Kalau kereta famili biasanya tak sah kalau kusyennya tiada kesan kotoran hasil tumpahan air minuman, makanan, malah air liur anak pun ada.
Punyalah banyak dah nampak macam peta. Jika dah begini keadaannya rasanya wajar dicuci. Kita boleh hantar di kedai dan sediakan kos pembersihan mungkin cecah lebih RM100.
Tapi kan buat apa nak bazirkan duit kalau kita boleh bersihkan sendiri, modal pun tak sampai RM10. Yang kena tambah cuma tenaga, itu pun tak banyak. Caranya dikongsi oleh Farizah Mohamed.
Kalau hantar kedai mahal
Nak share benda best untuk cuci kusyen kereta. Takdelah berpeta/berdebu lagi. Boleh juga bersihkan karpet, sofa & tilam !
Nak hantar cuci kat kedai mahal kan! Jom buat sendiri. Murah je beli kat MR. DIY RM6+ saja. Memang puas hati. Saya ajar macam mana nak cuci bagi bersih ya
Ada 2 jenis foam cleaner ni. Yg saya beli ni RM6.75 Satu lagi utk tough stain RM15.25 mungkin lagi best. Boleh try. Saya beli yg RM6+ ni sebab siap dengan berus sekali (ini harga lama ya).
Ads
Step by step bersihkan kusyen
1. Vacum dulu kusyen kereta. Ini supaya habuk/debu tak kacau proses pembersihan.
2. Kemudian goncang tin foam cleaner. Selepas itu sembur dengan jarak lebih kurang 10cm dari kusyen. Banyak pun tak apa. Semburan akan keluarkan buih-buih putih.
3. Lepas tu guna berus yang disertakan pada penutup untuk gosok kotoran dan supaya meresap dalam kusyen tu.
Ads
4. Tunggu dalam 2-3 minit, biar meresap kemudian boleh berus lagi. Lagi best ambil kain basah dan tonyoh pada kotoran.
5. Kalau tak puas hati spray lagi. Kesan kotoran yg dah lama mungkin kena buat 2-3 kali dan kena gosok. Lepas dah ok boleh la jemur jap kereta kat matahari bagi kering.
Ads
6) Tadaa…bersih dah! Jimat pun jimat!
Baca dulu ye jenis fabric apa yg sesuai. Selamat mencuba
Bagi peminat sambal yang rasa tak lengkap makan kalau tiada menu ini elok sangat buat stok sambal cili kering garing ini.
Dikongsi oleh Jona MJ sambal yang juga resepi keluarganya ini turut digelar ‘sambal kurang ajar’ kerana jika menu ini muncul katanya pasti akan makan nasi bertambah dan bagi yang berdiet mesti akan terbabas.
Menjadi kesukaan keluarga, beliau turut berkongsi cara membuat sambal sedap ini. Caranya mudah, cuma goreng empat bahan dan kisar dengan chopper. Tak perlu tumis lama-lama.
Cara buat sambal ‘kurang ajar’
1. Cili kering digunting untuk dibuang biji. Kemudian goreng garing tapi jangan sampai hangus.
2. Bawang merah, segenggam, jangan kedekut. Potong empat saja dan goreng hingga layu.
3. Bawang putih juga sama, potong dan goreng hingga layu.
4. Ikan bilis digoreng garing.
5. Semua bahan di atas digoreng berasingan menggunakan minyak yang sama. Nak mudah goreng ikan bilis > bawang merah & bawang putih > cili kering
6. Dah goreng semuanya, masukkan dalam chopper secara berasingan. Guna chopper kerana hasil yang kasar.
7. Kisar semua secara berasingan. Waktu kisar cili kering masukkan gula & garam sekali. Waktu kisar ikan bilis, bawang merah & bawang putih masukkan minyak masak anggaran dalam 3/4 cawan.
8. Selepas semua dikisar kasar, campurkan semua bahan. Tak perlu masak atas dapur semula.
INFO
Jika tiada chopper boleh tumbuk guna lesung batu, ini memang resipi asal tapi jangan guna blender.
Simpan dalam bekas kedap udara, tak perlu masuk dalam peti sejuk. Sambal ini tahan sampai sebulan.
Boleh makan dengan nasi bersama telur mata. Cicah dengan cekodok pun sedap.
Tanam kacang botor tapi tak mahu berbuah cuma lebat daun, kena ikut petua ini…
Kacang botor atau kacang kelisa ini antara tanaman yang selalu kita tanam di rumah. Ia jenis tanaman angka masa pendek untuk dapatkan hasil.
Jika betul penjagaannya minggu ke 10-12 dari hari semai sudah pun boleh menikmati ulam kacang botor ini. Tapi satu masalah yang selalu dihadapi bila menanam sayur ini ialah daunnya lebat tapi tak berbuah atau dipanggil mabuk daun.
Kalau hadapi masalah yang sama boleh ikut tip penjagaan yang dikongsi oleh Jabatan Pertanian Malaysia dan juga Hashimah Mohamad Shariff untuk pastikan pokok subur elok dan kacang botor berbuah lebat. Insya-Allah akan berbuah lebat.
2. Bila anak benih sudah naik, atau berusia 2 minggu buat junjung atau letak pancang kayu untuk bantu pokok memanjat/menjalar.
Foto: Facebook Rosnah Binti Hamid3. Kena cabut rumput untuk elakkan persaingan dengan pokok untuk dapatkan zat makanan, cahaya dan air.
4. Guna baja organik/baja asli seperti tahi ayam atau kompos. Baja boleh dibuat selepas pungut hasil atau bila lihat kesuburan pokok merosot.
5. Jika kacang botor tak berbuah dan mabuk daun boleh praktik petua ini, buang daun-daun tua dan tunas di pangkal pokok supaya cukup nutrien untuk pembentukan buah. Insya-Allah pokok akan mula berbuah lebat.
Foto: Facebook Hashimah Mohamad Shariff6. Biasanya kacang botor boleh dikutip hasilnya dalam tempoh 2 bulan lepas disemai. Kutip setiap 2-3 kali sehari untuk elak buah tua.
Kek ini ramai penggemarnya, paling best dapat yang kenyal dan banyak lubang atau sarang. Jika rasa teringin boleh ikut resipi Jah Joe ini.
Kalau ikut cara yang dikongsi oleh bancuh cuma pakai sudu saja dan tak perlu perap pun untuk dapat lubang yang banyak tu.
Menurut Jah Joe, dia sudah mencuba banyak resipi kek sarang semut namun resipi yang diambil dari Puan Nooraini Mohd Nor ini sedap, tak manis sangat dan tak perlu perap.
Kek sarang semut, penuh sarang
Bahan A:
1 cawan gula
1 cawan air panas
3 sudu besar majerin
Sehelai daun pandan
Masak gula hingga bertukar warna coklat.
Pastikan api kena kecil, kemudian masukkan air panas dan daun pandan.
Dah larut tutup api masukkan majerin. Biarkan adunan suam. Ketepikan
Bahan B:
4 biji telur B
1 sudu teh esen vanila
3 sudu besar susu pekat
3/4 cawan tepung gandum*
3/4 cawan tepung ubi*
1 sudu teh baking powder*
2 sudu teh soda bicarbonate (jangan membukit)
Ayak tepung gandung, tepung ubi dan soda bikarbonat. ketepikan.
Pukul telur, esen vanilla dan susu. Saya guna sudu saja.
Kemudian masukkan tepung yang diayak dan adunan telur tadi serta air gula hangus suam secara berselang seli sehingga habis.
Kemudian tapis masukkan dalam acuan.
Bakar di dalam oven, saya guna 150 ‘c api bawah selama 50 minit dan api atas selama 5 minit.
Ini antara hasil mereka yang dah cuba resipi ini. Terbukti menjadi