Roti nan cheese ini memang ramai peminat. Selalu makan di kedai mamak, tapi dalam situasi sekarang apa kata kita belajar buat sendiri terutama jika ramai ahli keluarga menggemarinya.
Kalau nak cuba, boleh ikut perkongsian Maria Nazri Said. Roti nan cheese hasil resipi ini gebu dan lembut, ia juga boleh disejukbekukan untuk dimakan kemudian hari. Jadi boleh buat banyak sekali gus untuk disimpan dalam frezer.
Cara buat roti nan cheese gebu & lembut
Bahan-bahan
150ml susu suam
150ml air suam
1 sudu besar gula
1 sudu besar dry yis
(Gaul bahan di atas dan biar hingga kembang)
1. Masukkan tepung gandum dalam bancuhan yis. Gaul, biar sampai kembang.
2. Masukkan minyak, uli sekejap sampai tak melekat.
Ads
3. Perap lebih kurang sejam. Bila dah kembang bahagi kepada 6 bahagian.
4. Ambil satu doh, masukkan cheese. Tutup.
5. Sebelum bakar, ambil satu doh berisi cheese tadi tabur tepung untuk elak melekat kemudian leperkan.
6. Bakar atas kuali non stick hingga garing. Siap, boleh makan dengan kari, sambal dan sebagainya.
Ads
Roti nan cheese ini juga boleh disejukbekukan. Bakar dulu sebelum disejukbeku. Bila nak makan panaskan dalam micriwave atau kuali. Hasilnya tetap gebu dan lembut.
Tip tanam pokok kucai ini wajib diketahui jika menanam sayur ini di rumah. Untuk memastikan pokok kucai ini cepat membiak, daun pun ‘gemuk-gemuk’ ada teknik yang perlu diketahui.
Tapi terlebih dahulu kena juga tahu cara tanam kucai ini, untuk lebih mudah boleh gunakan ubinya. Bagi yang nak cuba tanam boleh ikut cara dan tip yang dikongsi oleh Yuziyana Yusop.
Tip tanam kucai
Benamkan ubi kucai dalam tanah hitam dan tinggalkan sedikit batang kucai dipermukaan tanah.
Siram dan letak di kawasan redup seminggu dua ,kemudian terus dedahkan matahari penuh. Kucai suka matahari penuh dari pagi sampai petang.
Siram 2 kali sehari dan letak baja organik sebulan 3 kali (baja kopi, baja soya, baja tahi ayam, tahi kambing).
Jangan sayang nak tuai
Seawal 3- 4 minggu lepas semai dah boleh mula kerat daunnya yg pertama.
Tanam kucai jangan takut atau sayang nak tuai. Lagi kerat lagi cepat gemuk dan daun makin lebar.
Musim panas daun lambat panjang, tuai 3-4 minggu sekali.
Musim hujan daun cepat panjang,jadi boleh tuai daun 2 minggu sekali.
Cara biakkan & gemukkan kucai
Letakkan kucai di tempat teduh jika nak kucai keluar banyak anak. Tapi kucai yang diletak teduh akan jadi halus.
Bila dah banyak anak, pecahkan dan tanam semula dalam pasu/polibeg lain.
Kucai yang terdedah di tempat panas lebih gemuk tapi lambat sikit membiak.
Kucai tempat teduh pula cepat membiak tapi daunnya halus saja. Alihkan semula ke tempat panas jika mahu kucai yang gemuk.
Dah siap masak lauk tiba tiba baru teringat nasi belum masak. Dah terlupa ini kita mesti nak nasi cepat masak tambah pula kalau perut dah lapar.
Jika dalam situasi ini taktik yang dikongsi oleh lelaki ini boleh digunakan. Cara ini hanya memerlukan 5 minit saja untuk nasi masak. Iya betul memang sekejap sangat.
Rasanya kat rumah kita banyak seluar jeans kita yang tak dipakai. Daripada tersimpan dalam almari, apa kata ubah jadi seluar jeans untuk anak terutama baby.
