
Selain sambal, lauk masak kicap memang antara yang selalu kita sediakan terutama ayam masak kicap. Sedap dan ringkas.
Tapi kalau nak ayam masak kicap jadi lagi sedap boleh cuba cara yang disediakan oleh peniaga makanan, Yayar Awang Noh. Resipi ini katanya adalah daripada arwah ibunya. Cara penyediaan memang simple saja tapi hasilnya memang terpaling sedap confirm menambah.
Cara masak ayam kicap simple dari arwah ibu
Bahan-bahan:
1 ekor ayam – potong kecil
1 senduk cili kisar
3 sudu sos cili
3 sudu sos tomato
2 sudu sos tiram
3 sudu kicap pekat
1-2 biji bawang besar -dihiris bulat
Cili besar – dihiris
Bahan ditumbuk:
2 batang serai – dihiris nipis
1 inci halia
6 ulas bawang putih
Cara membuat:
1. Ayam dipotong dicuci, digaul dengan sedikit saja garam dan kunyit. Goreng tapi terlalu garing. Ketepikan
2. Cara buat kuah kicap, tumis bahan tumbuk hingga perang, kemudian masukkan cili kisar.
3. Bila cili dah masak masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram.
4. Perasakan dengan garam, bahan perasa dan gula.
5. Masukkan bawang besar dan cili besar.
6. Akhir sekali masukkan ayam yang dah telah digoreng.
Selamat mencuba.
Sumber: Yayar Awang Noh
Cara Buat Sup Ayam Pekat Berempah, Guna 2 Jenis Rempah Ini Baru ‘Kick’

Sup ayam, siapa saja yang tak suka kalau dapat yang pekat memang lagi sedap. Nak masak sup yang pekat begini memang senang. Tapi kalau tak kena cara dan rempahnya tak menjadi juga.
Jika ikut cara yang dikongsi oleh Zurina Zulkifli, untuk menghasilkan sup ayam berempah yang pekat kena gunakan 2 jenis rempah ini. Barulah hasilnya jadi pekat, sedap dan ada ‘kick’. Resipi ini sup ayam pekat oleh Zarina ini juga mendapat 15k perkongsian di Facebook.
Cara buat sup ayam berempah yang pekat
Berikut adalah langkah demi langkah membuat sup ayam yang dikongsi. Cara memasaknya memang mudah.
1. Bahan untuk masak sup ayam pekat, mesti guna dua paket rempah ni.
-Paket serbuk rempah sup
-Paket 4 sekawan rempah dan bunjut
2. Sediakan semangkuk ayam bahagian bertulang. Kalau banyak ayam, kena guna dua paket serbuk rempah sup.
3. Panaskan 3 sudu minyak masak, tumiskan sebiji bawang merah yang dihiris nipis bersama dan 4 sekawan. Masak sehingga layu.
4. Kemudian untuk bawang putih dan halia, saya suka tumbuk lumat. Kemudian masukkan ke dalam masakan, kacau sehingga naik bau harum.
5. Kemudian masukkan sebiji tomato merah yang dipotong dadu. Kacau sehingga tomato lembik.
6. Masukkan serbuk rempah sup dan sedikit air, kacau sebati.
7. Masukkan ayam, gaul rata.
8. Masukkan dua mangkuk air, kemudian masukkan bunjut sup.
9. Masukkan ubi kentang. Tutup periuk. Saya biarkan sup direneh selama 30 minit pada suhu api kecil.
10. Biarkan sehingga sup dah mendidih masak, boleh perasakan dengan garam dan sedikit kiub pati ayam.
11. Sedia untuk dihidang, taburkan daun sup dan bawang goreng.
Selamat mencuba
Sumber: Zurina Zulkifli
Rahsia Buat Sup Tulang Sedap, Kuah Pekat. Kena Kisar 2 Bahan Ini & Tumis Sekali

Kalau teringin makan sup tulang yang sedap, homemade apa kata ikut cara yang dikongsi oleh Fazniza Razali.
Bahan dan cara masak mungkin macam biasa tapi untuk jadikan sup tulang ini lebih sedap dan pekat rahsianya kena masukkan dua bahan yang dikisar iaitu kentang dan batang sederi.
Cara masak sup tulang yang sedap, kuah pekat
Teringin nak masak sup tulang lembu, boleh lah try resepi ni. Yang ditunjukkan ni masak secara manual. Kalau yang ada pressure cooker tu bolehlah guna.
Bahan A
3 biji bawang besar
8 biji bawang putih
Halia dalam 2 ketul
1 sudu ketumbar.
Nota: Kisar semua bahan A sampai halus
Bahan B
3 batang saderi
1 batang lobak merah
Nota: Kisar bahan B sampai hancur
Bahan C
3 batang kayu manis
4 biji bunga lawang
10 biji bunga cengkih
10 biji buah pelaga
1 senduk serbuk sup
2 kg tulang
5 biji kentang(dibelah 2)
3 batang sadari (dihiris)
3 biji bawang besar(dibelah 4)
Air
Cara membuat:
1. Panaskan minyak, tumiskan bahan A hingga bau wangi, kemudian masukkan bahan B dan bahan C, kacau rata hingga sebati dan berbau wangi.

2. Masukkan air, kemudian tulang. Didihkan hingga isi-isi pada tulang empuk.
3. Jika tak empuk lagi tambah air, tak empuk tambah lagi air dan seterusnya hinggalah isi-isi empuk. Proses ini makan masa 1 1/2 jam juga.
4. Dah empuk masukkan ubi kentang, batang saderi dan bawang yang dah dibelah. Masukkan garam dan serbuk perasa. Masa ni kita tunggu pulak ubi kentang empuk dalam 10 minit.
5. Dah masak semua bolehlah angkat, taburkan sedikit bawang goreng dan daun sup.
Selamat mencuba.
Sumber: Fazniza Razali.
10 Cara Mudah Tapi Berkesan Hapuskan Cicak Dalam Rumah

Isi Kandungan
Toggle
Binatang ni memang kecik saja tapi ramai yang tak suka dengan kehadiran cicak di rumah.
Selain geli rumah boleh jadi bersepah dengan najisnya yang susah nak dibersihkan bila kering. Inilah yang buat kita tension.
Tahu masalah ini buat ramai wanita tension Hani Mynis berkongsi tip untuk menghapuskan binatang ini.
Tapi sebelum mengetahui cara untuk menghapuskannya, katanya kita perlu kenal dulu binatang ini.
Biodata cicak
Makanan cicak : binatang/serangga kecil seperti semut, nyamuk, lalat, kumbang, unggas, labah-labah kecil.
Pemangsa cicak: burung
Habitat cicak : Tempat yang hangat (disebabkan sekarang ni kan musim hujan sebab tu banyak cicak masuk rumah, dorang sejuk kat luar tu ?), belakang almari, belakang tv, sekitar peti ais, sekitar lampu, belakang bingkai gambar dan cermin.
Kesukaan : persekitaran yang kotor, tempat yang berbau hapak seperti timbunan kertas terutamanya surat khabar, timbunan kasut, timbunan baju
Kebencian : bau yang tengik seperti bau bawang merah, bawang putih, tembakau, cuka, ubat gegat
10 cari hapuskan cicak
Berdasarkan profile cicak kat atas ni meh hani senaraikan 10 cara nak elakkan cicak berkampung kat rumah kita.
1. Hilangkan bekalan makanan cicak kat rumah kita , iaitu kita uruskan dulu masalah nyamuk dan semut yang banyak kat rumah. Gunakan racun semut (yang jual sepeket rm1 tu sangat berkesan) dan hapuskan tempat pembiakan nyamuk.
Bila bekalan makanan dia takda kat rumah kita automatik cicak akan berkurang atau takda langsung. Hani gunakan cara ni juga yang menyebabkan kat rumah hani susah nak jumpa cicak
2. Disebabkan cicak takut kat burung, bela burung kat rumah! Eh eh haha takyah sampai camtu sekali memadai sediakan jejak burung seolah2 ada burung kat rumah kita dgn cara :
Letak beberapa kulit telur burung puyuh kat area tingkap atau mana2 tempat cicak boleh masuk. Dia nampak je telur burung puyuh tu confirm tak jadi masuk rumah.
Lekatkan bulu pelepah burung kat tempat masuk cicak tu. Kalau nak cantik boleh letak bulu pelepah burung merak lekat kan dinding jadikan perhiasan.
3. Disebabkan cicak suka lepak belakang almari dan bingkai cermin dan dinding, semasa susun atur perabot jangan rapatkan perabot kat dinding. Jarakkan dalam 10 cm dari dinding. Kalau kat rumah banyak cicak, kurangkan perhiasan sangkut mcm bingkai cermin dan gambar.
4. Jaga kebersihan rumah, pastikan tong sampah bertutup. Sebab bila sampah dan sisa makanan tarik perhatian lalat, automatik cicak pun datang ramai2 panggil geng dia sbb banyak makanan dia kat rumah tu.
5. Elakkan suka melonggok barang sama ada kain-kain, kertas dan kasut. Kitar semula surat khabar lama. Re-organise semua barang supaya teratur dan berada di “rumah” dan tempat khas utk setiap barang-barang.
6. Letakkan beberapa ulas bawang putih atau hirisan bawang merah dalam kabinet. Tapi ini kena berhati-hati sebab perlu ditukar selang 3 hari. Kang membusuk lain pulak jadinya.
7. Letak ubat gegat dalam kabinet atau laci. Tapi laci/kabinet berisi makanan tak digalakkan.
8. Lap permukaan meja makan/ kaunter kabinet dengan semburan campuran cuka (diy surface cleanerutk elakkan cicak melintas atas meja makan kita
9. Guna pelekat perangkap lalat. Boleh beli di Eco. Tampalkan di sebelah peti ais atau belakang tv, bingkai cermin atau gambar.
Cicak akan melekat kat atas pelekat tu dan kita boleh buang bila dah ada beberapa cicak melekat. Tak digalakkan utk org penggeli cicak mcm hani hahaha hani x berani buat ni.
10. Bela kucing sbb kucing boleh tolong tangkap cicak, bukan setakat cicak kadang2 sumpah2 pun dorang boleh “hadiahkan” kat tuan dia.
Sumber: Hani Mynis