Ads

Cara Buat Rendang Ayam Basah, Sedap Cicah Dengan Roti Jala, Pulut Atau Lempeng

Rendang ayam basah atau yang banyak kuah ramai penggemarnya. Rendang begini  sesuai sangat kalau suka menyicah.

Selain makan dengan nasi, rendang ayam basah ini boleh cicah dengan roti jala, pulut kuning atau paling senang lempeng saja. Cara membuatnya dikongsi oleh Noor Ali.

Cara buat rendang ayam basah

Cara Buat Rendang Ayam Basah, Sedap Cicah Dengan Roti Jala, Pulut Atau Lempeng

Bahan-bahan

Ads

1 ekor ayam
4 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih*
3 inci halia*
3 inci lengkuas*
1 sb serbuk kunyit*
1 genggam cili api*
2 senduk rata cili kering kisar *
5 batang serai (dititik)
3 sb ketumbar
2 sb jintan
2 sb serbuk kari ayam
1 cawan santan kotak
Air
4 sb kerisik
2 helai daun kunyit (dimayang)
Garam secukupnya
1 asam keping

Cara membuat:

1. Kisar ahan-bahan bertanda * dan ditumis bersama serai hingga agak garing. Masukkan ketumbar, jintan,serbuk kari ayam.

Ads

2. Kacau sekata kemudian masukkan ayam. Kacau dan biarkan seketika hingga terbit airnya.

3. Masukkan santan dan air dan masaklah hingga likat.

Ads

4. Perlahankan api, biarkan seketika.

5. Seterusnya masukkan kerisik, daun kunyit, asam keping, garam. Sesuaikan rasa dan kacau hingga rendang masak.

Sumber: Noor Ali.

Dapatkan tip memancing, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI Download sekarang!

KLIK DI SEENI
Ads

Tips Lain

Cara Wangikan Rumah Tanpa Beli Pewangi Mahal, Guna Daun Pandan Saja

Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...