Kalau beli kemeja selalu yang lihat oleh kaum lelaki adalah warna, corak dan saiz. Nampak cantik, saiz sesuai terus beli.

Tapi sebenarnya ada beberapa lagi perkara yang perlu ambil kira jika beli kemeja. Sebab selain corak, saiz kemeja juga dibezakan mengikut potongan dan teknik lipatan.

Ramai yang tak perasan bahawa kemeja lelaki ada lipatan tertentu yang disesuaikan ikut potongan badan lelaki. Jadi sebab itu kena pilih yang sesuai. Kalau dada bidang atau perut buncit ada potongan khusus.

IKLAN

Ketika memilih, perhatikan lipatan di bahagian belakang kemeja terlebih dahulu.

Begini Cara Pilih Kemeja Lelaki Yang Betul. Kena Tengok Jenis Lipatan

IKLAN

1. Lipatan Tengah @ Centre Box Pleat

Kemeja yang ada lipatan tengah di bahagian belakang baju ini sesuai dipakai oleh lelaki yang perlukan ruangan yang lebih di bahagian perut. Bagi mereka yang mempunyai bahagian perut yang besar amat digalakkan memilih kemeja sebegini. Untuk mereka yang kurus pula, ia akan menampakkan keadaan yang kurang kemas.

2. Lipatan Tepi Kiri & Kanan atau Side Pleat

Kemeja yang mempunyai lipatan kiri dan kanan di belakang baju sebenarnya dibuat untuk lelaki yang perlukan ruangan yang lebih di bahagian dada, bahu dan lengan. Contohnya mereka yang mempunyai bahu atau lengan yang berisi atau berotot.

IKLAN

Begini Cara Pilih Kemeja Lelaki Yang Betul. Kena Tengok Jenis Lipatan

3. Tiada Lipatan atau Pleatless

Kemeja yang tidak ada sebarang lipatan di bahagian belakang baju dibuat khusus untuk lelaki yang tiada masalah lebihan isi di bahagian perut atau bahagian badan yang lain. Untuk mereka berbadan sederhana potongan Regular Fit harus menjadi pilihan berbanding Slim Fit.

Sumber: Harry Hamid

Selain itu:  Didik Anak Lelaki 5 Perkara Ini Sebelum Mereka Masuk Usia Remaja
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI