Selain mi sup, hidangan mi kari juga antara yang disukai ramai. Boleh jadi menu pagi, tengah hari, petang dan malam. Tapi jarang jumpa jumpa kedai yang hidangkan mi kari sedap.
Nak tak nak kena buat sendiri kalau teringin. Jika bercadang nak makan mi kari boleh guna cara yang dikongsi Afy Al Habibi untuk buat kuahnya. Hasilnya sedap ‘meletup’. Confirm hirup kuah sampai licin. Tengok gambar pun dah terliur.
Cara buat kuah mi kari sedap letup
Jom kita mulakan masak Kuah Mi Kari Netupp (untuk saiz hidangan 4-5 orang makan).
1. Sediakan bahan kisar lain;
– 3 biji bawang merah saiz bola ping pong
– 1 ulas bawang putih
– 1/2 sudu besar ketumbar+jintan manis
– sehiris nipis halia
– dua hiris bulat nipis serai
– 7 ekor udang kering (tiada dalam gambar)
Kisar semua bahan sehingga lumat.
*sebatang serai & setangkai daun kari digunakan untuk menumis nanti*
2. Panaskan sedikit minyak. Ketuk sebatang serai & masukkan 1/2 tangkai daun kari. Tumis sehingga wangi. (Cikgu tak tumis 4 sekawan pun semalam. Nak masukkan juga terpulang ya). Kemudian masukkan bahan kisar tadi. Biar ditumis sehingga garing. Seterusnya tambahkan 1/2 sudu besar cili boh.
3. Untuk penyediaan campuran rempah;
– 3 sudu besar rempah kari
– 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
– Secubit dua serbuk lada hitam & lada sulah
Masukkan rempah campuran ini ke dalam periuk
4. Diikuti 1/2 sudu besar serbuk lada. Kacau sehingga sebati. (Cikgu memang tak larutkan rempah kering tadi dengan air. Ini memang cara cikgu). Guna api paling perlahan sahaja.
Sebab cikgu nak keluarkan aroma wangi rempah semasa ditumis. Kacau sehingga terbit minyak.
Ads
5. Barulah cikgu masukkan 1 cawan kecil air + secubit asam jawa.
6. Masukkan perasa peringkat pertama;
– 1 keping bulat nisse@gula melaka
– 1/3 sudu besar garam
– secubit dua serbuk perisa
Part paling penting juga, cikgu akan tutup periuk waktu ni. Biar tumisan mereneh sehingga pecah minyak. Kira-kira 7-8 minit.
7. Lapisan berminyak macam ni lah cikgu sebut pecah minyak. Barulah masukkan 3 ketul ayam yang dicincang kecil & segenggam kerang. (Nak letak kerang selepas daging ayam masak pun terpulang).
8.Tutup semula periuk.
Ads
9. Ok ini selepas 10-15 minit. Tumisan mendidih cantik dan isi ayam sudah masak.
10. Masukkan pula 3 cawan santan. Cikgu guna santan kotak M&S. Diikuti secawan air.
(Tengok kepada kepekatan & sukatan kuah yang diingini).
11.Perasakan kuah peringkat kedua; Garam, gula dan serbuk perisa ikut citarasa sendiri.
12.Masukkan 1/2 kiub ayam Maggi untuk menyedapkan lagi rasa kuah. Biar kuah mendidih.
13.Sediakan bahan tambahan untuk dimasukkan dalam kuah untuk akhir proses masakan;
– tauhu pok (dibelah 4)
– fishcake
– fishball goreng
Ads
14.Sebelum ditutup api, masukkan bahan tadi. Kacau sekata. Siap kuah mi kari yang sangat lazat!
Ini bahan sampingan yang mencetus rasa luar biasa :
– telur rebus
– fishball putih (dicelur seketika)
– fuchuk goreng kering (beli siap lalu digoreng sampai garing)
– tauhu (digoreng)
– kacang panjang (dicelur seketika dan direndam dalam ais)
– taugeh (dicelur seketika dan direndam dalam ais)
– limau kasturi
– cili merah
– daun sup
– bawang goreng
Siap hidang. Tengok pun dah terliur.
Mi kari ini confirm tak rasa muak kalau makan.
Dah ada step by step macam ni lebih mudah, ikut saja gerenti jadi. Insya-Allah.
Musim cuaca panas bahang ni memang syok sangat kalau dapat makan aiskrim. Lagi best kalau dapat makan banyak tanpa had.
Tapi kalau nak macam ni kenalah buat sendiri kan supaya jimat terutama kalau ada anak-anak. Bukan itu saja aiskrim homemade ini dah tentu lebih sihat. Kebersihan terjamin dan kita boleh kawal sendiri kadar gula dan bahan yang digunakan.
Cara nak buat aiskrim homade ni pun bukannya susah. Boleh ikut cara Miera Irayz Nordin ini.
Aiskrim homemade sihat
Anak- suka sangat makan aiskrim. Kedai pula sebelah rumah. Tiap-tiap hari confim mengamuk nak aiskrim. Pening kepala mak pak nak kontrol.
Apa kata kita buat aiskrim homemade, gula boleh kontrol, aiskrim pun terjamin kebersihan serta kita buat aiskrim yg sihat. Yg penting air tangan ibu yg penuh kasih sayang.
