
Isi Kandungan
ToggleWalaupun menu kampung tapi hidangan lempeng ini tetap ramai peminatnya. Cicah dengan sambal ikan bilis atau sambal sardin memang ngam.
Cara nak buat pun mudah sangat. Tapi kan, ada juga yang buat lempeng tak menjadi. Kalau macam tu guna cara yang dikongsi oleh Fuad Ismail Iskandar ini. Elok gebu kejadian lempeng nanti.
Cara buat lempeng kampung gebu
Bahan-bahan
2 1/2 cawan tepung gandum
3 cawan air (lebih kurang)
2 biji telur
3 sudu minyak masak
Sedikit garam
Serbuk perasa (jika suka)
Cara membuat:
1. Kisar semua bahan ini hingga sebati
2. Kemudian tuang sedikit atas kuali non stick. Saiz boleh buat ikut cita rasa.
3. Bila bahagian bawah dah masak, terbalikkan.
4. Dah sejuk boleh gulung dan makan dengan sambal.
Selamat mencuba
Sumber: Fuad Ismail Iskandar
Cara Masak Mi Hailam Jadi Lebih Sedap, Kena Guna Lada Hitam

Isi Kandungan
ToggleKalau sebelum ini buat mi hailam rasa biasa biasa saja, lepas ini ikut cara masak yang dikongsi Hasniza Hassan. Tengok mi hailam yang dimasak ini memang mengancam. Rahsia sedap katanya adalah dengan menggunakan lada hitam ketika menumis.
Tip ini diperoleh daripada ibu saudaranya dan dipraktikkan hingga kini jika memasak mi hailam. Malah perkongsian resipi saudari Hasniza Hassan ini pernah viral satu ketika dulu di Facebook, hantarannya dikongsi hampir 104k hingga hari ini. Jom kita cuba hari ni!
Cara masak mi hailam tumis lada hitam
Bahan-bahan
1-1 ½ paket mi
Bahan kuah
11 ulas bawang putih – kisar / tumbuk
1 sudu makan biji lada hitam – tumbuk kasar
Daging – rebus dan potong kecil
1 mangkuk air rebusan udang – jika ada
15 ekor udang – boleh dilebihkan
4 ekor sotong – hiris
1 biji tomato – belah 2
1-2 biji cili merah – potong
Kubis secukupnya – hiris
Sawi secukupnya – hiris
Kicap masin secukup rasa
Kicap manis secukup rasa
Sos tiram secukup rasa
Garam dan gula secukupnya
1-2 sudu makan tepung jagung – bancuh dengan sedikit air
Cara memasak
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih serta lada hitam.
2. Tumis hingga wangi dan bawang kekuningan.
2. Tumis hingga wangi dan bawang kekuningan.
3. Masukkan daging dan tambahkan air. Boleh tambahkan air rebusan kulit udang jika ada. Biarkan mendidih dan daging empuk.
4. Tambahkan kicap manis, kicap masin dan sos tiram secukup rasa.
5. Seterusnya masukkan udang dan juga sotong. Masak jangan terlalu lama kerana udang dan sotong akan kecut.
6. Kemudian masukkan hirisan cili dan tomato. Tambahkan juga garam serta gula secukup rasa.
7. Masukkan hirisan kobis. Masak seketika.
8. Bila kuah mendidih dan hampir diangkat, masukkan sawi. Tambahkan juga bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
9. Gaul rata supaya semua bahan sekata.
10. Masukkan mi dan gaul rata. Hidangkan segera.
INFO: Masukkan mi apabila hidangan sedia untuk dinikmati. Jika tidak, mi akan menjadi kembang
Selamat mencuba.
Sumber: Hasniza Hassan
Cara Buat Terung Goreng Crispy, Lauk Terung Lain Sikit. Memang Sedap & Rangup

Gulai terung, pajeri, sambal, bakar semua dah buat. Ini satu lagi masakan berasaskan terung yang boleh kita cuba. Terung goreng crispy, resipi ini lain sikit tapi yang pasti sedap dan rangup.
Yang tak minat makan terung pun akan jadi suka, tak mustahil anak-anak pun akan suka makan terung lepas cuba terung goreng crispy ni. Cara membuatnya dikongsi oleh Zaharah Mazrul.
Cara buat terung goreng crispy
Ada peminat terung di sini? Kalau ada kita geng. Jom kita pelbagaikan menu terung, goreng macam ni memang sedap.
Bahan-bahan
Terung
Garam
Tepung Bestari (pedas)
Minyak untuk menggoreng
Cara membuat
1. Basuh bersih terung kemudian potong terung macam dalam gambar, potong memanjang tapi jangan putus.
2. Kemudian tabur/sapu garam halus sikit pada setiap terung. Perap dalam 10 minit.
3. Selepas perap air akan keluar dari terung, lap dengan tisu supata kering sedikit.
4. Seterusnya celup terung dalam tepung Bestari dan goreng dalam minyak yang dipanaskan terlebih dahulu.
5. Angkat dan tos bila terung sudah garing. Boleh dijadikan lauk, nak makan begitu saja pun sedap.
Selamat mencuba.
Sumber: Zaharah Mazrul.
Tip Goreng Bihun Agar Elok Lembut, Rasa Sedap & Tahan Sampai Malam

Isi Kandungan
Toggle
Bihun atau mihun goreng, menu sarapan yang selalu ada. Nampak macam mudah saja nak sediakan hidangan ini tapi ramai juga yang gagal.
Bihun lembik, keras dan rasa tak sedap. Bagi yang selalu tak menjadi bila goreng bihun boleh ikut tip yang dikongsi oleh Norizbaked Shah Alam, peniaga yang menjadikan bihun goreng sebagai salah sumber jualannya.
1. Tip sebelum menggoreng
Saya tak pakar tapi selalu ambil tempahan goreng bihun. Biasanya kalau nak goreng bihun pagi, saya akan rendam malam guna air paip. Kalau nak masak bihun petang, saya akan rendam pagi.
Saya guna brand Eka. Bihun yang direndam dalam air sejuk walaupun lama tidak akan lembik.
2. Bahan untuk menumis bihun
Bahan kisar:
Bawang putih
Bawang merah
Bilis
Udang kering
Cili kering
Kisar guna chopper supaya tak berair
Udang kering atau bilis (baru ada rasa bihun)
Bahan lain:
Fish ball
Fish cake
Isi ayam -bahagian dada utk jual (untuk makan sendiri boleh guna udang sotong)
Cili sos
Garam
Gula sikit
3. Cara menggoreng
Tumis bahan-bahan kisar hingga garing.
Lepas garing letakkan cili sos dan air. Biar mendidihkn kemudian masukkan garam, gula. Sesuaikan rasa.
Dah cukup rasa baru letak bihun. Waktu ini kita boleh agak meehon jenis keras ke lembik. Kalau keras letak air panas lebih.
Kecilkan api untuk lembutkan bihun dan tak berkerak. Kacau sampai sekata.
Saya selalu goreng 4 bungkus, ambil masa 1 jam baru elok masak dan sebati rasa bihun sebab guna api perlahan.
Dah agak lembut baru letak sayur sawi (taugeh, kobis tak letak sebab akan cepat basi). Biasanya bihun yang sama goreng pagi, tahan sampai malam sebab saya masak lama.
Sumber: Norizbaked Shah Alam
Kalau teringin nak pakai chopper boleh beli di SINI
Artikel berkait:
Tip & Cara Masak Pulut Kuning Yang Hasilnya Merelit, Lemak & Tak Lembik
Tip Rebus Jagung Supaya Kekal Lembut, Tak Kecut & Masak Cantik