Tiada yang lebih menyedihkan buat seorang anak selain dari terpaksa menerima hakikat pemergian orang tua sendiri. Baik kehilangan ibu atau pun bapa, ia satu kesedihan yang tidak terungkap oleh kata-kata.

Namun tatkala mengenang saat kehilangan itu sebenarnya ada banyak pengajaran yang boleh disingkap oleh seorang anak.

Demikian juga apa yang dipelajari oleh Hamizah Farhana Hussein dan kakaknya Haliza Hussein di sebalik pemergian bapanya Professor Dato’ Dr. Hussein bin Haji Ahmad.

Arwah ayah tokoh akademik disegani

Arwah merupakan tokoh akademik yang banyak berjasa kepada negara dalam bidang pendidikan. Ilmunya bukan sahaja disumbangkan dalam menyusun strategi dan membentuk dasar–dasar Negara untuk membangunkan institusi pendidikan di Malaysia.

Beliau juga tidak jemu mendedikasikan sepanjang hayatnya menulis buku-buku dalam bidang pendidikan untuk manfaat guru-guru, penjawat awam, orang ramai dan generasi akan datang.

5 Beradik Bersatu Hati Jaga Ayah Sebelum Pergi Menemui Ilahi, Apa Yang Mereka Lakukan Cukup Menyentuh Hati   

Pemergian tokoh akademik ini bukan sahaja dirasai oleh rakan-rakan seperjuangan, malah mereka yang pernah dididik oleh allahyarham, yang tidak terkira bilangannya.

Sudah tentu lebih merasainya adalah anak-anak allayarham. Kisah ini diceritakan sebagai perkongsian kepada orang ramai bagaimana lima beradik dan pasangan masing-masing telah bersatu hati menjaga si ayah sebagai balasan kasih sayang yang dicurahkan selama ini.

Menurut Hamizah atau Mieza, ayahnya berjuang di hospital hampir tiga minggu sebelum menghembuskan nafas terakhir. Dalam tempoh ini dia dan adik beradiknya telah menolak ke tepi kepentingan diri dan kerjaya demi untuk bersama dengan ayah mereka.

Tinggalkan kerja, ambil cuti sebulan

“Ayah memang seorang yang mementingkan keluarga selama hayatnya dan kami juga diajar begitu. Pada waktu itu, kami nampak prinsip yang ditekan pada kami selama ini sebenarnya cukup berharga.

IKLAN

“Bila ayah di hospital di hari-hari terakhir hidupnya, kami adik beradik seramai 5 orang tahu kami perlu sentiasa di sisinya. Kami bersatu hati untuk menjaga ayah.

“Kami semua tinggalkan kerja yang sebelum ini jadi keutamaan, saya sendiri mengambil cuti sebulan begitu juga dengan adik beradik yang lain.

Selain itu:  Tanam Sendiri Sengkuang Di Rumah, Nak Isi Besar & Banyak Kena Tanam Di Sini

“Malah kakak ipar yang berada jauh di Sarawak juga tidak ketinggalan. Suami saya sendiri tidak jadi ke Johor Bahru, outstation dan berada di sisi ayah. Kami bergilir-gilir menjaga ayah selama dia berada di hospital.”

Bimbing ayah solat walau sakit

“Setiap hari, anak-anak bergilir-gilir ganti menemani ayah. Kami sentiasa membacakan surah pilihan seperti Al-Mulk, Yasin, Ar-Rad, Al-Kahf dan Al-Waqiah serta zikir-zikir mudah untuk diikuti ayah.”

“Setiap kali waktu bersesuaian, kami akan solat berjemaah bersama dengan ayah. Kami bantu ayah mengambil wuduk menggunakan renjisan air, dibisikkan niat solat ditelinganya dan diimamkan oleh abang.”

“Paling sayu adalah apabila bila semua berkumpul dan solat Subuh berjemaah di pagi Aidil Adha di hospital. Selepas solat kami bertakbir bersama ayah. Suasana waktu itu penuh hiba kerana ayah sedar walaupun keadaan ayah amat lemah.”

5 Beradik Bersatu Hati Jaga Ayah Sebelum Pergi Menemui Ilahi, Apa Yang Mereka Lakukan Cukup Menyentuh Hati   
Gambar kenangan Mieza, suami dan anak-anak bersama ibu dan arwah ayah di hari raya.

