Rumah yang bersih boleh meredakan stres. Sebab itulah kita kena tahu macam mana nak menjaga tahap kebersihan sekitar ruang rumah termasuklah peralatan yang kita selalu gunakan.

VK kongsikan beberapa tip pemudah cara soal kebersihan yang pasti bermanfaat untuk anda amalkan dan jauhkan diri daripada stres.

BERSIHKAN RUANG DAPUR

5 Tip Pemudah Cara Pembersihan Di Rumah Yang Hasilnya Pasti Wow

Dapur adalah ruang yang mudah kotor kerana setiap hari kita memasak di ruangan ini. Jadi, dapur perlu dibersihkan supaya anda tidak stres tiap kali hendak mula memasak. Ruang dapur kerap berminyak kerana terkena percikan minyak kala kita memasak. Cara nak membersihkan kabinet dapur yang berminyak adalah campur minyak kelapa dengan baking soda. Letakkan bahan campuran ini dan gosok gunakan span basah. Boleh juga gunakan berus gigi untuk sental pada tempat kotoran degil.

IKLAN

BERSIHKAN MINYAK PADA KARPET

5 Tip Pemudah Cara Pembersihan Di Rumah Yang Hasilnya Pasti Wow

Kalau karpet di rumah anda terkena tumpahan minyak, jangan panik. Apath lagi kalau karpet itu adalah karpet di ruang tamu. Alamak, nanti apa pula kata tetamu bila nampak karpet kotor kena minyak kan. Cuba guna cara ini. Ambil sedikit baking soda, cecair pencuci dan cuka. Letakkan ketiga-tiga bahan ini di atas tumpahan minyak tadi. Baking soda membantu menyerap cecair minyak dan bahan lain akan membantu menghilangkan kesan.

IKLAN

BERSIHKAN TAPAK SETERIKA

5 Tip Pemudah Cara Pembersihan Di Rumah Yang Hasilnya Pasti Wow

Seterika yang telah lama digunakan selalunya akan berbekas hitam pada tapaknya. Hal ini mengganggu kelancaran ketika anda menggosok pakaian nanti. cara mudah untuk hilangkan bekas hitam pada tapak seterika adalah campurkan baking soda, cuka dan ubat gigi. Panaskan seterika pada suhu sederhana dan sapukan bahan campuran tadi menggunakan span pada tapak seterika. Tak perlu lama. Sekejap sahaja. Dan hasilnya tapak seterika bersih seperti baru.

IKLAN
Selain itu:  5 Petua Halau Anai Anai Untuk Selamatkan Rumah

BERSIHKAN BERUS DAN SPAN MEKAP

5 Tip Pemudah Cara Pembersihan Di Rumah Yang Hasilnya Pasti Wow

Selepas satu tempoh penggunaan, berus dan span mekap akan mulai nampak bercapuk. Tidak perlu beli baru kerana anda masih boleh menggunakannya. Cara bersihkan berus dan span mekap itu adalah campurkan minyak kelapa, cecair pencuci pinggan dan sapun antibakteria. Satukan semua bahan dalam mangkuk. Masukkan span dalam bahan campuran itu tadi dan picit-picit sikit. begitu juga dengan berus. Bilas dan jemur. Lihatlah, semua dah jadi macam baru.

BAIKI SINKI TERSUMBAT

5 Tip Pemudah Cara Pembersihan Di Rumah Yang Hasilnya Pasti Wow

Sikap kita yang kurang suka menapis sisa makanan di sinki menjadi punca sinki tersumbat. Mulai hari ini, jomlah kita ubah. Tapis segala sisa makanan dan buang ke dalam tong sampah. Jangan sampai sinki tersumbat. Namun kalau sinki anda sudah tersumbat boleh amalkan tip ini. Tuangkan cuka ke dalam lubang sinki. Kemudian tuang banyak garam. Jangan guna sinki anda buat seketika. Anda boleh lihat tindak balas cuka dan garam itu nanti. Kemudian masukkan air dengan sedikit tekanan. Lihat hasilnya.

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI