Selama ni tak terfikir pulak nak buat sendiri sebab kebanyakan kita suka makan nasi kandar di restoran mamak.

Tapi dalam keadaan PKP sekarang lebih baik la makan kat rumah, nak lagi best buat sendiri nasi kandar tu.

Resipinya boleh ikut perkongsian Nur Hidayah

Hari ni masak Nasi Kandaq lagi. Kali kedua dah saya buat sepanjang PKP berlangsung. Jemput makan semua. Untuk kali kedua ni,  saya ada improve sikit bahan.

Cara Buat Nasi Kandaq

Bahan-bahan:

IKLAN
  • Beras
  • Daun Pandan
  • Serbuk Kunyit
  • Rempah 3 sekawan
  • Pewarna kuning
  • Mentega

Cara membuat:

  1. Basuh beras dan ketepikan.
  2. Tumis daun pandan, 3sekawan dan serbuk kunyit menggunakan butter. Masukkan garam dan sedikit gula.
  3. Jika ada pewarna kuning, boleh letak sedikit untuk naikkan warna.
  4. Kemudian masukkan beras. Masak sebentar di atas dapur.
  5. Kemudian pindahkan ke dalam rice cooker. Masak macam biasa.

IKLAN

Cara Buat Ayam Goreng

  • Tepung serbaguna Pak Lah/Bestari
  • Sedikit tepung beras
  • Serbuk Cili Kering
  • Serbuk Kari Daging
  • Sedikit Garam

Adun dengan air bahan bancuhan di atas sampai kelikatan yang kita nak, dan boleh salut ayam menyeluruh, then goreng ayam smpai masak.

Kuah Kari Kicap

  • Bawang Besar hiris
  • Bawang Putih hiris
  • Rempah 3 sekawan
  • Ketumbar /Jintan Manis (tumbuk sikit)
  • Sos cili – 3 sudu

IKLAN
  1.  Tumis semua sampai garing dan naik bau. Kemudian bubuhSerbuk cili kering, serbuk kari daging.
  2. Kemudian masukkan kentang, tomato, terung dan air. Biarkan sampai mengelegak.
  3. Kemudian masukkan kicap manis (sampai jadi warna kehitaman yg kita nak).
  4. Masukkan juga, gula, garam, sos cili. Sesuaikan rasa cekan sampai dpt rasa manis-manis kicap dan pedas kari tu. Dan pada pendapat saya, kuah untuk Nasi Kandaq kelikatannya janganlah terlalu pekat atau terlalu cair.

Lauk lain

  • Bendi – dicelur sehingga separa layu
  • Telur Masin – direbus sempurna

Siap dah Nasi Kandaq

Selamat mencuba!

Sumber : Nur Hidayah