Ada beberapa hidangan yang biasa kita masak menggunakan lengkuas, antaranya tomyam, singgang, rendang, gulai, kuah laksa dan sebagainya. Cuma penggunaannya sikit saja.

Beli seketul besar, tapi untuk masakan guna 3 hingga 4 hiris saja pun. Selebihnya simpan dan selalu jadi sampai kecut dan tak boleh pakai lagi. Rugi pulak.

Supaya tak jadi lagi pembaziran lengkuas ini, elok kita praktikkan cara simpan yang betul agar lengkuas yang seketul itu tahan berbulan-bulan lamanya. Caranya dikongsi oleh Faizah Husain.

Petua simpan lengkuas agar tahan berbulan bulan

Beli Seketul Besar Guna Beberapa Hiris Saja, Ini Cara Simpan Baki Lengkuas Agar Tahan Berbulan Lamanya

Lengkuas kegunaannya agak jarang juga tapi kalau tiada lengkuas tak sedap singgang dan rendang. Bau lengkuas kalau dalam singgang terus rasa nak ambik nasi.

IKLAN

Lengkuas yang jual di kedai biasanya seketul besar. Nak guna 5 atau 6 hiris saja. Jadi selebihnya simpan ikut cara ini.

1. Basuh kesan-kesan tanah terlebih dulu, buang kulit, hiris sampai habis dan basuh sekali lagi.

2. Susun hirisan lengkuas dalam bekas leper. Jangan bertindih atau sentuh satu sama lain. Simpan dalam peti beku hingga lengkuas keras macam air batu.

IKLAN

3. Kemudian keluarkan dari peti beku dan terus masukkan dalam bekas atau plastik ziplock. Masukkan cepat sebelum lengkuas berair.

Beli Seketul Besar Guna Beberapa Hiris Saja, Ini Cara Simpan Baki Lengkuas Agar Tahan Berbulan Lamanya

IKLAN

Tujuan dibekukan supaya bila nak ambil untuk masuk dalam masakan lengkuas tak melekat satu sama lain. Tak perlu nak defrost semua padahal nak guna 3-4 keping saja.

4. Simpan semula dalam peti beku. Cara ini lengkuas tahan selamanya jika tak digunakan untuk memasak. Lebih mudah berbanding cara rendam dalam air dan kena tukar air selalu.

Semoga bermanfaat

Sumber: Faizah Husain

Selain itu:  Lamanya Tak Makan Pisang Rebus, Buat Punyalah Senang. Cicah Dengan Kelapa Gula Memang Sedap
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI