Dalam keseronokan nak menyambut Aidilfitri di kampung di rumah ibu ayah kita ramai yang terlepas pandang tentang bajet raya. Meski beraya di kampung takkanlah nak biarkan mak ayah kita menanggung segala perbelanjaan selama kita berada di sana.
Belanja ini bukan sedikit yalah bila dah ramai keperluan makanan dah tentu banyak, itu belum masuk hidangan untuk tetamu, dan juga barang kegunaan rumah. Jadi tanggungjawab anak untuk melangsaikannya.
Supaya tak terbeban, boleh ikut cara Musleha Mohd Tahrir bekerjasama mengatur bajet raya mereka. 7 adik beradiknya sepakat menyimpan sejak awal untuk memastikan segala keperluan ketika mereka berada di kampung beres dan tidak menyusahkan orang tua.
1. Setiap adik beradik kena sumbang RM200
Seawal bulan Syaaban saya sudah menyampaikan idea agar kami 7 beradik memberi seorang RM200 yg kami panggil sebagai #tabungraya. Saya bagi cadangan awal agar masing-masing bersedia sebelum duit tersebut habis beli baju raya. Hehe… Maklum le masing-masing anak ramai.
Sebagai pengenalan, kami 7 beradik, 7 menantu, 31 cucu. Kami sepakat dan set time agar giliran beraya dgn Mak Bapak di Pagoh pada tahun yg sama. Jadi semua org boleh berjumpa. Tahun ni giliran kami semua di Pagoh.
2. Bentuk AJK untuk buat kerja selama di kampung
Hasil kutipan #tabungraya sebanyak rm1400 kami letak je dalam beg duit dan sangkut kat dapur. Sebab memang konsep #tabungraya ni tiada bendahari. Sesiapa yg kena pergi belanja barang dapur, ambik je. Tak perlu resit belian bagai. Sebab kami saling mempercayai.
Bukan #tabungraya sahaja yg diwujudkan malah AJK juga dibentuk bagi melancarkan perjalanan sepanjang berhari raya di kg. Semua org terlibat dari yg kena pergi pasar, basuh ayam, potong daging, tumbuk kacang tanah, susun kuih raya dan macam-macam tugasan lah. Seorang pun tak terkecuali. Kecuali yg baby lah kan… hihi…
Ads
3. Menu raya dah bincang
Persiapan bahan masak diurus oleh anak-anak sedara. Tukang masak sudah tentulah mak-mak sedara otai yg terror masak ni. Atok cuma jadi pengarah urusan. Kadang-kadang kami lebih berkuasa menentukan apa yg perlu kita masak hari tu. Atok ngikut je.
Menu hari raya juga dah bincang awal. Bukan sebab apa, sebab senang nak belanja beli barang. Setiap menu ada ketua chef, pembantu chef dan AJK.
Raya pertama : ketupat, rendang daging, sambal kacang, kari ayam, lodeh. Ini menu wajib yg tak pernah lagi diderhakai(ketupat anyam pun dibahagikan kepada 3 beradik) kecuali saya sebab tak pandai menganyam…. keke….
Raya kedua : nasi ayam
Ads
Raya ketiga : nasi putih, asam pedas, ikan caru sumbat, kerabu tauge, sayur kucai+tempe
Bukanlah kami ni sibuk masak sampai tak beraya. Kami akan mula operasi masak awal. Siap masak dan berhidang elok-elok kat luar baru kami adik-beradik keluar beraya. Siapkan semuanya untuk memudahkan Mak Bapak nak layan tetamu.
4. Pastikan setiap famili urus kain baju sendiri
Haaa, satu lagi bakul kain baju kami pun masing-masing. Masing-masing urus kain baju anak masing- masing. Tapi kisah sadis dihari raya ialah mesin basuh auto Mak rosak pulak malam raya tu.
Dan masa rosak tu, masa saya yg sedang guna. Huhu….sadis sungguh! Nasib baik mesin basuh semi-auto Mak boleh guna lagi. Ada yg pergi dobi je kat pekan Pagoh. Saya 2x pergi dobi tapi orang ramai ya amat! Maka basuh lah guna semi-auto dengan tabahnya.
Ads
5. Sebelum balik upah orang cuci rumah, bayar bil
Duit lebihan #tabungraya kami upah orang cuci rumah. Cuci tandas, bilik air, mop rumah semua. Lebihan duit lagi kami bagi kat Mak Bapak untuk bayar bil api & bil air.
Anak-anak remaja dan kanak-kanak ni boleh buat kerja kalau kita yang dewasa ajak dan ajar. Bukan nak nafikan hak mereka untuk bersuka ria dihari raya bersama sepupu². Tapi bila diberi tanggungjawab mereka lagi suka.
Mereka akan rujuk kertas di peti ais senarai AJK. Nanti akan ada saja yg tukang baca senarai AJK tu.Time raya dan berkumpul inilah kita nak sepakat. Buat kerja sama-sama, makan sama-sama, raya sama-sama. Semua sama-sama. Berlapang dada semuanya.
Malam raya kami buat tahlil yg diketuai oleh Bapak. Siap ada yg jadi emcee lagi! Selalunya tahlil buat pagi raya, tapi tahun ni Mak kata kita buat tahlil malam raya.
Selamat Hari Raya semua.
Maaf zahir batin.
Saya sayang semua ahli keluarga saya lillahi taala.
Ramai yang tanam pokok cili di rumah. Pokok ini memang mudah untuk hidup tapi masalahnya ia selalu diserang penyakit dan serangga perosak walaupun dah melakukan penjagaan yang diperlukan.
Sebenarnya bagi mengelakkan pokok cili ini diserang penyakit dan serangga perosak ada beberapa perkara lain lagi yang perlu kita perhatikan selain penjagaan biasa. Mungkin perkara ini yang kita terlepas pandang hingga menyebabkan pokok cili asyik kena penyakit dan serangan perosak.
Perkara ini dikongsi oleh Mohd Syafiq Ahmad Khasasi atau dikenali juga sebagai Cikgu Kebun (CK). Ikuti juga tip daripada beliau untuk memastikan pokok cili subur dan bebas dari serangan perosak dan penyakit.
Tip tanam pokok cili dari kena penyakit berterusan
Pokok cili atau cabai ini memang banyak serangga yang suka dan serang, jika kita tidak jaga dari awal pokok akan rosak(kerinting) dan buah tidak keluar lebat(pucuk terbantut).
Ramai penanam cili di kawasan rumah sukar untuk jaga pokok cili ini sentiasa sihat dan keluar hasil yang berterusan.
Tip ini CK nak kongsi supaya kita boleh tanam cili dan hasilnya akan dapat banyak dan pokok sentiasa sihat.
1. Seeloknya sebelum tanam cili buat kawalan serangga dahulu, cari ubat untuk buat semburan awal dari tanah yang nak tanam, persekitaran dan pokok-pokok yang ada berdektan dengan cili nanti.
2. Semasa proses semaian, buat semaian dalam mini greenhouse yang ada netting kalis serangga atau plastik di sekeliling. Semasa proses semaian juga buat semburan serangga dan kulat secara konsisten 2 minggu sekali.
3. Elakkan tanam pokok cili di tempat yang sama berulang kali, buat giliran tanaman bila mana habis satu pusingan tanam cili, habis cili tanam jenis kekacang pulak.
Tujuannya untuk atasi masalah serangga perosak terus membiak pada tanaman cili sehingga kita tidak mampu mengawalnya lagi.
Boleh cuba tip ini supaya pokok cili tidak menjadi perumah kepada pelbagai jenis serangga akhirnya akan merosakkan tanaman lain pula.
Ada sayur yang boleh ditanam melalui keratan, menggunakan tunggul dan ada yang memang perlu menggunakan biji benih.
Bagi yang perlu guna biji benih sebaiknya sebelum beli, kita ada pengetahuan tentang jenis biji benih ini. Dikongsi oleh Nazrul Azam dua jenis utama biji benih ini perlu kita tahu sebelum beli.
Sebelum beli biji benih kena tahu jenisnya
Sebelum kita pegi beli biji benih, sama ada di supermarket, nursery, kedai hardware, online atau di mana saja baik kita kenali dulu jenis-jenis biji benih di pasaran. Ketahuilah bahawa bukan semua biji benih adalah sama. Biji benih ada 2 jenis utama. HYBRID / F1 atau HEIRLOOM / OPEN POLLINATION.
Jenis Hybrid / F1
Biji benih berstatus HYBRID / F1 adalah biji benih yg telah dihasilkan melalui proses scientific rumit di dalam makmal. Kebanyakannya telah dimodify secara genetik (GMO) untuk memberikan hasil yang telah ditentukan. Contohnya : buah lebih besar, banyak, tahan penyakit dan lain lain.
