Walaupun menu kampung tapi hidangan lempeng ini tetap ramai peminatnya. Cicah dengan sambal ikan bilis atau sambal sardin memang ngam.
Cara nak buat pun mudah sangat. Tapi kan, ada juga yang buat lempeng tak menjadi. Kalau macam tu guna cara yang dikongsi oleh Fuad Ismail Iskandar ini. Elok gebu kejadian lempeng nanti.
Cara buat lempeng kampung gebu
Bahan-bahan
2 1/2 cawan tepung gandum
3 cawan air (lebih kurang)
2 biji telur
3 sudu minyak masak
Sedikit garam
Serbuk perasa (jika suka)
Cara membuat:
1. Kisar semua bahan ini hingga sebati
2. Kemudian tuang sedikit atas kuali non stick. Saiz boleh buat ikut cita rasa.
3. Bila bahagian bawah dah masak, terbalikkan.
4. Dah sejuk boleh gulung dan makan dengan sambal.
Selamat mencuba
Sumber: Fuad Ismail Iskandar
Popia Nestum, Kuih Raya Paling Senang Buat, Sedap & Paling Cepat Licin
Kalau di rumah ramai budak kecil, kena buat kuih ini!Popia Nestum ini memang kegemaran anak-anak. Gabungan rangup, manis dan rasa lemak susu boleh buat mereka tak berhenti mengunyah.
Memang berbaloi buat kuih ini. Lagi satu nak buat pun senang, cuma memerlukan sedikit kesabaran untuk gulung popia. Jika baru nak cuba buat kuih raya, ini antara kuih yang sesuai untuk beginner. Boleh ikut perkongsian Adriana Qistina Zamri.
Step by step buat popia Nestum
1.Ambil satu paket kulit popia. Gulungkan kulit popia panjang-panjang macam dalam gambar. Jangan gulung terlalu tebal dan biarkan ada sedikit ruang di tengah gulungan popia supaya setiap lapisan popia masak.
Boleh gunakan lidi satay atau lidi bunga telur untuk gulungkan popia. Untuk gamkan hujung kulit popia boleh gunakan air, telur atau air bancuhan tepung.
2. Lepas dah siap gulung, gunting popia dengan potongan serong atau menegak.
3. Kemudian bolehlah goreng popia dengan api yang sederhana hingga kekuningan. Jangan gunakan api yang besar sebab popia senang hangus.
4. Selepas siap goreng popia, sementara tunggu popia sejuk, kisar Nestum 1 cawan dan gula 1/2 cawan dengan mesin pengisar kering. Kemudian campurkan Nestum dan gula tersebut dengan susu tepung 1/2 cawan.
Yana guna susu Nespray. Kalau tak nak guna susu boleh tukarkan dengan Horlick ( Ini sukatan cawan saiz kecil untuk setengah bungkus kulit popia)
5. Masukkan popia yang dah siap digoreng dalam bekas kedap udara dan taburkan dengan serbuk campuran nestum, gula dan susu tadi. Pastikan popia dah sejuk. Baru taburkan campuran tadi. Kalau tak campuran akan cair dan berlengas.
6. Kemudian tutup bekas dan goncangkan hingga campuran sebati dengan popia. Dah siap.
Selamat mencuba.
Sumber: Adriana Qistina Zamri.
Buat Sendiri Korean Bibimbap. Goreng Sayur, Daging & Gaul, Senang Sangat
Makanan Korea memang semakin diminati oleh masyarakat negara kita terutama golongan muda.Bukan saja restoren, gerai tepi jalan pun ada menu Korea ikut citarasa Malaysia.
Salah satunya adalah bibimbap atau nasi campur Korea. Sebenarnya untuk menikmati hidangan bibimbap ini tak perlu pergi pun ke restoren Korea yang ada. Ia boleh dibuat sendiri sebab penyediaannya mudah.
Cuma perlu sedia sayur, daging dan nasi. Itu saja. Jika nak cuba buat sendiri Puan Zurina Zulkifli berkongsi langkah demi langkah membuatnya.
Buat sendiri Korean Bibimbap
Korean Bibimbap, bahasa mudahnya nasi campur Korea. Saya bukan peminat mukbang atau KPop. Tapi saya tertarik dengan masakan Korea yang selalu menyajikan hidangan sayuran yang banyak. Segar mata melihatnya, kaya dengan khasiat.
Sekali sekala masak masakan Korea untuk mencuba menu. Lagipun untuk masakan Korea, bahannya mudah didapati di pasaran.
Bahan yang perlu dimasak
- Daging kambing hiris memanjang, perap dengan kicap cair dan sos tiram selama 10 minit. Tak perlu garam.
- Lobak merah hiris memanjang, perap dengan secubit garam halus.
- Timun Jepun, hiris memanjang dan perap dengan secubit garam halus.
- Tauge segenggam, cuci bersih
- Sawi Jepun, ketepikan bahagian yang keras, cuci bersih.
- Sebiji telur ayam, cuci bersih
Cara membuat
1. Panaskan sesudu kecil minyak masak/minyak bijan. Goreng lobak merah ke atas kuali sehingga lembut.
2. Goreng hirisan timun Jepun sehingga lembut.
3. Masakkan daging kambing yang diperap tadi, api perlahan. Daging tak perlu garing atau kering, biarkan daging masak, lembut dan berjus. Nak guna daging lembu atau ayam pun sedap. Yang penting kena hiris nipis dan memanjang.
4. Untuk tauge dan sawi Jepun, rebus dan toskan. Goreng telur mata, bahagian kuning biarkan sedikit cair.
5. Sediakan mangkuk sederhana besar, letak dua senduk nasi. Saya guna beras Sumo iaitu beras Jepun. Lihat gambar rujukan.
6. Susun bahan yang dimasak pada permulaan tadi. Aturannya,
Ratakan nasi, kemudian letakkan telur mata di tengah. Susun sayuran mengelilingi telur mata.
7. Kimchi dan Gochujang (Pes Cili Korea) saya beli di pasar raya.Kemudian tabur sedikit biji bijan, sedikit sahaja. Tak perlu banyak. Siap, sedia untuk dimakan.
Cara hidangan/makan
Gaulkan kesemua sekali nasi dan sayuran di dalam mangkuk.
Tekap dengan sudu.
Makan dengan rumpai laut. Sedap
Selamat mencuba.
Sumber: Zurina Zulkifli
Bekas Makanan ‘Tipuware’ Pun Boleh Buat Tanam Sayur. Guna Cocopeat & Sumbu, Tak Perlu Siram Dah
Di rumah kita mesti ada banyak bekas-bekas plastik yang kita dapat bila beli atau bungkus makanan. Sampai banyak sangat tak tahu nak buat apa. Sudahnya kita buang.
Bagi yang suka bercucuk tanam, bekas bekas makanan ‘tipuware’ ini sebenarnya berguna untuk tanaman hidroponik. Untuk yang baru berjinak-jinak belajar tanam sayur pun elok juga. Tak perlu keluar modal sangat beli pasu, polibeg dan sebagainya.
Caranya dikongsi oleh pengguna Facebook D’ Pro A’Nas
Guna semula bekas makanan ‘tipuware’ untuk tanam sayur
Bahan- bahan yang diperlukan:
- Bekas makanan (guna botol air mineral pun boleh)
- Kain mikrofiber atau apa-apa kain yang boleh menyedut air.
- Cocopeat (hampas sabut kelapa) boleh beli di nurseri
- Soldering Ion – untuk membuat lubang
- Alumium Foil atau cat
- Anak Pokok
Cara membuat
1. Ambil bekas makanan, boleh guna pelbagai saiz. Ikut nak besar mana.
2. Buat lubang menggunakan soldering iron di bahagian bawah untuk masukkan mikrofiber bagi menyerap air. Buat juga lubang pada sekeliling bekas makanan seperti gambar di bawah.
3. Kemudian masukkan cocopeat dan juga anak benih sayur. Boleh juga terus semai benih atas cocopeat. Dah tanam anak benih kemudian siram.
3. Cari satu lagi bekas untuk isi air dan letak bekas makanan berisi anak benih yang dah berdaun empat di atasnya. Pastikan kain masuk dalam air.
4. Balut bekas makanan yang transparent supaya tak berlumut bila kena cahaya matahari. Boleh juga dicat.
Sistem semaian hidroponik guna cocopeat sistem sumbu/wick ini juga memudahkan kita kerana tak perlu disiram setiap hari.
Sumber: D Pro A’Nas