Teknik masak sambal ikan ini dikongsi oleh Syalfarina Razali yang selalu memasak lauk kenduri. Paling penting untuk lauk ini adalah sambalnya kena sedap dan untuk sambal sedap ini memang ada tekniknya.
Katanya lauk sambal ini adalah yang menjadi kesukaan dan mendapat banyak permintaan sama ada sambal udang, sotong atau ikan.
Cara masak sambal ini dipelajari daripada ibunya dan teknik inilah juga yang digunakan untuk memasak sambal untuk kenduri atau makan sendiri.
Cara masak sambal ikan yang sedap
Bahan-bahan
6 ekor ikan cencaru -digaul garam dan kunyit
12 biji bawang merah kecil -hiris atau kisar
6 ulas bawang putih -hiris atau kisar
3 senduk cili kisar
1/2 biji bawang holland -dihiris
1-2 sudu air asam jawa
Gula Melaka
Garam
Ads
Cara memasak
1. Goreng ikan hingga masak dan ketepikan dulu.
2. Tumis bawang merah kecil dan bawang putih yang dihiris dengan minyak goreng ikan. Bawang merah kecil lebih manis dan menjadikan sambal manis secara semula jadi. Jadi tak perlu guna banyak gula.
Ads
2. Selepas bawang kekuningan dan naik bau masukkan cili kisar. Besarkan api.
3. Apabila cili nampak garing, masukkan sedikit air dan biarkan kering. Ulang proses menumis ini sebanyak 2-3 kali. Inilah yang membuatkan sambal sedap, kerana cili dan bawang betul-betul masak.
4. Kemudian boleh masukkan bawang holland yang dihiris. Bawang ini bukan saja manis tapi melemakkan lagi sambal.
Ads
5. Masukkan air asam jawa dan tambah gula Melaka asli jika mahu sambal rasa manis. Masukkan garam dan juga sebuk perasa jika suka.
6. Apabila sambal cukup rasa masukkan ikan goreng dan gaul dengan sambal hingga rata. Renehkan seketika supaya sambal meresap dalam ikan. Selepas itu bolehlah ditutup api.
Bila baby dah dapat kaki, biasanya dia juga akan mula pandai menyelongkar. Almari dapur jadi lokasi kesukaan untuk disepahkan mangkuk, periuk dan sebagainya.
Tapi paling tensen bila baby selongkar almari atau drawer bajunya sendiri, bersepah dibuatnya. Penatnya nak lipat semula, dah la baju baby ni kecil, nak lipat memang renyah.
Sebenarnya ada cara untuk elak mak-mak lipat semula baju yang dilembang oleh baby. Caranya dengan buat teknik lipatan ‘tuck in’. Walau diselongkar, dilempar baju baby tetap dalam keadaan berlipat.
Caranya dikongsi oleh Ojie Ismail yang turut mengalami pengalaman yang sama.
Konsep lipat baju tuck in
Baby dah pandai berjalan dan sangat rajin tolong selongkar laci baju. Guna konsep lipat dan ‘tuck in’ memang terbaik sebab selongkarlah cara mana pun, In Sha Allah lipatan baju masih kukuh dan tak terlerai.
Bila anak dah puas selongkar sampai laci kosong, ibu-ibu hanya perlu susunkan semula saja. Dah tak payah lipat balik. Cuma kemaskan lipatan jika perlu.
Step by step lipatan
1. Butangkan butang paling atas dan bawah. Kalau rajin butangkan semua pun boleh.
2. Terbalikkan baju.
3. Letak seluar, lipat kaki seluar ikut panjang baju.
4. Lipat bahagian badan baju. Pastikan bahagian bahu lurus untuk buat ‘pocket’
5. Lipat lengan baju.
6. Lipat lagi sebelah.
7. Lipat 1/3 baju.
8. Masukkan kan hujung baju ke bahagian belakang baju.
9. Dah siap dan kemaskan lipatan.
Nak tengok size dan jenama apa pun senang sebab boleh tengok label baju. Nak pilih baju pun senang. Ini baju petang dan malam.
Baris depan: baju lengan pendek+seluar panjang. Baris tengah dan belakang: baju lengan panjang+seluar panjang.Baris depan: baju tanpa lengan+seluar pendek Baris tengah dan belakang: baju lengan pendek+seluar pendek
Teknik lipatan tuala, kain lampin, selimut, sapu tangan
Ini pula teknik lipatan untuk kain segi empat sama.
Susun lah ikut kreativiti & citarasa masing-masing, yang penting nampak kemas, teratur dan mudah diambil.
Selalunya kuali lepas basuh dan kering kita letak bawah singki. Selain orang tak nampak, senang nak ambil bila nak masak.
Tapi mata tetap rimas kalau kuali ini tak tersusun meski pun letak dalam kabinet. Kalau rasa serabut, boleh gantung kuali ini ikut perkongsian Reezal Jelita ini. Modal cuma RM20 tapi hasilnya kuali tergantung kemas.
Guna drawer slide, modal RM20
Share sikit DIY tempat gantung kuali bawah kabinet singki. Modal dalam RM20 saja.
1. Drawer slide atau rail boleh beli kat Shopee sepasang dalam lebih kurang RM10 (link kalau nak beli SINI). Kayu boleh pakai apa-apa kayu yang sesuai.
2. Skru 2 bahagian ni.
3. Pasang hook screw, boleh beli kat Shoppe atau hardware.
4. Screw dulu 1 bahagian. Slider tu boleh cabut dulu 1 bahagian.
5. Pasang satu lagi bahagian slide.
Dah siap! Boleh slide keluar supaya boleh capai kuali yang belakang.
Kek tornado ini memang sedap, rasa coklat, lemak keju memang buat kita nak makan berulang kali.
Kalau beli harganya boleh tahan, lebih kurang RM15-20 untuk sebekas kecil. Jadinya kalau nak makan puas kena buat sendiri.
Boleh ikut resipi Fatimah Saari ini, katanya sekali buat dapat 3 bekas. Jangan bimbang cara buatnya tak susah sangat, first time buat pun menjadi.
Buat sendiri kek tornado viral
Cara buat kek coklat
Bahan-bahan
3 biji telur
1 cawan gula
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan minyak
1 cawan 1/2 tepung naik sendiri + 1 sk soda bikarbonat ( guna 1 cawan tepung saja utk kek lagi moist. Kalau tiada boleh pakai tepung gandum + 1sk soda bikarbonat + 1 sk baking powder ayak)
1/2 cawan serbuk koko (boleh ganti dengan Milo
1/4 cawan air panas
Cara membuat
Pukul telur bersama gula dan esen vanilla (pukul rata)
Masukkan minyak masak, kacau biar sebati
Masukkan tepung dan baking powder serta soda bicarbonat
Masukkan serbuk koko/coklat/Milo.
Akhir sekali masukkan air panas kacau rata.
Bakar api atas bawah suhu 180/ 50 minit brgantung pada tahap kepanasan oven. Boleh juga kukus 40-45 minit.
Tip: Supaya kek gebu tak perlu guna mixer cuma kacau guna sudip macam buat lek brownies.
Cara buat cream cheese
Bahan-bahan
250 gram cream cheese
60ml whipping cream (nak lebih gebu boleh lebihkan whipping cream)
3-4 sudu besar susu pekat (ikut cita rasa)
Cara membuat:
Pukul cream cheese sampai lembut
Tambah susu pekat (tahap kemanisan yang anda suka)
Masukkan whipping cream dan mix sampai gebu dan ringan.