Walau pun ada ramai kawan tapi ada masanya kita kena makan sorang-sorang. Malah bagi yang belum ada pasangan ini juga perkara biasa yang perlu dihadapi.
Tapi sungguh pun biasa, bukan senang kalau nak makan seorang diri di restoran atau kafe. Ia menimbulkan kejanggalan dan disebabkan itu ramai yang tak sanggup melakukannya.
Tapi kalau dah terpaksa macam mana? Ini tip untuk korang yang kena laluinya.
1. Lupakan apa orang lain fikir
Pertama sekali selalunya bila makan sorang-sorang kita mesti anggap orang lain fikir kita ni takde kawan sangat, single atau forever loser.
Selalunya orang takde pun melabel kita sebegitu, kita sendiri pun takde masalah kan bila tengok orang lain makan seorang. Semua itu cuma tanggapan kita saja. Ini yang kita kena cakap kat diri bila makan sorang.
2. Sila cari kafe atau restoran yang tak ramai orang
Kalau nak rasa selesa, orang pun tak tengok-tengok kita sebaiknya pilihlah kafe yang kurang pelanggannya. Ia untuk mengurangkan rasa janggal korang.
Ads
3. Elak pergi makan waktu puncak
Sebaiknya pergi makan pada bukan waktu puncak seperti lunch hour antara pukul 12-2.00 petang. Ini memang waktu makan tengah hari kebanyakan orang yang bekerja.
Tapi kalau tak boleh elak, sila guna tip no.2 tu.
4. Pilih meja yang tersorok sikit
Lepas dah dapat tempat makan yang sesuai, korang pilih meja yang tersorok sikit dalam restoran. Kalau boleh pilih meja yang ada dua tempat duduk saja so takdelah nanti bila tetiba restoran penuh kena kongsi meja dengan orang lain pulak. Kan tak selesa.
Tapi kalau dah takde pilihan kena kongsi kerana tempat makan penuh, korang kenalah pasrah. Masa ni janganlah korang makan lama-lama atau bersantai sangat. Lepas makan, habiskan minuman dan makanan dah turun ke perut bolehlah bangun.
Ads
5. Layan telefon, buku atau majalah
Sementara tunggu makanan sampai, pelayan datang atau selesai makan bolehlah main telefon dulu.
Kalau nak nampak sibuk bawalap top dan buat kerja sementara makanan sampai. Boleh juga bawa buku, akhbar atau majalah untuk korang baca supaya tak bosan.
Ads
6. Pesan makanan yang ringkas
Dah tahu makan sorang-sorang janganlah pesan banyak makanan sampai mengundang mata memandang semacam.
Kalau rasa nak makan banyak, pesanlah satu satu dulu. Lepas makan kemudian pesanlah pulak dessert so takdelah nampak kita kemaruk sangat.
Nak tanam keledek tak semestinya kena ada kawasan yang luas walaupun tanaman ini jenis menjalar.
Boleh saja kalau nak tanam dalam polibeg, malah tanam dalam bekas sebegini ada kelebihannya. Bagi yang nak cuba tanam ubi keledek dala polibeg boleh ikut langkah yang dikongsi oleh Mahadzir Hashim.
Langkah tanam keledek dalam polibeg
1. Sediakan 1 bahagian tanah berpasir,1 bahagian tanah hitam,1 bahagian tanah organik.
2. Siapkan polibeg saiz 24×24 untuk memaksimum penghasilan ubi.
3. Benih dari keratan batang atau dari ubi yang telah disemai.
4. Pada peringkat 2 minggu pertama keledek memerlukan siraman pagi dan petang.Pada pokok peringkat membesar siraman boleh dilakukan 2 hari sekali. Pastikan tiada air bertakung kerana ubi akan rosak jika tanah sentiasa lembap.
Kelebihan menanam keledek dalam polibeg ialah mudah mengawal pokok dari serangan serangga dan ulat di dalam tanah yang memakan isi ubi.
5. Bila batang keledek menjalar keluar dengan banyak, potong dan buat tanaman baru dalam polibeg lain. Cantas batang ubi tak pengaruhi saiz ubi, malah akan bertambah besar dan banyak.
6. Ubi keledek ini boleh dituai hasilnya selepas 3 bulan ditanam.
INFO: Kenapa ubi tak banyak isi
Ia bergantung kepada spesis keledek juga. Keledek kulit kelabu akan kurang ubi, sebaiknya guna keledek kulit merah baka Mardi.
Pokok limau purut ini memang ramai yang tanam di kawasan rumah. Banyak guna untuk masakan dan kesihatan baik daun atau buahnya.
Tapi selalu terjadi pokok yang ditanam tak rimbun dan tak banyak buahnya. Bagi yang dah bertahun-tahun tanam tapi masih lagi begini keadaannya boleh praktikkan tip yang dikongsi oleh Mohd Amri.
Tipnya cukup mudah iaitu guna teknik tarik dan lentur ranting.
Cara mudah lebatkan daun dan buah pokok limau purut
Kali ini saya berkongsi cara saya lebatkan pokok limau purut menggunakan kaedah atau petua yang dikongsikan oleh “orang lama”.
Memang menjadi jadi pokok lebat daun juga buahnya. Tapi kena ingat, ini adalah satu teknik untuk melebatkan pokok sahaja. Perkara asas seperti baja, cahaya, booster, siraman tetap kena on.
Caranya;
1. Buat ring guna kawat atau dawai besi sekeliling pasu.
2. Ambil tali, panjang tak kisah berapa pun.
3. Cari mana-mana ranting lalu ikat dengan tali, tapi jangan sampai lukakan ranting.
4. Tarik tali yang diikat pada ranting dan sangkut tali pada dawai yang dibuat pada pasu tadi.
5. Ranting akan jadi dalam melengkung. Bila melengkung pucuk baru dan dahan akan keluar.
Ini yang dipraktikkan untuk pokok limau purut yang berusia 3 tahun namun penuh buah serta rimbu daunnya.
Boleh juga klik SINI tonton video untuk lebih jelas.
Selalu makan tomyam putih ini di restoran saja, tapi kalau nak buat kat rumah boleh saja.
Boleh cuba cara yang dikongsi oleh Puan Cik Nadzri. Menariknya tomyam putih ini dihasilkan dari air basuhan beras. Tiap orang ada caranya kan. Boleh cuba buat tom yam putih cara ini pula.
1. Sediakan air cucian beras, ambil basuhan kali kedua. Masukkan dalam periuk dan nyalakan api.
2. Masukkan lengkuas.
3. Masukkan serai yang diketuk.
4. Masukkan ayam yang dipotong kecil
5. Masukkan lobak merah
6. Ketuk bawang putih, masukkan sekali dalam periuk
7. Masukkan bunga kobis.
8.Masukkan cili padi yang diketuk
9. Masukkan daun limau purut
10. Potong bulat bawang Holland dan masukkan sekali.
11. Masukkan 3 sudu sos ikan
12. Apabila lobak sudah empuk masukkan udang dan sotong.
13. Masukkan air perahan limau nipis.
14. Masukkan tomato yang dibelah.
15. Akhir sekali, supaya bau tomyam lebih menyerlah, masukkan daun ketumbar.
Cermin pandang belakang yang pada setiap kereta berfungsi untuk memudahkan pemandu melihat bahagian belakang kereta tanpa menoleh.Tapi perasan tak ada satu klip di bahagian...