Bahan-bahan
1 cawan 1/2 susu segar
1 cawan susu cair
Segenggam badam
Segengam kismis
Sedikit susu pekat( tak letak pun tak mengapa)
Perisa ikut suka. Mama D letak coklat coin, jadi dah manis dari coklat. Nak ganti serbuk coklat pun boleh.
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar ovalette
Cara membuat:
1) Kismis direndam dahulu selama sejam. Ketepikan. Dah lembut, sedia digunakan.
2) Badam disangai atau beli yg siap sedia dimakan, kemudian kisar hancur.
3) Satukan semua bahan-bahan termasuk kismis yg sudah ditapis air rendaman tadi. Kisar sekejap.
4) Bila kismis dah hancur, masukkan bancuhan dalam pengisar ke dalam pemutar kek. Putar sehingga gebu dalam 15-20 minit dan boleh dimasukkan badam yang siap dikisar hancur.
Batuk antara masalah kesihatan biasa kita alami sampaikan ramai yang malas nak ke klinik untuk dapatkan rawatan.
Ramai yang sanggup pergi ke farmasi saja membeli ubat batuk. Tapi betul ke ubat batuk yang korang beli tu sesuai dengan masalah batuk yang dialami.
Supaya tak silap, entri dari Facebook Farmasi Sabak Bernam menjelaskan jenis-jenis batuk yang kita selalu alami serta rawatannya.
Kenali jenis-jenis batuk dan rawatannya
Batuk kering (Dry cough)
Tanda-tanda batuk kering: tiada kahak, kegatalan pada
tekak, suara bertukar menjadi garau dan boleh
mengakibatkan hilang suara.
Punca batuk kering: jangkitan virus di tekak, menghidapi
asma/lelah, habuk/jerebu/bahan kimia/asap rokok, kesan sampingan ubat.
Batuk basah (Wet cough)
Tanda-tanda batuk basah: berkahak, rasa sesak dada
(tight chest) bila batuk.
Punca batuk basah: jangkitan bakteria di tekak, pneumonia, post-nasal drip.
Jenis-jenis ubat untuk merawat batuk
1. Expectorant (penyingkir kahak)
Sesuai untuk batuk berkahak Cth: DCM Expectorant, Mucolix
2. Antitussive (penghenti batuk)
Sesuai untuk batuk kering tanpa kahak Cth: Copastin, Rasitin
3. Anti-asthmatics (batuk lelah)
Sesuai untuk batuk lelah (terutama batuk pada sebelah malam) Cth: Ventolin, Salmodil
4. Mucolytics (cair kahak)
Untuk mencairkan kahak pekat supaya senang dikeluarkan dan melegakan batuk.
Cth: Bromhexine, Stenac
5. Decongestant (ubat selsema)
Sesuai untuk melegakan batuk yang disebabkan oleh hingus yang mengalir ke belakang tekak (post nasal drip). Sesuai untuk melegakan batuk, selsema dan hidung tersumbat. Cth: Cough-EN, Sedilix
6. Antibiotic
Sekiranya batuk melebihi 3 hari berserta kahak hijau/kuning (perlu slip daripada doctor jika ingin mendapatkan antibiotic di farmasi luar)
7. Lozenge
Untuk menghilangkan kegatalan tekak yang menyebabkan
batuk. Cth: Difflam, Strepsils, Sobenz
NOTA
Selain daripada ubat-ubat batuk yang terkawal seperti di atas, terdapat juga ubat batuk herba/traditional yang boleh melegakan batuk. Cth biasa seperti Prospan, Ubat Batuk Cap Kelapa Laut Afrika, Ubat Batuk Cap Ibu & Anak, Ubat Batuk Hurix’s dan bermacam-macam lagi.
Masalah power window rosak selalu dialami oleh kereta yang dah 4-5 tahun digunakan. Tingkap jadi berat nak tutup kemudian jammed.
Salah satu punca masalah power window ini berlaku adalah kerana tidak melakukan penjagaan getah pada tingkap kereta atau dipanggil run channel. Demikian menurut perkongsian Altimate Auto Garage dalam satu video di laman TikTok.
Tak jaga getah run channel, punca power window rosak
“Korang tolonglah jaga getah tingkap kereta ini, kalau tak jaga itu yang buat rosak power window kereta,”pesannya.
“Bila cuba naikkan tingkap tapi jadi berat cuba tengok getah atau dipanggil run channel.
“Sebab ia boleh buat tingkap jadi berat dan menyebabkan motor bergerak secara paksa. Bila ini motor bergerak secara paksa, ia akan jadi panas dan kemudian boleh buat motor jammed.
“Cara nak jaga getah ini senang saja, guna silikon spray (boleh cari dekat Mr DIY atau beli online). Ataupun guna minyak.
“Cara nak guna, spray saja dekat celah celah getah. Bila dah spray, cermin akan bergerak dengan lancar.
“Jangan abaikan getah ini, spray ini murah saja. Elok elok modal kecil tak pasal pasal kena tukar power window,”pesannya lagi.
Cermin pandang belakang yang pada setiap kereta berfungsi untuk memudahkan pemandu melihat bahagian belakang kereta tanpa menoleh.Tapi perasan tak ada satu klip di bahagian...