Walaupun ada yang bukan GMO tapi ianya masih melalui proses rumit yang hanya boleh di lakukan oleh syarikat besar. How to know? Tengok nama dan packaging. Mengikut undang-undang, ianya mesti dilabelkan dengan betul. Jadi lihat paket, cari ada ke words Hybrid atau F1. Kalau takde maknanya bukan.
Satu lagi cara mudah ialah namanya. Biji benih hybrid selalunya ada nama yang fancy seperti Cili Kulai, Timun Satay King, tomato Mayang Mengurai dan macam-macam lagi. Semua hybrid la tu. Dengan segala kelebihan hybrid, maka mestilah ianya terbaik kan? Tak juga, jom kita tengok sisi negatif pula.
-Hybrid ini kebanyakannya adalah GMO. Kadang-kadang kita tak tau pun sama ada ia GMO atau bukan. Pengeluar tak perlu mention pun tentang perkara ini. Pada saya, kurang baik untuk environment. Ianya dah diubah dari kejadian asalnya.
-Hybrid lebih mahal. Memanglah company dah belanja banyak modal untuk develop seeds ini so obviously dorang nak recover balik investment dorang. Tapi orang kata sama juga harga RM 3 sepaket? Ye, tuan puan, sama tapi cuba tengok isi sepeket tu dan bandingkan. Kadang-kadang kita beli sepaket biji benih tembikai hybrid RM3 tapi isinya ada 4 biji je.
-Hybrid Kita boleh tanam sekali saja! Maknanya, bila dah keluar hasil nanti kita tak boleh simpan bijinya untuk tanaman semula. 99% chances tak akan jadi. Sebabnya ialah biji benih hybrid ni juga telah dimodify untuk hanya berikan hasil terbaik SEKALI saja. Jadi kalau nak tanam lagi, beli lagi la.
Tak galakkan anda simpan biji benih dari sayur atau buah yang dibeli, especially yang nampak sangat besar / cantik. Kalau tanam semula susah sangat nak jadi.
Heirloom / open pollination
Ianya biji benih secara traditional. Dulu orang tua kita simpan biji benih untuk semua tanamannya hingga beberapa generasi tanaman tu, inilah heirloom. Biji benih yang disimpan untuk beberapa generasi tanaman yang sama.
Tapi, takde expired ke biji benih yang simpan lama? Biji benih yang disimpan dengan baik (kering Dan gelap), berpuluh tahun pun boleh. Biji benih jenis ini, semuanya dihasilkan oleh petani sendiri atau syarikat biasa tanpa melibatkan makmal berjuta ringgit.
Ianya dihasilkan melalui pengalaman dalam menentukan tanaman-tanaman yang terbaik untuk menghasilkan biji benih yang paling baik secara open pollination yang terkawal.
Biji benih heirloom / open pollination ini biasanya akan memberikan hasil yang baik secara konsisten. Dan yang paling penting, Kita nak simpan biji benih untuk tanam semula, boleh tiada masalah. Insha’Allah ianya akan berikan hasil yang sama baik.
Jadi mana yang lebih baik? Pada saya, saya lebih suka heirloom / open pollination seeds. Ianya adalah hasil kerja keras petani sendiri dan disokong oleh syarikat-syarikat kecil.
Ayam masak kicap ini feveret ramai, tapi ada macam-macam versi. Yang ini untuk yang suka pedas dan ada kuah pekat sikit.
Lauk ini juga mudah disediakan dan paling best, tak perlu banyak menu ini saja pun dah cukup untuk makan dengan nasi. Kalau nak cukup boleh ikut step by step ini.
Cara buat ayam masak kicap pedas
1. Perap ayam dengan garam, kunyit, halia ditumbuk lumat dan pes cili (lebihkan jika nak pedas)dan kicap. Perap 15-10 minit.
Ini kicap yang digunakan
2. Hiris, bawang, bawang putih, halia, cili kering, tomato. Sediakan juga
daun kari, tomato, bunga lawang dan kayu manis.
3.Panaskan kuali bunga lawan dan kayu manis.
4.Tumis hirisan bawang, bawang putih, cili kering, daun kari dan juga tomato.
5.Masukkan ayam yang diperap. Lebihan perapan simpan.
6.Kacau dan tutup periuk. Biar sehingga ayam setengah masak dalam 10 minit.
7.Curahan lebihan perapan tadi. Masak hingga ayam masak sepenuhnya.