Cara Buat Air Jamu Untuk Tenaga & Awet Muda Yang Rasanya Macam Minum Di Spa

10085

 

Kalau pergi ke spa, sementara menunggu atau selepas buat rawatan kita biasa dihidang dengan air jamu.

Kadang-kadang macam tiba-tiba terasa minum air jamu ini yang harum berbau rempah dan juga pudina.

Kalau rindu apa kata buat saja sendiri di rumah. Boleh dijadikan amalan kerana ada banyak khasiatnya seperti dikongsi oleh Sarifa Redzuan II

Jamu untuk tenaga & awet muda

Hari ini badan lemau cikgu terus buat jamu ni. Jamu ni sesuai untuk laki perempuan Serta remaja. Lepas minum rasa ringan badan. Sakit kepala berkurang.

Sesuai diminum 1 cawan setiap hari. Bagus ni untuk spa owner yang nak bagi pelanggan minum sebagai welcome drink awak. Bestt tau. Pasti pelanggan teruja nak datang selalu minum.

Aromanya memang superb! Lepas minum paling best burrrpp, burrppp angin keluar. Lega…

Bahan-bahannya

Halia
2 batang serai
1 sudu kecil halba campur
1 sudu Kecil bunga cengkih
1 sudu kecil biji pelaga
2 batang kulit kayu manis
1 sudu kecil bunga lawang
1-2 sudu madu
Beberapa helai daun pudina

Cara membuat

1. Rebus semua bahan dengan 6 cawan air. Halia dan serai diketuk.

2. Masukkan beberapa helai daun pudina. Rebus dalam 10 minit.

3. Tapis airnya dan masukkan 1 sudu besar madu.


4. Dah siap jamu awet muda yang mampu tambah tenaga. Cuba tau. Sedapp sangat.

Untuk sinus, mandian, stim muka pun boleh

  • Selain dibuat jamu, air rebusan ini juga untuk redakan masalah sinus.
  • Untuk sinus air ini perlu di steam muka tu sambil menyedut aroma ni. Untuk sinus tidak perlu tambah madu. Madu hanya ditambah untuk minum.
  • Lagi satu boleh buat rendaman kaki singkirkan toksin untuk rendaman kaki perlu tambah garam.
  • Untuk mandian pun boleh. Rebus bahan masuk dalam baldi. Tambah air bagi suam suam. Pastu tambah la 2-3 cawan garam. Kemudian boleh mandi buat bilasan terakhir.
  • Nak lagi best, rebus dan steam badan awak tu boleh juga buat bertangas.

Selamat mencuba!

Sumber: Sarifa Redzuan II