Kejadian anak hilang di kompleks membeli belah atau pasar raya memang biasa terjadi. Walau dah berhati-hati tapi sekelip mata anak kecil tiba-tiba hilang dari pandangan kita.

Pernah berlaku pada ibu bapa lain, ia juga boleh berlaku kepada kita yang punya anak kecil.

Oleh itu selain ambil pengajaran kita juga patut tahu apa yang perlu dilakukan sekiranya kejadian anak hilang berlaku. Perkara ini dikongsi oleh bekas peguam Reina Lum.

Jika anak hilang, jangan jerit nama !

Mengambil pengajaran daripada kisah tular seorang bapa mencari anak yang hilang di hipermarket ujar Reina daripada menjerit anak yang hilang ini yang perlu dilakukan.

Kalau Anak Hilang Di Tempat Awam, Jangan Jerit Nama Tapi Buat Cara Ini

IKLAN

“Anak hilang jerit nama anak, jangan buat macam tu!

“Apa yang perlu dilakukan adalah melaungkan gambaran atau description anak. Pedulikan kata kata orang.

“Anak kita hilang dan fokus kita adalah nak cari anak. Lebih banyak mata yang mencari anak lebih kurang risiko untuk anak dibawa keluar dari premis.

IKLAN

Kalau Anak Hilang Di Tempat Awam, Jangan Jerit Nama Tapi Buat Cara Ini

“Kalau kita jerit gambaran anak, saya mencari budak lelaki pakai baju putih seluar jeans, kasut hijau.

IKLAN

“Semua akan mencari anak ini berdasarkan gambaran. Kalau penculik ambil besar kemungkinan mereka akan lepaskan kerana semua mata sedang mencari mereka.

@reinalum This child was found, thank god. But please share this #parentingtips #lostchild #anakhilang #fypmalaysia #tiktokmalaysia #viralmalaysia ♬ original sound – Reina Lum

Semoga bermanfaat

 

Selain itu:  Doktor Ini Pesan Ketuk Dulu Bawang Putih & Tunggu 10 Minit Sebelum Makan Baru Dapat Khasiat Antikanser Yang Kuat
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI