
Isi Kandungan
ToggleIkan rebus antara lauk orang tua dulu yang kembali popular sekarang ini. Ikan yang direbus dengan garam atau pun asam keping ini memang sedap bila digoreng. Boleh ratah begitu saja.
Tapi kalau nak rasa ikan rebus yang berbeza, boleh cuba buat ikan rebus versi Thai pula. Kalau cara kita hanya guna garam dan asam keping, tapi mengikut resipi perkongsian Vi Ibi Haji Ariffin ini untuk menyediakan ikan rebus Thai banyak bahan lain yang direbus sekali bersama ikan.
Ikan rebus versi Thai
Cara penyediaan
1.Untuk 15-20 ekor ikan selayang, masukkan 2 ketul nise kerek, 6 batang serai, 1/2 sudu garam, 6 ulas bawang putih, asam keping segenggam dan limau purut 15 helai ke dalam periuk.
2.Masukkan ikan, nak letak cili pun boleh. Masukkan air sama paras dengan ketinggian ikan.
3. Rebus selama setengah jam, guna api kecil saja. Cuba rasa air rebusan sekiranya masin atau manis sangat tambahkan air panas.
4. Ikan rebus ini makin lama simpan dalam peti makin sedap. Bila nak makan boleh terus goreng.
Sumber: Vi Ibi Haji Ariffin
Buat Sendiri Chicken Chop Siap Dengan Brown Sauce. Tak Renyah Manapun, Bahan Guna Yang Ada Di Dapur Saja

Bila rasa nak makan chicken chop biasa kita ke restoren. Harganya pula selalu lebih kurang RM15 satu hidangan. Kalau sorang dua makan taklah mahal tapi kalau satu famili 5 orang, emmm boleh tahan juga harganya.
Jadinya kalau nak jimat kita buat sendiri. Homemade! Tak susah atau renyah pun membuatnya, ada resipi yang mudah. Antaranya perkongsian Wan LuQman ini.
1. Mula-mula kita perlukan ayam bahagian whole leg. Ini adalah bahagian thigh dan peha. Buang tulangnya. Untuk tulang yang bersambung dengan peha patahkan saja. Ketuk pada bahagian buku lali untuk patahkan tulang hujung, toreh dan tarik saja tulang drumstik (kalau nak senang beli saja yang dah siap dipotong untuk masak chicken chop di pasar raya).
Supaya ayam goreng juicy, rendam dalam air garam 2-3 jam proses ini dipanggil sebagai brine. Kemudian bilas ayam.
2. Batterkan ayam dalam apa-apa jenis tepung. Yang ini batterkan dalam bancuhan tepung ayam goreng serbaguna. Untuk bancuhan kering, guna tepung dari jenis yg sama, campurkan dengan baking powder. Kalau tiada tepung serba guna, boleh guna tepung gandum.
3. Bila dah gaulkan ayam dalam bancuhan batter, gaul pula dengan bancuhan tepung kering + baking powder tadi.
4. Panaskan minyak kemudian goreng. Biar dalam 5 minit, agak-agak sebelah dah keras, baru balikkan.
5. Sambil itu, kita sediakan bahan untuk sos. Ketuk 2 biji bawang putih dan sebatang seleri dihiris.
6. Bahan untuk sos :
2sb butter / marjerin
2sb sos tiram
3sb sos blackpepper (Life)
1sk lada hitam ditumbuk kasar
1sk serbuk pati ayam
7. Panaskan marjerin, bila dah cair, masukkan 2 sudu tepung gandum dan gaul dia akan jadi roux. Roux ni sebagai agent pemekat kuah. Tumis sekali bawang putih dan seleri. Kemudian masukkan semua bahan di atas. Sos blackpepper saya guna jenama Life.
8. Masukkan 500ml air. Biarkan menggelegak. Tak perlu gula sebab sos tiram akan ada rasa manis, lagipun sos blackpepper pun dah ada rasa manis. (Nak senang buat sos boleh juga guna instant brown sauce. Bancuh dengan air dan masak atas kuali. Dicadangkan brand Knorr atau Swiss Bear).
9. Masukkan daun salam atau daun bay. Ini kunci rahsia kesedapan untuk makanan berempah.
10. Ini ayam yang dah siap digoreng.
11. Untuk coleslaw, hiris halus kobis dan lobak merah. Letak krim atau susu cair, 1 sudu kecil gula, mayonis (boleh guna brand Saji atau Kimbal lebih sedap) dan perahan jus lemon sesedap rasa. Gaul sekata.
12. Masa untuk hiasan. Letak ayam goreng, tuang sos. Hiaskan daun english parsley atas ayam. Letakkan coleslaw atas salad jenis coral. Kalau nak ada warna boleh hiris tomato atau red peppers / capsicum.
Jika suka boleh buat kentang lecek. Cara membuat rebus 3-5 biji kentang sampai lembut (buang kulit). Kemudian lenyek kentang bersama gula, susu cair, chicken stok dan lada sulah. Atau boleh hidang dengan kentang goreng saja. Siap!
Selamat mencuba!
Sumber: Wan LuQman via Masak Apa Hari Ni
Jika Tanam Sayur Dalam Raised Bed, Ini Cara Membaja Selepas Tuai Hasil