Sempat tunaikan semua permintaannya  

“Keadaan ayah yang lemah waktu itu membuatkan pertuturan ayah terhad. Kami tahu ayah ingin menyampaikan permintaan-permintaannya. Walaupun sukar, tetapi intuisi dan gerak hati antara ayah dan kami sangat kuat. Dari sebutan perkataan sebagai isyarat kami tahu kehendaknya satu-persatu.

IKLAN

“Antara keinginannya adalah meneruskan majlis mengagihkan daging korban untuk anak-anak saudara sebelah ayah seramai 14 belas keluarga yang telah dirancang sebelum itu.

“Dia juga mohon dibawa pulang ke rumah. Sangat susah sebenarnya buat kami pada waktu itu untuk menunaikan permintaan ayah kerana keadaan ayah yang masih memerlukan penjagaan rapi pihak hospital dan kami masih mahu berikhtiar selagi boleh untuk ayah.

“Kami berada dalam dilema memikirkan tentang perjalanan majlis menjamu saudara mara sedangkan ayah berada di hospital.

“Tapi kami percaya Allah SWT telah bimbing keputusan kami dan perancangan Allah itu cukup cantik, memudahkan apa yang kami lalui pada waktu tersebut. Sehari sebelum majlis diadakan, doktor sendiri memaklumkan telah habis ikhtiar dan sudah sampai masa ayah dibenarkan pulang.

“Permintaan ayah untuk balik ke rumah dan berada di majlis yang dirancangnya sendiri bersama ahli keluarganya tertunai. Dengan kerjasama adik beradik, beberapa permintaan peribadi yang lain juga kami rungkai satu persatu dan tunaikan seperti yang dihajati.”

Selain itu:  Teknik Tanam Terus Pokok Sayur Dalam Beg Tanah, Lagi Mudah & Jimat. Ini Caranya

Anak, menantu semua di sisi waktu ayah pergi

5 Beradik Bersatu Hati Jaga Ayah Sebelum Pergi Menemui Ilahi, Apa Yang Mereka Lakukan Cukup Menyentuh Hati   

“Sungguh cantik aturan Allah. Hari tersebut orang ramai tidak putus-putus hadir menziarah seperti ayah dihujani rahmat dan doa. Petang itu, walaupun tiada perancangan awal, kami seperti dibimbing untuk mengadakan majlis kecil-kecilan bersama keluarga membaca al_quran menggunakan ayat-ayat dan surah terpilih yang dipimpin oleh seorang ustaz dari Syria, Iman Muda di Masjid Kampung Tunku juga kebetulan seorang kenalan ayah.

IKLAN

“Solat maghrib pada hari itu juga, seperti ‘dirancang’. Tanpa sebarang perancangan, seolah-olah seperti kami dikumpulkan untuk solat berjemaah bersama ayah. Sejurus selepas solat dan doa, nafas ayah tiba-tiba semakin lemah.”

“Alhamdulillah, saya sempat melafazkan shahadah di telinga ayah dan diulangi berulang kali hingga ayah menghembuskan nafas terakhir pada pkl 8.40 pm. Semua anak-anak dan menantu kesayangan ayah serta emak berada di sini ayah semasa ayah pergi.”

 Solat jenazah diimamkan oleh anak lelakinya sendiri

“Solat jenazah ayah dimandikan anak-anak lelaki dan diimamkan oleh abang sulung di masjid Kampung Tunku. Subhanallah, hari itu kami sangat terharu dan bersyukur apabila melihat masjid dibanjiri ramai orang.

“Ini kerana, selain ayah merupakan orang masjid, menabur bakti dalam aktiviti Pakatan Kebajikan Islam di Kampung Tunku, ayah juga punyai ramai anak didik. Mereka ini turut hadir untuk menunaikan solat terakhir ayah.

“Walaupun sedih pemergian ayah tapi saya hadapinya dengan tenang. Mungkin kerana peluang yang Allah berikan kepada saya dan adik beradik untuk berada di sisinya dan menjaganya sebaik mungkin serta kami bersyukur dapat menunaikan segala permintaannya.”

“Bila ingatkan kembali apa yang kami lalui sewaktu ayah di hospital ia sebenarnya merapatkan lagi ukhuwah kami adik beradik dan perginya pula membuatkan kami lebih beringat kepada akhirat, semoga kami istiqomah,”ungkap Mieza.

 

/vanillakismis

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI