Kalau setiap hari memandu kereta, ilmu tentang penjagaan kenderaan ini haruslah kita tahu. Salah satunya adalah berkenaan dengan tayar kereta. Antara perkara penting yang perlu diperhatikan jalur atau bunga pada tayar ini. Bila dah semakin kurang maka tayar hendaklah ditukar demi keselamatan.

Sebabnya apabila kedalaman bunga pada tayar kurang, maka ia juga secara tidak langsung akan menyebabkan fungsi tayar berkurangan. Ini bermakna, keupayaan ia untuk menyingkirkan air dan cengkaman berkurangan dan jarak membrek juga akan meningkat.

Dikongsi oleh seorang mekanik berpengalaman Mohd Khairulrizal Ramli atau dikenali sebagai Abang Comot melalui akaun TikTok, beliau menurunkan cara paling mudah untuk menentukan keadaan tayar kereta masih elok dan boleh digunakan atau sudah perlu ditukar.

Katanya apa yang diperlukan adalah menggunakan sekeping syiling 10 sen. Caranya;

1. Lihat tayar dan cari lambang segi tiga.

Cara Mudah Check Tayar Kereta Masih Elok Atau Kena Tukar, Guna Duit Syiling 10 Saja

IKLAN

2. Letak duit syiling dalam jalur di tengah tayar secara menegak.

Cara Mudah Check Tayar Kereta Masih Elok Atau Kena Tukar, Guna Duit Syiling 10 Saja

IKLAN

3. Perhatikan jika tulisan ‘Malaysia’ tenggelam atau tidak. Jika perkataan “Malaysia’ tidak nampak atau tenggelam bermakna tayar kereta masih dalam keadaan baik.

Cara Mudah Check Tayar Kereta Masih Elok Atau Kena Tukar, Guna Duit Syiling 10 Saja

IKLAN

Namun jika perkataan ‘Malaysia’ sudah dapat dilihat maka sebaiknya tayar kereta ditukar kerana kedalaman jalur sudah berkurang atau dalam bahasa mudah tayar sudah botak.

Semoga bermanfaat

Sumber: Mohd Khairulrizal Ramli @ Abang Comot

 

Selain itu:  Masuk Kereta Jangan Terus Start Enjin, Tunggu Meter Fuel Pump Naik Dulu! Ini Sebabnya
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI