari.
Jadi kalau nak tanam pokok tomato di rumah memang berbaloi. Cara penanaman dan penjagaannya pun mudah.
Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian Leya Aalieya yang berkongsi cara penanaman dari semai biji benih sampailah pokok tomato berbuah.
Cara tanam tomato dari semai sampai pokok berbuah
1. Mula-mula sediakan medium dan biji benih (medium ikut cita rasa, boleh guna cocopeat atau tanah hitam sawit). Saya guna tanah biasa kemudian tabur biji benih atas medium. Letak di tempat yang kena matahari, siram pagi petang.
2. Kalau benih elok dalam 5 hingga ke 7 hari mesti akan bercambah.
3. Bila dah tumbuh besar macam ini (atau ada 4 daun) baru pindah ke tapak tumbesaran, saya guna polibeg.
4. Ini selepas pindah dalam polibeg.
5. Saya guna tanah biasa dicampur dengab pasir halus dan abu ( bakaran dedaunan kering). Nak guna tanah hitam, tanah kompos lagi bagus, cocopeat pun boleh.
6. Bila dah besar macam ini boleh lah letak baja. Baja apa-apa pun boleh ikut kemampuan masing-masing. Saya letak kulit bawang dan baja tinja ayam.
7. Untuk penjagaan pula boleh sembur racun serangga organik/kimia. Saya sembur racun serangga kimia 2 minggu sekali.
Ini la hasilnya…
Selamat mencuba.
Sumber: Leya Aalieya