Tilam kotor dan berbau dek air kencing situasi biasa bagi yang ada anak kecil. Selain itu ada juga tompokan kuning dan kotoran degil di atas tilam.

Semua kotoran pada tilam ini memang susah nak hilang, dah la besar berat pulak tu. Jadi macam mana nak nyahkan bau hancing dan kotoran ini. Trik berikut boleh membantu korang membersihkan kotoran pada tilam sebelum berbau kepam.

1. Serap kotoran dengan kain

Sekiranya anda perasan anak baru terkencing cepat-cepat bertindak. Buka cadar dan ambil kain atau tisu dan serap sebanyak mungkin air kencing.

2. Guna sabun pencuci

Kemudian ambil sabun pencuci jenis cecair dan ratakan pada bahagian yang terkena air kencing. Selepas itu tekan dengan kain atau tuala kering untuk menyerap lembapan.

IKLAN

3. Cuka

Kalau terasa masih ada bau hancing pada tilam boleh cuba guna cuka pula. Caranya ambil cuka putih yang biasa kita guna untuk masakan lalu tuang pada kain. Tekan-tekan pada bahagian yang tercemar lebih kurang 10-15 minit. Cuka memiliki tahap keasidan yang sesuai untuk membunuh kulat, bakteria dan kuman yang juga jadi penyebab bau busuk.

4. Soda bikarbonat

IKLAN

Selepas cuci dengan cuka atau sabun taburkan pula soda bikarbonat pada tompokan air kencing. Ia akan menyerap bau dan kotoran yang tertinggal. Untuk kesan lebih baik, biarkan semalaman kemudian vakum tilam tadi.

5. Jemur

Sekiranya tilam agak ringan cuba angkat dan jemur di bawah sinar matahari. Jika tak dapat melakukannya kerana tilam berat, buka kipas dan tingkap untuk memastikan tilam betul-betul kering. Jangan lupa terbalikkan tilam dan keringkan bahagian satu lagi.

IKLAN

6. Sembur penyegar

Supaya tilam berbau segar boleh sembur dengan penyegar. Pilih bau citrus, epal atau lavender.