Banjir yang melanda baru baru ini memberi banyak pengajaran buat kita. Salah satunya adalah persediaan berdepan dengan bencana ini.

Bagi membolehkan kita membuat persediaan ini, terlebih dahulu kita perlu kenal pasti kawasan yang kita duduki berpotensi banjir atau sebaliknya. Ia boleh dibuat dengan menggunakan aplikasi Artificial Intelligence (AI) Climate Central.

Panduan untuk melihat sama ada kawasan yang berada di bawah paras banjir ini dikongsi oleh Wan Hasifi Amin. Berikut adalah penjelasan daripada beliau.

Awas jika kita tinggal di kawasan di bawah paras banjir tahunan

Aplikasi Artificial Intelligence (AI) Climate Central ini menunjukkan sebahagian besar daripada bandar-bandar besar di Selangor berada di Bawah Paras Banjir Tahunan pada tahun 2030. Adalah sekitar 8 tahun lebih lagi. Tak lama pun lagi kan?

Begini Cara Untuk Check Kawasan Rumah Kita Berpotensi Banjir Atau Tidak. Guna Aplikasi Ini Saja

Bandar besar yang dimaksudkan adalah seperti Shah Alam, Setia Alam, Kuala Selangor, Jeram, Tanjung Karang, Kapar, Telok Panglima Garang dan bandar-bandar lain. Negeri-negeri lain di Malaysia juga banyak yang terlibat.
.
Rakan-rakan sekalian boleh check lokasi rumah masing-masing juga. Adakah rumah anda berada di bawah paras banjir dalam tempoh lebih kurang 8 tahun lagi.

IKLAN

Saya sudah cek dan rumah saya berada dalam zon bawah paras banjir tahunan. Baru-baru ini pun memang rumah saya di Shah Alam sudah pun dilanda banjir.

Begini Cara Untuk Check Kawasan Rumah Kita Berpotensi Banjir Atau Tidak. Guna Aplikasi Ini Saja

URL Central Climate
https://coastal.climatecentral.org/…/101.7282/2.8679/…

Ada dua persoalan sekarang ini. Yang pertama, boleh percaya ke teknologi Artificial Intelligence yang disediakan oleh Climate Central ini?

IKLAN

Untuk pengetahuan semua, saya pun rasa sedikit skeptikal pada mulanya. Namun setelah membaca latar belakang badan dan orang-orang yang mengusahakan aplikasi ini, saya rasa yakin dengan anggaran yang ditunjukkan oleh aplikasi ini.

Selain itu:  'Anak Akak Lahir Sebesar Tapak Tangan'. Pengalaman Wanita Ini Jadi Pengajaran Untuk Ibu Hamil, Kalau Penat Jangan Paksa Diri Buat Kerja!

Aplikasi ini ditaja oleh Universiti Yale yang merupakan salah sebuah universiti bertaraf Ivy Leage dan yang antara yang terbaik di dunia. Pengusahanya pula terdiri daripada beratus orang cerdik pandai.

Persoalan yang kedua pula. Bersediakah kita?

IKLAN

Sering kali dengar orang bercakap tentang ‘climate change’, ‘clean energy’ dan sebagainya. Namun, sejauh manakah masyarakat terutamanya para pemimpin kita menghayati perkara ini? Adakah sekadar topik untuk mengisi slot diskusi atau diikuti dengan tindakan.

Sempatkah kemajuan teknologi sekarang bergerak untuk memulihkan bumi yang semakin hari semakin tenat ini. Mampukah revolusi berlaku dalam sekitar 8 tahun ini. Mampukah Malaysia? Mampukah dunia? Semakin hari, lapisan ozon semakin nipis, suhu di kutub semakin meningkat, ais di kutub semakin mencair dan kesannya paras air laut semakin meningkat di seluruh dunia. Mampukah kita?

Semoga bermanfaat.

Sumber: Wan Hasifi Amin

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI