Kementerian Kesihatan Malaysia baru-baru ini mengumumkan bakal melaksanakan larangan pemilikan dan penjualan rokok kepada individu yang lahir selepas tahun 2005.

Ini bermakna golongan yang berusia 17 tahun hari ini tidak akan dapat membeli produk tersebut secara sah dari segi undang-undang apabila mereka mencapai umur tertentu untuk merokok tahun depan.

Ia merupakan langkah untuk mengekang atau mengurangkan jumlah perokok baru dalam kalangan generasi muda sekaligus membantu usaha mencapai misi mewujudkan negara bebas asap rokok.

Namun begitu dalam menuju matlamat tersebut, larangan atau pengharaman produk tembakau bukanlah satu-satunya cara.

Meskipun ini merupakan usaha pencegahan yang baik tapi langkah drastik seperti ini secara tak langsung mungkin juga mencetuskan masalah lain seperti penjualan rokok secara haram di samping masalah untuk penguatkuasaan akta berkenaan.

IKLAN

Langkah kurangkan kesan kemudaratan tembakau

Dalam mewujudkan persekitaran sihat dan bebas asap rokok, langkah mengurangkan kesan kemudaratan tembakau atau tobacco harm reduction (THR) adalah antara usaha boleh dilakukan buat 4.8 juta perokok di negara ini.

Bagaimana nak mengurangkan kesan kemudaratan tembakau ini? Caranya, dengan beralih dari pemilihan rokok tradisi kepada produk alternatif kurang berisiko dan bebas asap rokok seperti vape, produk tembakau yang dipanaskan (HTP) atau tampalan nikotin.

Langkah ini lebih realistik terutama kalangan perokok yang sukar menghentikan tabiat ini.

IKLAN

Produk Bebas Asap Langkah Kurangkan Kesan Kemudaratan Tembakau

Mengapa produk bebas asap kurang mudarat

Perlu difahami punca penyakit berkaitan rokok adalah dari toksin dan karsinogen yang terhasil dari asap tembakau yang dipanas.

Jika tembakau tidak dibakar maka ia tidak akan menghasilkan asap yang berbahaya.

IKLAN

Berbanding dengan rokok tradisional yang dibakar hingga menghasilkan asap, produk seperti HTP pula hanya memanaskan tembakau pada suhu tertentu yang tidak langsung mengeluarkan asap sebaliknya hanya menghasilkan wap air.

Selain itu:  DIY Playhouse Untuk Anak. Nak Beli Mahal, Buat Sendiri Lagi Murah

Alternatif ini telah melalui pelbagai kajian dan penyelidikan dan terbukti mampu mengurangkan kesan kemudaratan tembakau.

Namun begitu, masih ramai kalangan perokok yang tidak mendapat informasi jelas tentang produk bebas asap ini sedangkan pilihan yang lebih baik ini sudah ada di pasaran.

Alternatif penggantian kurang mudarat boleh turut dipraktikkan di negara ini kerana kaedah yang sama telah pun dilakukan di beberapa negara di negara seperti Sweden, New Zealand, Jepun dan Norway dan ia berjaya menurunkan kadar perokok secara signifikan.