Kalau makan keropok, jemput bawang atau ikan bilik memang tak sah kalau tak pencicah ni.

Rasanya pedas, masam dan manis memang sedap. Kalau biasa beli saja sos ini rupanya boleh saja nak buat sendiri sebab caranya senang sangat macam yang dikongsi oleh Sumaiyah Abdullah

Resipi boleh buat sambil goyang kaki

Kali ni nak kongsi resipi sos pencicah pulak. Resepi sambil goyang kaki je. Tak susah pun. Pedas, masam manis. Ofkos menyengat setiap kali masuk mulut.

Sesuai untuk cicah keropok, ayam bakar, udang dan sotong celup tepung, kerang rebus dan lain-lain. Ala, macam sos pencicah yang kat kedai tom yam tu la.

IKLAN

Bahan-bahan:

Cara Buat Homemade Sos Cili Thai. Sos Pencicah Pedas, Masam Manis Memang Terangkat!

  • Cili besar dan cili burung
  • Bawang putih
  • 1 cawan gula organik
  • 1 sudu besar garam pink
  • 1 sudu besar cuka
  • Sos ikan(tak masuk pun takpe)
  • 1 sudu tepung jagung untuk memekatkan.

1. Kisar cili bersama bawang putih yang dipotong kasar

Cara Buat Homemade Sos Cili Thai. Sos Pencicah Pedas, Masam Manis Memang Terangkat!

2. Jangan terlampau halus sebab kita nak ada kepingan cili tu.

Cara Buat Homemade Sos Cili Thai. Sos Pencicah Pedas, Masam Manis Memang Terangkat!

IKLAN

3. Dalam periuk, masukkan air, gula, garam, cuka dan sos ikan.

Cara Buat Homemade Sos Cili Thai. Sos Pencicah Pedas, Masam Manis Memang Terangkat!

4. Kemudian masukkan cili kisar tadi.

Cara Buat Homemade Sos Cili Thai. Sos Pencicah Pedas, Masam Manis Memang Terangkat!

IKLAN

5. Masakkan atas api yang sederhana besar sehingga menggelegak. Kemudian masukkan tepung jagung yang telah dicampur dengan sedikit air.

Cara Buat Homemade Sos Cili Thai. Sos Pencicah Pedas, Masam Manis Memang Terangkat!

6. Tunggu sehingga sejuk dahulu baru masukkan dalam botol.

Cara Buat Homemade Sos Cili Thai. Sos Pencicah Pedas, Masam Manis Memang Terangkat!

7. Yang dah siap masuk botol. Recycle je botol sos yang dah habis.

Cara Buat Homemade Sos Cili Thai. Sos Pencicah Pedas, Masam Manis Memang Terangkat!

Sumber: Sumaiyah Abdullah