Kalau tengok perkongsian daripada Nor Aslina, cara buatnya mudah saja. Takde mesin jahit pun boleh buat. Sebab langkah yang dikongsi hanya mengggunakan jahitan tangan.
Bahan-bahan:
Jeans lama
Benang dan jarum
Jarum peniti
Getah pinggang
Pita ukur
Kertas minyak untuk pola seluar
Gunting
Kapur/marker/sabun (saya guna sabun dan marker)
Langkah membuat:
1. Terbalikkan seluar ke sebelah dalam macam dalam gambar.
2. Tampal pola seluar menggunakan jarum peniti. Pastikan bahagian tepi pola berada betul2 diatas bekas jahitan asal jeans. Bahagian bawah pola dihujung kaki jeans. Rujuk gambar di atas.
3. Lukis garisan sekeliling pola menggunakan kapur/marker/sabun.
4. Dah siap lukis, tanggalkan pola. Lukis garisan dikedua dua belah kaki seluar ya. Senang nak gunting nanti.
5.Gunting lebih kurang 0.5 inci dari garisan yang kita lukis tadi. Hati2 masa gunting, pastikan fabrik tak lari dan gunting mesti tajam tau.
6. Ni hasil lepas siap gunting kedua2 belah kaki seluar.
Haaa macam ni la rupa dia bila letak sebelah2. Dah ada rupa seluar kan. Langkah seterusnya, jom tengok!
7. Jahit bahagian kaki dahulu. Pinkan guna jarum peniti sebelum jahit, nak elakkan fabrik berlari sana sini Jahit dari bawah ke atas lebih senang, bagi saya lah. Nak jahit dari atas ke bawah pn boleh ye, ikut keselesaan sendiri.
8. Bila dah siap jahit, jadi macam ni la. Jahitan tadi matikan kat bahagian tajam yg kita lukis td tau, jangan jahit sampai habis susah nak cantum nanti.
Ni hasil lepas siap jahit kedua dua belah kaki. Hampir siap seluar kita. Langkah seterusnya.
9. Cantum kedua-dua belah seluar bahagian depan dan belakang. Macam biasa, guna jarum peniti. A cantum ke B ye.
10. Dah siap camtum boleh la jahit!
11 & 12. Hasil lepas siap jahit. Bahagian luar dan dalam.
13. Lipat bahagian pinggang lebih kurang 1.5 inci ikut saiz getah yang nak guna. Saya guna getah (+-) 1 inci jadi saya ada 0.5 inci untuk jahit.
14. Lukis garisan 0.5 inci dari bahagian kita gunting tu, lepas tu jahit atas garisan tu. Tinggalkan sedikit ruang untuk kita masukkan getah pinggang.
15. Lubang untuk nak masukkan getah pinggang. Cara ni untuk yang jahit tangan macam saya tau. Kalau guna mesin, letak sekali getah dengan kain dan tarik getah tu lepas tu jahit je terus sampai habis. Boleh tengok cara-caranya dekat Youtube.
16. Nak mudah, guna safety pin ya. Masukkan getah melalui lubang yang kita tinggalkan tadi. Getah tu ikut saiz pinggang anak, jangan ketat sangat ikut keselesaan anak ye, lepas tu tambah 0.5 inci dan potong.
17. Dah habis masukkan, boleh la jahit hujung getah. Ni sebabnya tadi kena tambah 0.5 sebelum potong getah. Boleh faham ye.
18. Akhir sekali, jahit bahagian yang kita tinggal tadi dan tarik-tarik getah bahagian pinggang tu untuk kemasan. SIAP!
Beginilah hasil seluar diy dari sehelai jeans lama Kalau nak tambah hiasan, boleh la beli stiker atau bunga-bunga kecik tampal kat seluar. Lebih cantik dan comel. Itu saja perkongsian saya. Selamat mencuba semua.