Popia carbonara ini antara kuih enak yang boleh kita hidangkan untuk iftar atau pun moreh. Ia juga boleh kita buat sendiri dan disejuk beku, bila nak makan goreng saja.
Cara ini lebih jimat kerana harga kuih ini pun agak mahal, lebih kurang RM1 satu ketul. Dah tentu kita tak beli banyak.
Supaya puas makan, lebih baik buat sendiri. Agar dapat hasilkan popia carbonara yang elok cantik, tak meletup dan terburai bila digoreng boleh ikut perkongsian dari Ida Zaida ini.
Popia carbonara cantik, tak meletup bila digoreng
Bahan-bahan inti
1 tin cendawan
1 cawan hirisan ayam
2 biji bawang putih
3 biji bawang merah
1 paket isi ketam
1/2 batang lobak merah
Garam, gula, perasa
1 botol sos Prego carbonara/2 tin sos Prego
1 sudu makan minyak masak
Kulit popia (jenama KG)
Bancuhan tepung gandum & sedikit air supaya kulit popia melekat tidak terburai.
Ads
Cara membuat
1. Potong dadu semua bahan ini.
2. Tumis bawang putih,bawang merah dengan minyak masak.
3. Seterusnya masukkan isi ayam, sos Prego, isi ketam, cendawan,lobak merah. Kacau rata.
Ads
4. Perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa. Masak sampai pekat.
5. Bila sudah masak sejukkan dalam peti ais kemudian barulah digulung.
6. Ambil sehelai kulit popia letakkan inti tapi jangan banyak sangat supaya kulit popia tak basah.
Ads
7. Lipat dan gulung, letak bancuhan tepung gandum dan air hujung popia supaya melekat.
8. Untuk menggoreng, guna minyak yang banyak dan panas tapi api mesti perlahan supaya cantik bila digoreng.
INFO: Inti popia boleh ikut cita rasa dan bajet boleh juga guna gunakan sosej, isi ayam dan lobak saja.
Sebelum ini VK ada share cara tanam tauge dalam botol, kali ini kita buat kaedah yang lagi senang. Tanam tauge dalam balang.
Balang kuih macam ni ada banyak kat rumah kan. Caranya boleh ikut step-by step dikongsi oleh Nora Valo.
Tanam tauge dalam balang
Cara saya buat taugeh. Step by step boleh baca pada setiap gambar.
1. Rendam kacang 24 jam. Tak payah banyak, segenggam pun dah cukup.
2. Lepas 24 jam, kacang dah mula bercambah.
3. Buang air rendaman, masukkan kacang ke dalam balang plastik. Nak letak tisu boleh, tak letak pun tiada masalah. Tutup balang, simpan balang di tempat gelap / balut dengan plastik hitam.
4. Siram 2 kali sehari. Caranya letak air dalam balang kemudian goncang-goncang sikit, dan buang air siraman tadi.
5. Hasilnya lepas 3-4 hari. Gemuk-gemuk macam beli di kedai.
Kalau nak simpan lama, penuhkan air, letak dalam peti ais.
Ayam dendeng pun ada ya. Kalau suka makan daging dendeng, boleh cuba pula buat ayam dendeng.
Rasanya memang sama sedap. Tak percaya boleh cuba buat ikut perkongsian Nor Farah Atika. Tapi disarankan jika buat ayam dendeng ini supaya lebihkan kuah untuk digaul dengan nasi, inilah yang kita makan sampai licin pinggan.
Cara buat ayam dendeng yang sedap
Bahan-bahan
5-6 ketul ayam -dipotong kecil & dibersihkan
1 senduk cili kisar
Kicap manis
2-3 helai daun limau purut
1 keping asam keping
Serbuk perasa
Garam dan gula
Bahan kisar
2-3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang sera
1 inci halia
Cara memasak ayam dendeng
1. Goreng ayam yang telah digaul garam dan kunyit. Tak perlu garing. Angkat dan tos.
2. Gunakan minyak yang sama untuk menumis bahan kisar, masukkan sekali cili kisar (lebihkan jika mahu pedas). Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan kicap manis bersama daun limau purut yang dicarik. Kacau sebati.
4. Masukkan cili padi yang diketuk jika suka, asam keping
dan sedikit air supaya berkuah. Kacau.
5. Kemudian perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. Tambah mana yang kurang.
6. Akhir sekali masukkan ayam yang digoreng. Kacau sebati. Biarkan masak lebih kurang 5-10 minit kemudian tutup api. Sedia dihidangkan.
Simpan emas menarik minat ramai sejak dulu memandangkan logam ini sentiasa naik. Tambah pula sekarang ada cara mudah dan selamat untuk menyimpan emas tanpa...