Rendang ayam basah atau yang banyak kuah ramai penggemarnya. Rendang begini sesuai sangat kalau suka menyicah.
Selain makan dengan nasi, rendang ayam basah ini boleh cicah dengan roti jala, pulut kuning atau paling senang lempeng saja. Cara membuatnya dikongsi oleh Noor Ali.
Cara buat rendang ayam basah
Bahan-bahan
1 ekor ayam
4 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih*
3 inci halia*
3 inci lengkuas*
1 sb serbuk kunyit*
1 genggam cili api*
2 senduk rata cili kering kisar *
5 batang serai (dititik)
3 sb ketumbar
2 sb jintan
2 sb serbuk kari ayam
1 cawan santan kotak
Air
4 sb kerisik
2 helai daun kunyit (dimayang)
Garam secukupnya
1 asam keping
Cara membuat:
1. Kisar ahan-bahan bertanda * dan ditumis bersama serai hingga agak garing. Masukkan ketumbar, jintan,serbuk kari ayam.
2. Kacau sekata kemudian masukkan ayam. Kacau dan biarkan seketika hingga terbit airnya.
3. Masukkan santan dan air dan masaklah hingga likat.
4. Perlahankan api, biarkan seketika.
5. Seterusnya masukkan kerisik, daun kunyit, asam keping, garam. Sesuaikan rasa dan kacau hingga rendang masak.
Sumber: Noor Ali.
Berapa Jauh Boleh Memandu Dengan Lampu E Menyala? Jangan Nak Panik Sangatlah!
Tanyalah mana-mana pemandu wanita, antara perkara yang ditakuti bila sedang memandu adalah lampu E menyala sedangkan belum sampai ke destinasi.
Boleh berpeluh dalam ‘aircon’ dibuatnya kerana memikirkan minyak dalam tangki sudah pun hampir kosong.
Sebenarnya kalau anda tahu jarak sebenar jumlah minyak dalam tangki boleh bertahan bila lampu E berkelip anda takkan kalut lagi.
Jawapan yang dicari ada pada buku manual kereta anda.
-
Amaran baki minyak kurang
Lampu amaran tangki minyak simpanan akan mula menyala memberikan amaran apabila baki minyak dalam tangki kurang dari 7.5 liter.
-
Berkelip makin laju kalau
Ia akan berkelip dengan kadar perlahan dan akan berkelip dengan lebih laju apabila baki minyak dalam tangki kurang dari 6.0 liter.
-
Bila melepasi ‘E’
Tangki kenderaan mempunyai rizab minyak sebanyak 4.5 liter selepas penunjuk aras minyak melepasi ‘E’ tidak kira apa jenis kuasa kuda (cc) atau jenis enjin.
Dengan simpanan sekitar 4.5 liter ini, kenderaan masih mampu berjalan sejauh sekurang-kurangnya 60km.
-
E bukan bermaksud Empty
Ia bermaksud Enough. Jika pendingin hawa dipadamkan (off), ia mampu memberi tambahan lagi 10 km. Tambahan lagi 10 km jika anda memandu sekitar kelajuan 50 km/jam secara konsisten.
Nota – Simpanan atau rizab minyak sebanyak 4.5 liter adalah piawaian yang dikeluarkan oleh standard antarabangsa.
Sekarang anda boleh bertenang bila lampu E menyala ok!
Sumber: Dato’ Ir Hj Mohamad b. Dalib, Pengarah Kejuruteraan Automotif Jabatan Pengangkutan Jalan.
Cara Tukar Duit Syiling Guna Mesin Di Bank, Duit Terus Masuk Akaun
Dah masuk hujung tahun, tabung duit syiling yang kita kumpul pun pun mungkin dah penuh. Tak payah susah-susah nak kira, bawa saja semua duit syiling ke mesin duit syiling yang ada di bank.
Mesin akan kira siap-siap dan duit pun terus masuk dalam akaun. Senang kan. Kalau kali pertama nak tukar boleh baca dulu langkah yang dikongsi oleh Anan Adli ini.
1. Pergi ke cawangan yang ada mesin ini. Tak semua cawangan Maybank ada. Untuk cawangan yang ada mesin ni, anda boleh rujuk kat bawah nanti.
2. Masukkan syiling anda. Tak perlu asingkan pun duit syiling tu. Mesin ini akan asingkan setiap syiling. Syiling yang diterima ialah 5 sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen. Duit baru dan lama dia terima. Tapi duit negara lain dia tak terima ya.
3.Tekan butang ‘A’ utk start. Mesin akan start masukkan syiling. Setelah seketika mesin akan stop. Tekan balik butang ‘A’ utk continue. Duit-duit yangg tak diterima ketika itu akan dimasukkan ke bahagian bawah mesin. Ambil dan cuba masukkan balik.
