Memang berbaloi tanam kailan sekarang apatah lagi ketika ini harga sayur naik. Kailan, selain mudah bercambah, ia juga senang dijaga. Sesuai sangat kalau nak ditanam di rumah.

Boleh ditanam dalam pasu, polibeg atau terus atas tanah. Nak buat kaedah hidroponik pun boleh juga. Lagi satu yang best tanam kailan ini, dalam masa 4-7 minggu selepas anak benih di semai sayur ini boleh tuai. Dah boleh masak kailan ikan masin! Tak payah order kat restoren yang harganya RM18 sepinggan kecil.

Bagi yang baru nak cuba tanam sayur bolehlah ikut langkah penanaman ini.

Tip kalau nak mula tanam kailan

Berbaloi Sangat Tanam Kailan, Sebulan Lebih Boleh Tuai Hasil. Tapi Potong Begini Supaya Bercambah Lagi
Foto: Facebook Ratt Ratna
1. Letak biji benih atas tray semaian atau polibeg (anak benih boleh beli di nurseri atau online). Boleh guna media semaian peat mos.

2. Boleh tutup tray semaian dengan plastik hitam bagi mempercepatkan percambahan anak benih. Atau letak di tempat yang terlindung dari cahaya matahari. Dalam masa 3-4 hari anak benih akan muncul, waktu ini boleh alihkan plastik yang lindungi anak benih.

IKLAN

Berbaloi Sangat Tanam Kailan, Sebulan Lebih Boleh Tuai Hasil. Tapi Potong Begini Supaya Bercambah Lagi
Foto: Facebook Fahmi Fahmie
3. Bila anak benih berdaun 4 boleh alih ke atas tanah atau polibeg atau batas. Kailan sesuai ditanam atas tanah yang tinggi kadar organik.

4. Selepas pindahkan anak pokok kailan perlu ditutup sedikit dengan cocopeat, lalang atau rumput untuk kekalkan kelembapan tanah.

IKLAN

Berbaloi Sangat Tanam Kailan, Sebulan Lebih Boleh Tuai Hasil. Tapi Potong Begini Supaya Bercambah Lagi
Foto: Facebook Fahmi Fahmie
5. Siram 2 kali sehari pagi dan petang.

6. Sayur kailan boleh dituai dalam masa 4-7 minggu. Waktu ini ia tidak terlalu muda atau muda.

IKLAN

Berbaloi Sangat Tanam Kailan, Sebulan Lebih Boleh Tuai Hasil. Tapi Potong Begini Supaya Bercambah Lagi

Petua penjagaan kailan

  • Boleh siram dengan air basuhan beras
  • Guna baja tahi ayam
  • Bila tuai kailan jangan cabut akar, potong daun. Tapi tinggalkan sehelai dua daun supaya kailan bercambah lagi. Teknik ini dinamakan cut-and-come-again, cara ini satu pokok boleh diambil hasilnya hingga 5 kali.
Selain itu:  Buat Sendiri Mi Rebus Cara Orang Johor. Kuah Mesti Pekat, Tepung Goreng Rangup Kena Ada Baru Sedap

Sumber: myagri.com.my & Facebook Berkebun D Rumah

Subscribe juga YouTube Vanilla Kismis untuk video menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=bE698Pny0ZA

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI