Cara Buat Karipap Pusing Yang Ringkas, Tak Perlu Cairkan Marjerin. Kalau Nak Buat Frozen, Goreng Begini

Share

Kuih karipap memang dah sedap tapi kalau dapat karipap pusing lagi sedap. Lebih rangup.

Cuma ramai yang tak rajin membuatnya kerana sangka ia remeh. Rupanya ada cara yang ringkas untuk kita hasilkan karipap pusing ini. Tak perlu cairkan marjerin, atau panaskan minyak.

Caranya dikongsi oleh Kencana Melur seorang suri rumah yang kini menjadikan karipap pusing ini sebagai produk jualannya.

Cara buat karipap pusing ringkas tapi sedap

Cara buat karipap pusing simple tapi sedap. Bahan-bahan pun ringkas juga, tak perlu cairkan majerin atau panaskn minyak. Caranya seperti di bawah.

Lain orang lain caranya, saya dah cuba bermacam resepi tak menjadi. Akhirnya buat sendiri. Alhamdulillah dah jadi kerja sampingan saya seorang suri rumah.

1. Sediakan doh marjerin
-1 1/2 cawan tepung gandum cap bunga Ros
-3 1/2 sudu besar majerin
Sebatikan hingga menjadi doh, tak lembik, tak keras. Sedang-sedang saja

2. Sediakan doh gandum
-3 cawan tepung gandum
-Air secukupnya
Sebatikan uli hingga jadi doh. Ketepikan.

3. Doh gandum dan doh marjerin.

4. Bahagi dua doh seperti gambar.

5. Doh gandum dileperkan dan letak doh majerin atas doh gandum, balutkan.

Pandangan belakang.

6. Kemudian canaikan.

7. Sampai jadi begini.

8. Gulung doh yang dicanaikan.

9. Potong dua.

10. Ambil satu dan canaikan begini.

11. Gulung kembali.

12. Kemudian potong doh digulung tadi. Jangan tebal atau nipis sangat.

13. Ambil satu keping, nampak tak yang terjuntai tu, letak ke bawang supaya inti tak keluar nanti.

14.Letak macam ni.

15. Kemudian gelek atau canaikan.

Canai sampai macam ni.

15. Letak inti karipap kegemaran dan kelim kemas.

16. Nampak tak pusar tu, dah jadi karipap pusing.

Karipap yang siap dikelim

Boleh goreng terus atau frozen. Ini untuk frozen jadi digoreng separuh masak dan sejukkan sebelum disejukbeku.

Selamat mencuba.

Sumber: Kencana Melur

 

IKLAN