Bubur ayam antara yang boleh dijadikan menu sarapan. Satu ketika dulu ramai yang  membeli menu ini di satu restoren makanan segera yang popular. Tapi sejak ‘diboikot’ kita pun dah jarang makan bubur ini.

Tapi ada masa tekak mungkin teringin nak menikmatinya jadi apa kata belajar buat sendiri. Ada banyak perkongsian buat sendiri bubur ayam ala restoren makanan segera popular ini, antaranya dari Azwa Muhamad. Boleh cuba buat untuk sarapan, caranya pun senang sangat!

Buat sendiri bubur ayam 

Bahan-bahan
Beras -1 cawan (cuci dan toskan)
Air – 5 cawan
Isi ayam – dicincang
Halia – 2-3 hiris
Bawang merah -dihiris
Bawang putih -dihiris
Kiub ayam -1
Minyak masak -3 sudu
Garam / perasa

Buat Sendiri Bubur Ayam Untuk Sarapan. Rasa Sama Sedap Macam Bubur Restoren Fast Food Popular

IKLAN

Cara membuat

1. Masukkan beras dan air dalam periuk, tanak atas dapur. Kacau sampai lembik, kalau kurang air tambah sampailah jadi bubur.

2. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang merah, bawang putih & halia. Tumis sampai betul-betul garing.

IKLAN

3. Kemudian tuang bahan yang digoreng tadi dalam periuk berisi bubur. Masukkan sekali isi ayam dan kiub pati ayam.

4. Kacau sampai masak serta masukkan perasa. Tutup api. Letak bubur dalam mangkuk hiaskan dengan daun bawang, dau sup dan bawang goreng.

IKLAN

Jika nak pedas letak lada sudah dan cili merah yang dicincang. Siap!

Selamat mencuba.

Sumber: Azwa Muhamad

Selain itu:  Cara Buat Ikan Sumbat, Isi Terletak Confirm Tak 'Terburai'
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI