Sekali buat dapat dua menu, roti dan donut. Roti pulak lembut, donut pun gebu. Seronok macam ni. Hasil donut juga boleh frozen, untuk makan bila-bila suka.

Memang berbaloi buat resipi dikongsi oleh homebaker, Wanda Jasmi. Langkah demi langkah juga disertakan oleh beliau.

Cara buat roti & donut guna satu resipi

1. Rendam bahan A hingga kembang.

Bahan A :
Air suam – 1 cawan
Yis – 1 paket
Susu pekat – 3 sb
Gula – 2sb
Telur – 1 biji

2. Bila Bahan A dah kembang, campurkan bersama bahan B. (Andai doh masih melekat dan lembik, tambah tepung lagi ya sampai doh tak melekat)

Bahan B :
Tepung gandum – 3 cawan
Majerin – 2 sb
Garam – 1 sk

3. Gaul sebati dan uli selama 30 minit sehingga doh betul-betul gebu.

IKLAN

4. Rehat kan doh selama 1 jam atau sehingga 2 kali ganda kembang.

5. Bila dah kembang, tumbuk doh perlahan-perlahan supaya angin dalam doh keluar. Dan uli selama 5 minit.

6. Timbang doh sama berat, untuk dapatkan saiz yang sama. Ini 50gm setiap satu.

IKLAN

Jangan lupa sapu majerin dalam loyang (9×9), supaya mudah untuk keluarkan roti nanti. 

6. Bentukkan untuk buat roti atau donut. Boleh masukkan apa-apa sahaja inti.

7. Selepas bentukkan, biarkan mengembang 2-3 kali ganda sebelum bakar/goreng.

IKLAN

8. Bakar suhu 160° selama 20-30 minit. Api atas bawah. Oven panaskan terlebih dahulu. Dalam 5 minit.

9. Siap bakar, sapu susu pekat campur air atas roti. Susu kotak pun boleh.

10. Hasil roti dan donut

Selamat mencuba!

Sumber: Wanda Jasmi.