Seseorang individu itu mudah jadi gemuk salah satu sebabnya pemakanan yang salah. Perut kerap lapar, menjadikan kerap ambil makanan. Coach pelangsingan, Fatin Najwa memberikan tip untuk anda mengawal rasa lapar supaya tidak makan banyak sehingga boleh mengundang pertambahan berat badan.

6 Tip Kawal Rasa Lapar

Korang selalu rasa lapar? Asyik fikir pasal makanan? Cuba amalkan 6 tips KAWAL RASA LAPAR ni. Tips keempat tu yang paling ramai orang skip!!!

 

IKLAN

Badan Mudah Gemuk Kalau Salah Diet. Coach Ini Kongsi Tip Mudah Nak Kawal Rasa Lapar Elak Makan Banyak

 

IKLAN

1️⃣ banyakkan minum air kosong

• korang ni kadang tu bukan lapar sebenarnya tapi dahaga. So, bila rasa lapar, always minum air kosong dulu dalam 300ml dan bertenang jap. Sebab tu penting selalu ada air kosong dengan korang tau.

2️⃣ berpuasa untuk kawal diri dari nafsu makan

• ada hikmahnya jika kita digalakkan puasa sunat dan Allah wajibkan puasa di bulan Ramadan. Sebab nak bagi badan & perut kita ni rehat. Dan kalau rasa susah sangat nak kawal nafsu makan, amalkan puasa sunat isnin khamis ok?

3️⃣ tingkatkan pengambilan fiber

• Fiber bantu kekal kenyang lebih lama. Pengambilan fiber yang cukup sehari juga akan bantu bakar kalori. Sayur, buah, oats, barli… add on semua ni dalam diet anda ok ??

4️⃣ susun masa tidur bagi cukup

• Tak cukup tido buatkan susah nak turun berat ni bukan mitos ya. Sebab ni berkaitan dengan hormon dalam badan. Jadi cuba bajet jadual tido supaya cukup 7-8jam sehari supaya tak affect nafsu makan kita.

5️⃣ elakkan stress

• Dont let stress controls you, you are the one who are supposed to control stress. Stress tidak akan membantu penurunan berat sama sekali. Selalunya bila stress jadi lagi makan banyak n makan benda merapu.

6️⃣ makan protein yang cukup dalam diet harian

• Paling penting!!! Cukupkan pengambilan protein. Anda akan rasa kenyang lebih lama, rasa bertenaga dan happy dengan diet. Protein datang dari sumber haiwan dan tumbuhan. Balancekan dua ni sebab jika hanya ambil dari sumber tumbuhan, ada yang sepakej dengan % lemak yang tinggi. Jadi, keep it balance k? ??

 

IKLAN

Korang selalu rasa lapar? Asyik fikir pasal makanan? Cuba amalkan 6 tips KAWAL RASA LAPAR ni. Tips keempat tu yang paling ramai orang skip!!! . 1️⃣ banyakkan minum air kosong . • korang ni kadang tu bukan lapar sebenarnya tapi dahaga. So, bila rasa lapar, always minum air kosong dulu dalam 300ml dan bertenang jap. Sebab tu penting selalu ada air kosong dengan korang tau. . 2️⃣ berpuasa untuk kawal diri dari nafsu makan . • ada hikmahnya jika kita digalakkan puasa sunat dan Allah wajibkan puasa di bulan Ramadan. Sebab nak bagi badan & perut kita ni rehat. Dan kalau rasa susah sangat nak kawal nafsu makan, amalkan puasa sunat isnin khamis ok? . 3️⃣ tingkatkan pengambilan fiber . • Fiber bantu kekal kenyang lebih lama. Pengambilan fiber yang cukup sehari juga akan bantu bakar kalori. Sayur, buah, oats, barli… add on semua ni dalam diet anda ok ?? . 4️⃣ susun masa tidur bagi cukup . • Tak cukup tido buatkan susah nak turun berat ni bukan mitos ya. Sebab ni berkaitan dengan hormon dalam badan. Jadi cuba bajet jadual tido supaya cukup 7-8jam sehari supaya tak affect nafsu makan kita. . 5️⃣ elakkan stress . • Dont let stress controls you, you are the one who are supposed to control stress. Stress tidak akan membantu penurunan berat sama sekali. Selalunya bila stress jadi lagi makan banyak n makan benda merapu. . 6️⃣ makan protein yang cukup dalam diet harian . • Paling penting!!! Cukupkan pengambilan protein. Anda akan rasa kenyang lebih lama, rasa bertenaga dan happy dengan diet. Protein datang dari sumber haiwan dan tumbuhan. Balancekan dua ni sebab jika hanya ambil dari sumber tumbuhan, ada yang sepakej dengan % lemak yang tinggi. Jadi, keep it balance k? ?? . Tag rakan2 anda jika rasa info ni bermanfaat untuk diet nak turun berat ?????? . Click link di bio ig @coachfatinnajwa untuk mendaftar program #getfitnowonline intake September ??

A post shared by Team Get Fit Now Online MY (@coachfatinnajwa) on

 

Selain itu:  Diet Telur Rebus Untuk Turun 10 Kg Dalam Masa 2 Minggu. Setiap Pagi Makan 2 Biji

Sumber: Coach Fatin Najwa

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI