Asyik makan nasi lemak, nasi goreng, bihun atau mee goreng bosan juga. Sekali sekali boleh ubah cita rasa sarapan kita ala-ala fast food kesukaan ramai.
Menu ini anak-anak pun suka. Bun ini boleh dibuat siap-ssiap malam hari, esok boleh letak inti ikut citarasa. Boleh letak scrambled egg, burger ayam, sosej, keju dan sebagainya. Ikut suka!
Cara untuk hasilkan bun ini dikongsi oleh Nor Asiah. Memang flawless hasilnya.
Buat sendiri bun ala breakfast di McD
Anak bongsu cakap nak makan omelette macan McD. Saya pun suka buat bun sendiri sebab lebih sedap bila buat sendiri. Anak-anak nak makan burger last minit.
Ring burger beli kat Shopee. Saiz 4 inci, doh 75gm.
Resipi bun/roti
Bahan-bahan:
500gm tepung roti
70gm gula kastor
1 sudu besar yis kering
1 sudu besar susu tepung
1 biji kuning telur
1 sudu teh garam
50gm marjerin/mentega
10gm pelembut roti
280-300gm air sejuk
Ads
Cara membuat:
1. Masukkan semua bahan dalam bread maker kecuali garam.
2. Selepas 5 minit uli baru masukkan garam.
3. Selepas siap uli, bentuk doh burger antara 75-80 setiap satu. Gunakan acuan ring saiz 4 inci.
Ads
Tip: Sebelum bakar, spray doh dengan susu full cream untuk dapat permukaan roti yang cantik. Jika nak letak bijan tekan doh dalam bijan supaya tak tertanggal.
4. Bakar pada suhu 170 darjah selsius selama 20 minit.
Hasilnya…
Ads
Dah siap boleh potong dan letak scramble egg, burger ayam, daging, sosej atau keju. Inti boleh ikut cita rasa.
Bila cuti sekolah anak-anak ada kat rumah, kenalah sediakan jajan. Salah satu yang boleh kita buat adalah coklat cip cookies.
Kalau nak buat cookies yang sedap ala ala jenama terkenal Famous Amos yang memang anak-anak suka boleh ikut cara yang dikongsi oleh Norhaidar ini. Bukan saja sedap, cara buat pun senang. Tak payah guna mixer pun.
Bahan-bahan:
250gm butter
1 1/2 cawan brown sugar
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
2 1/2 cawan tepung (saya guna tepung Rose)
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
Secubit garam
6 sudu minyak masak
Coklat cip
Badam cincang
Cara membuat:
Satukan butter, brown sugar, telur dan esen vanila kemudian gaul guna spatula, tak perlu mixer.
2. Selepas adunan sebati masukkan tepung, tepung jagung, baking powder, soda bikarbonar dan secubit garam.
3. Gaul adunan hingga sebati, kemudian masukkan minyak masak. Gaul lagi.
4. Seterusnya masukkan coklat chip dan badam cincang. Gaul sebati dan simpan adunan dalam peti sejuk selama setengah jam.
5. Selepas satu jam keluarkan, ceduk agak-agak saiz sudu kecil (sudu KFC) dan susun jarak-jarak. Biarkan adunan kembang.
6. Kemudian bakar dalam oven guna api atas dan bawah, suhu 160 darjah Selsius selama 25 minit ikut kesesuaian oven masing-masing.
7. Sejukkan biskut yang dah masak dan simpan dalam bekas kedap udara supaya tahan lama.
Takde oven nak masak kek? Takde masalah! Boleh saja bakar kek dalam periuk guna dapur gas.
Sebenarnya ini jugalah cara yang digunakan oleh orang tua kita dulu untuk masak kek. Dan kek pula elok saja kejadiannya.
Bagi yang tiada oven tapi nak masak kek, boleh ikut cara yang dikongsi oleh Nor Elyani Ramli. Resipi mungkin sama tapi cara masak kek atas dapur itu yang penting (baca tip dulu bahagian bawah ya). Cantik & gebu kek dia.
Kek Marble Masak Atas Dapur Gas
Bahan-bahan:
1 cawan margerin (saya guna cap Pelangi )
1 cawan gula
2 cawan tepung naik sendiri (diayak)
1 sudu kecik esen vanilla
5 bijik telur size B
2 sudu besar susu cair
Pewarna hijau & merah
Masukkan telur sebijik demi sebijik & pukul sampai sebati. Akhir sekali masukkan tepung yang dah diayak.
Kemudian bahagikan adunan kepada 3 bahagian utk letak pewarna. Tuang adunan dalam loyang (corak ikut cita rasa).
Ambil periuk besar yang boleh muatkan loyang, letak atas dapur. Masukkan loyang dalam periuk dan tutup periuk.
Masak dengan api yang kecil dalam 45 minit. SIAP.
Tip penting
1) Periuk kena tutup semasa bakar/masak kek 2) Tak perlu letak air, kalau letak air jadi stim/kukus 3) Boleh letak alas bahagian dalam periuk dengan tudung periuk / pasir atas apa-apa petua yang mak-mak kita ajar sebelum letak loyang kek. Tapi saya letak loyang kek direct dalam periuk.
4) Kek saya masak dalam tempoh 45 minit, kalau kek belum masak dalam waktu itu, tambah masa 5 ke 10 minit lagi. 5) Saya tak panaskan periuk sebelum masuk loyang kek, kalau ada yang nak panaskan dulu, terserah.
Dalam bilik orang perempuan mesti akan ada ruang untuk cermin mekap. Kalau dapat vanity mirror macam lagilah suka. Puas hati tengok muka sendiri.
Jangan ingat ini untuk selebriti atau mekap artis saja, kita pun boleh buat sendiri kat rumah. Modal sikit pun takde masalah, boleh ikut perkongsian Siti Teha ini.
Dengan modal tak sampai RM60 siap vanity mirror idaman wanita. Kalau nak cuba buat boleh ikut perkongsian beliau ini.
DIY vanity mirror versi bajet
Cantik tak vanity mirror kita? Hari tu ada kotak lebih tak tahu nak buat apa, so kita buat vanity mirror. Jumlah kerugian :
Mentol 8pcs RM16
Tempat letak mentol warna putih 4 plastik ada 8pcs RM8
Cermin 4pcs RM8
Plug 1pcs RM2
Wallpaper 3pcs RM6
Gam 1pcs RM2
Frame kayu letak vanity mirror 4pcs RM8
Bekas letak barang makeup 2pcs RM4
Total keseluruhan : RM54 sahaja
Idea dari group Deco Eco. Lepas tengok idea dari situ maka terjadinya vanity mirror diy bajet ni. Jimat tak payah nak beli vanity mirror yang harga beratus tu.
Langkah DIY
Ini bahan yang digunakan. Semua beli di Eco RM2.
2. Tebuk lubang banyak mana yang nak untuk letak lampu tu. Guna kotak aircond, besar sikit.
3. Ini gam dan double tape yang digunakan untuk lekatkan kotak. Kalau ada gam pistol lagi bagus.
3. Pasang wayar macam ini, suami hubby tolong pasangkan sebab tak pandai. Wayar pun boleh beli kat kedai RM2.
4. Dah siap tampal wallpaper sekali.
5. Ini contoh tempat letak barang makeup dan vanity mirror tu. Contoh frame tu sebelah kiri, sebelah kanan dah siap tampal wallpaper. Untuk buat, guna sesiku L. Drill kat dinding.