Selain tanam sayur dalam pasu, ramai juga yang buat raised bed atau garden bed untuk bercucuk tanam. Seronok bila nampak ini pokok pokok sayur ini membesar sekata.
Bila dah tuai tak sabar pula nak tanam yang baru. Jika nak tanam pokok sayur yang baru di garden bed ini dalam tempoh yang sekejap kena tahu cara membaja yang sesuai supaya tanah cukup khasiat untuk pokok baru.
Dikongsi oleh Harun Arun langkah ini boleh dilakukan.
Cara membaja di raised bed
Garden bed ni baru tuai 2 hari lepas, nak gaul semua sekali dengan tinja ayam dah tak sempat dah (tanah dah lama guna asal dulu tanah campuran tanah hitam, topsoil, pasir, tinja ayam).
Nanti nak kena tunggu pula 10 hari baru boleh tanam, kalau lepas gaul terus tanam nanti takut akar kena panas baja. Jadi semalam gembur sikit tanah, pagi ni terus tanam.
Caranya;
Letak baja organik buat style pocket saja. Rate per pocket lebih kurang 2 sudu besar, terlebih terkurang takpa, tak rugi dan tak rosakkan pokok.

Sifat baja organik (baja ni boleh beli di Shopee) ini slow release, boleh tahan lama duduk dalam tanah & akan sentiasa berterusan supply nutrients pd pokok. Jadi makin rajin kita tambah bahan organik ni tanah makin cantik, tanah boleh guna sepanjang masa, tak perlu ganti lagi dah.
Pocket buat jauh sikit dari pangkal anak pokok lebih kurang 3 atau 4 inci. Sifir tok lagi 7 hari sempat akar anak pokok ambik nutrien kat situ. Buat sementara ni biar pokok makan dari sisa-sisa baja yg ada tertinggal dalam tanah sebelum ni.
Rumput-rumput kering yang letak sebelum ni dah digembur sekali dengan tanah, bila dah terurai nanti bakal jadi baja. Hari ni tambah rumput baru pula.
Info sungkupan
Atas raised bed ini letat rumput kering sebagai sungkupan. Tapi kalau nak guna rumput sebagai sungkupan kena solarization dulu bagi benih rumput mati. Masukkan saja dalam plastik, ikat, jemur tengah panas 1 atau 2 minggu baru guna. Boleh juga buat sungkupan guna daun-daun kering.
Info buat raised bed
Boleh guna tanah campuran, kalau bed tinggi boleh letak rumput/daun/sisa dapur bahagian di bahagian dasar.
Semoga bermanfaat
Sumber: Harun Arun
Cara Buat Sambal Paru Garing Tersedap. Waktu Goreng Paru Letak Bahan Ini

Mesti ramai peminat sambal paru kan. Dapat pula yang garing, pedas-pedas ada manis sikit memang sedap.
Selau makan kat kedai, kali ini kita cuba buat sendiri. Boleh ikut perkongsian Wan LuQman untuk dapat sambal paru garing yang tersedap bersama dengan tip goreng paru supaya ada ‘kick’.
Langkah demi langkah
1. Rebus paru dan tos, biar betul-betul kering. Jangan ada air, kalau tak nanti meletup bila goreng. Bila dah kering, gaul dengan kunyit, sedikit rempah kari dan sedikit garam.
2. Goreng, sengaja goreng dengan cili kering. Ada kick katanya.
3. Paru yang telah garing.
4. Tumis bawang kisar dan cili kisar. Kemudian masukkan serbuk pati ayam sebagai pengganti garam.
5. Bancuhan air asam jawa dan belacan. Tuangkan sesedap rasa, jangan tuang semua.
6. Guna sos ini sebagai pengganti gula. Ada rasa manis dan ada rasa.
7. Letak daun limau purut supaya harum.
8. Masukkan paru yang digoreng tadi, kacau sebati.
9. Letak sikit kicap manis supaya nampak gelap sikit.
10. Dah gaul sebati, masukkan bawang holland.
11. Goreng sekejap supaya bawang masak dan garing. Siap!
Selamat mencuba.
Sumber: Wan LuQman