4.Setelah selesai, tekan butang ‘B’. Mesin akan keluarkan 2 resit. Satu untuk anda simpan, satu lagi pihak bank akan ambil. Anda kena isikan nama, nombor akaun dan juga no. telefon.
5.Tunjukkan resit tersebut kat kaunter khidmat pelanggan. Anda akan diberikan form untuk diisi. Isi nama, no akaun dan jumlah wang syiling yangg dah di deposit tadi.
6. Beri form dan resit tersebut ke kaunter khidmat pelanggan. Siap! Wang anda akan masuk ke akaun petang nanti (kalau pergi pagi).
INFO
- Sebelum pergi, cuba call dulu cawangan tersebut utk check availaibility of the machine. Mana tahu mesin under maintenance, dah takde ke kan. Buang masa je datang.
- Waktu operasi bank ialah 9.15am – 4.30pm. Mesin ini ikut waktu operasi bank, bukan macam cash deposit machine. Sebab resit kena bagi balik di kaunter khidmat pelanggan.
- Resit hanya valid satu hari saja. Lepas dapat resit dari mesin, terus ke kaunter khidmat pelanggan. Jangan pergi esok pulak.
- Kalau rajin boleh kira dulu jumlah syiling untuk make sure jumlah sama dgn yang dikira di mesin.
Maybank Coin Deposit Machine (senarai diambil dari laman web Maybank2U)
KL Main Branch
Seksyen 5, Wangsa Maju Branch
Shah Alam Main Branch
USJ Subang Jaya Branch
Seremban Branch
Jelapang Branch
Melaka Main Branch
Johor Bahru Main Branch
Jelutong Branch
Alor Star Branch
Taman Tas Branch
Kuala Terengganu Branch
Kota Bharu Branch
Wisma Satok Branch
Kota Kinabalu Branch
Rawang Branch
Bandar Baru Selayang Branch
Bandar Sunway Branch
Equine Park Branch
Station 18, Ipoh Branch
Skudai Branch
Batu Pahat Branch
Prai Industrial Estate Branch
Legenda Heights Branch
Pulau Langkawi Branch
Paka Branch
Tanah Merah Branch
Mutiara Damansara Branch
Bagi CIMB untuk mengetahui cawangan yang ada mesin deposit syiling boleh klik SINI
Semoga bermanfaat
Sumber: Anan Adli
Segala Jenis Daun Termasuk Bunga Kantan, Halia, Serai Semuanya Boleh Frozen. Setahun Pun Elok Lagi
Bagi memudahkan kerja memasak, kita selalu beli pelbagai jenis daun dan herba. Selalunya kita beli banyak untuk buat stok. Tapi malangnya biasa terjadi daun ini semuanya layu dan lembik sebab tak disimpan dengan betul.
Supaya tak berlaku lagi situasi yang membazirkan ini boleh simpan ikut kaedah frozen seperti dikongsi oleh Ummi Kalsum Hassian. Petai pun boleh frozen tau.
Jika kebiasaan kita letak air dalam bekas dan masuk bahan yang nak disimpan tapi cara ini lagi mudah. Tak perlu rendam boleh terus simpan. Caranya boleh ikut perkongsian beliau.
Semuanya boleh frozen, petai pun boleh!
Sis memang suka frozen kan bahan-bahan masak macam ni. Tahan lama dan tak perlu kerap nak pergi kedai.
Cara dia, basuh semua bahan. Toskan air. Masuk dalam bekas, dan bekukan.
Tujuan toskan air tu sebab senang masa nak ambil tak payah defrost bahan-bahan.
Yang putih-putih tu ice. Mungkin masa tos tu air dia tak betul-betul kering.
Simpan cara ini lagi mudah untuk kita ambil, tak perlu defrost. Boleh terus masuk dalam masakan. Jika nak jimat ruang boleh masukkan dalam plastik saja.
Ini antara daun, herba yang saya ‘frozenkan’.
Daun pandan boleh potong dulu sebelum frozenkan
Daun limau purut- baunya kekal.
Serai potong siap-siap, setahun pun elok lagi kalau simpan cara ini
Halia sebaiknya dikupas dan dipotong dulu sebelum simpan, begitu juga jika lengkuas.
Daun kari, selain dikeringkan boleh juga disejuk beku.
Petai pun boleh frozen ya. Cuma nanti bila dah masak, kerangupannya akan kurang.
Semoga bermanfaat.
Boleh beli mini frezeer macam ni kalau peti ais tak muat. Klik SINI untuk link.