Ikan sambal memang jadi hidangan biasa kita sehari-hari. Tapi kalau selalu buat menu ini je bosan juga, kita cuba buat ikan sambal yang lain sikit. Ikan kembung masak pedas Ala Thai. Ikan ini sambalnya tak guna bawang merah kisar dan ada rasa serai dan limau purut sikit, memang sedap.
Ketika hujan lebat akan jadi masalah jika cermin sisi kereta atau side mirror kabur.Kalau cermin depan atau belakang kabur ada wiper untuk mengatasinya. Tapi jika side mirror kabur agak berbahaya kerana sukar untuk melihat kenderaan di sisi dan belakang.
Jadi apa yang boleh kita lakukan untuk mengatasi masalah ini ketika hujan, perkongsian Shamsinor Zaman mungkin membantu.
Jangan gunakan water repellant pada side mirror
Saya akan jelaskan kenapa.
Water repellant akan menjadikan air berbutir-butir seperti manik. Jika digunakan pada cermin depan, cermin belakang, cermin tingkap, ia sesuai sebab butiran air itu sama ada akan dilap wiper ataupun dihembus angin.
Pada side mirror, perkara ini tak akan berlaku atau jika berlaku pun, tidaklah secekap di cermin-cermin lain. Kenapa?
Pertamanya, di permukaan side mirror, angin tak lalu. Perhatikan rekabentuk side mirror, rata-rata cerminnya berada di dalam housing, terlindung daripada angin di atas, bawah, kiri dan kanan. Rekaan ini sebenarnya untuk mengelakkan percikan air tetapi ia juga berkesan terhadap angin. Tanpa tiupan angin, air yang bermanik tidak akan jatuh sehinggalah cukup besar.
Oleh sebab housing direka untuk elakkan percikan, lambat lagilah dia nak membesar.
Manik-manik air ini akan menyukarkan kita melihat imej dalam sidemirror tu. Ia jadi satu permukaan yang berisi beratus pemantul cembung (macam reflector lampu brek atau signal) dan setiap pemantul ni imejnya halus-halus. Memang makin tak nampak.
Jadi, gunakan water repellant di cermin depan, belakang dan tingkap, tetapi jangan letak di side mirror.
Gunakan bahan ini
Apa yang kita boleh letak di side mirror supaya pandangan lebih jelas dalam hujan? Gunakan “water attractor”. Saya reka je istilah ni. Istilah sebenar ialah “bahan hidrophillic”. Water repellant ialah “bahan hidrophobic”.
Hidrophobic = takut air.
Hidrophilic = cinta air.
Bahan hidrophillic ni ada bentuk semburan, ada juga jenis filem plastic macam tinted film tu, ada yang jernih, ada yg berwarna.
Fungsi bahan hidrophilic ini ialah ia akan menyebabkan air melekat dengan sekata pada permukaan cermin, seolah-olah jadi lapisan plastik jernih yang nipis. Lapisan jernih nipis ini tidak akan membias imej di dalam cermin sidemirror.
Jangan gunakan bahan hidrophilic pada cermin tingkap pemandu dan penumpang depan, sebab apabila angin tiup (sebab pergerakan kereta), lapisan nipis air tadi akan jadi berkedut-kedut, lalu menganggu pemandangan.
Ringkasan
1. Jangan guna water repellant (bahan hidrophobic) pada side mirror. Guna bahan hidrophilic.
2. Ada dijual sama ada dalam bentuk cecair ataupun filem plastik untuk ditampal pada sidemirror. Boleh cari online juga.
3. Jangan guna bahan hidrophilic pada cermin hadapan dan cermin tingkap. Guna water repellant untuk bahagian-bahagian ini.
4. Jangan guna water repellant pada semua jenis lampu, lampu depan, lampu signal, lampu belakang, semua jangan. Water repellant akan “makan” coating, terutama lampu depan, menyebabkan lampu depan jadi kabur dan kuning.
Tapai pulut memang nikmat terutama bila makan sejuk-sejuk. Dapat pula yang manis, memang sedap.
Sebagai salah satu makanan tradisi, seeloknya kita tahu cara membuatnya apatah lagi jika ramai peminat hidangan ini di rumah.
Lagi puas makan bila tapai dibuat sendiri, kalau beli dah tentu kuantitinya sikit saja kan.
Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian Lind Razak.
Buat sendiri tapai pulut manis
Bahan-bahan:
1 kg beras pulut
1 biji ragi (seeloknya jemur terlebih dahulu. Hancurkan ragi, saya letak dalam plastik dan ketuk guna batu lesung, bila nak guna baru ayak guna penapis teh)
Bekas plastik berpenutup kecil/daun getah/daun pisang (saya guna bekas dadih)
Cara buat tapai
Basuh beras pulut bersih-bersih dan rendam minimum 2 jam.
2. Kemudian toskan air, kukus beras pulut selama 25 minit.
3. Siramkan pulut yang telah dikukus dengan 3 cawan air, sambil kaup balik (untuk langkah ini saya tak alihkan pulut ke dalam bekas, saya siramkan air terus dari pengukus).
4. Kukus semula pulut tadi dalam 10 minit atau sehingga naik wap.
5. Tutup api dan alihkan pulut yang telah masak ke dalam dulang besar untuk disejukkan. Ratakan pulut tadi, supaya cepat sejuk.
6. Biarkan pulut betul-betul sejuk.
7. Bila pulut dah sejuk, ayakkan ragi ke atas pulut, balik-balikkan pulut tadi, ayak ragi ke atas pulut sekali lagi hingga ragi rata pada pulut.
8. Sudukan pulut tadi ke dalam bekas dadih/daun getah.
9. Susunkan ke dalam bekas sesuai. Saya letak dalam tong.
10. Simpan di tempat yang gelap selama 2 hari. Selepas 2 hari, baru tengok tapai tu ya.
11. Masukkan dalam peti sejuk, sebab tapai ni sedap makan sejuk sejuk. InsyaAllah, menjadi. Tapai manis dan berair.
Antara aiskrim yang ‘heaven’ rasanya dan mudah untuk kita beli adalah aiskrim Magnum. Mana-mana pun ada jual tapi nak membelinya tak bolehlah hari hari.
Sebab harganya pun boleh tahan. Kalau anak ramai memang tak dapatlah makan selalu. Tapi tak mengapa, kalau anak atau mak pun suka sangat makan aiskrim ini, boleh saja nak buat sendiri.
Boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Siti Masitah Awang Kechik. Buat banyak-banyak simpan dalam freezer. Boleh makan banyak mana suka bila-bila masa!
Resipi aiskrim ala Magnum versi bunjut
Bahan-bahan:
200 ml whipping cream (guna brand jenama shani murah sekotak baru 4.90, cari kat kedai bakeri)
200ml susu full cream Dutch Lady
250ml susu pekat manis
1 sudu makan ovalette
1 sudu makan perisa/esen vanilla-ikut suka
Cara membuat:
Campur semua bahan ini dan putar dalam pengisar. Jangan guna blender cili, nanti pedas ice aiskrim. Masukkan dalam jag.
Bahan untuk coklat:
200 gm milk chocolate coin Beryls
150 gm Cadbury Milk Bar (yang kecik tu, beli kat petronas ja)
Tanam pokok anggur sekitar rumah dengan hasil yang bergayutan memang buat kita teruja. Ya, jangan ingat anggur boleh ditanam di kawasan iklim sejuk saja.Di rumah...