Tiba musim raja buah, menu pulut durian ini memang kena buat. Walaupun nampak ringkas tapi ada juga yang tak tahu cara membuatnya.

Bagi yang mahu cuba menyediakan hidangan ini boleh gunakan cara yang dikongsi oleh Nur Masri untuk memasak pulut dan santannya sekali.

Cara buat pulut durian

Cara Buat Pulut Durian Yang Sedap & Wangi

Bahan- bahan

4 cawan pulut susu
Daun pandan & daun pisang
2 mangkuk kecil santan
Garam
Durian

Cara membuat
  1. Rendam pulut susu selama satu jam, tapis atau sejat pulut yg direndam tadi.

2. Lapik periuk pengukus dengan daun pisang, masukkan pulut bersama daun pandan untuk wangikan pulut. Kukus selama 15 minit.

IKLAN

Cara Buat Pulut Durian Yang Sedap & Wangi

3. Sementara pulut dikukus, sediakan santannya. Bancuh santan bersama garam sedikit, selepas 15 minit keluarkan pulut yang dikukus tadi dan gaul sebati dengan bancuhan santan. Kemudian kukus semula sehingga pulut masak , 25-30 minit.

IKLAN

4. Untuk santan dimakan dengan pulut, masukkan santan dalam periuk dan gaul dengan sedikit garam. Masak sekejap menggunakan api perlahan kemudian tutup api.

5. Sediakan letak durian dalam pinggan, bersama dengan pulut dan tuang kuah santan. Sedia dinikmati. Boleh juga hidangkan dengan gula kabung/ gula nira/ gula melaka.

IKLAN

Cara Buat Pulut Durian Yang Sedap & Wangi

INFO: Boleh juga masak pulut dalam rice cooker. Lebih senang tapi hasilnya tak sama dengan cara mengukus. Pulut yang dikukus lebih cantik.

Sumber: Nur Masri

 

Selain itu:  Cara Keringkan Daun Kari Supaya Tahan Berbulan-Bulan Lamanya, Bau Pun Kekal Sama
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI