Kalau kita jenis yang banyak bekerja di luar selalu terdedah pada matahari atau pun waktu nak pergi bercuti penggunaan sunblock atau krim perlindungan cahaya matahari tersangatlah penting.

Dalam keadaan cuaca di negara kita yang sentiasa panas, penggunaan sunblock atau krim perlindungan cahaya matahari tersangatlah penting.

Terutama sekali kalau banyak bekerja di luar atau pun mahu bercuti di kawasan pantai.

Tapi bagaimana cara korang memilih sunblock? Selalunya bila tengok krim dengan kadar SPF tinggi kita rasa itulah yang palingt elok. Sebenarnya cara itu tak tepat.

Berikut adalah perkongsian Dr. Erna Nadia dari Medical Mythbusters Malaysia tentang cara pemilihan sunblock yang tepat.

Apakah SPF?

SPF adalah singkatan untuk sun protection factor. Kita wajib pakai sunblock setiap hari disebabkan lapisan atmosfera kita yang semakin menipis.

Kenapa kita wajib lindungi kulit kita dari pancaran terik matahari?
Kerana kulit akan semakin menipis dan ingin kurangkan risiko masalah kulit (jerawat, jeragat,kulit menipis) dan kanser kulit.

Kalau kita tengok di produk-produk sunblock ada tulis SPF15, SPF30, SPF50. So yang mana yang sesuai dengan kita?

SPF ini adalah kiraan yang merujuk kepada seberapa lama ianya boleh melindungi kulit kita dan seberapa kuat sesuatu produk itu kepada kulit kita.

Berbeza ikut warna kulit

Cara Pilih Sunblock Yang Betul Untuk Kulit Kita, Pakai SPF15, SPF30 atau SPF50?

IKLAN

 

1. Cara kira seberapa kuat ianya boleh melindungi kulit kita
Kita ambil contoh SPF 15. Kita perlu tolak satu dari nilai spf itu. Misalnya, spf 15 bermaksud (15-1)/15 iaitu 0.93. So, 93% sunblock itu dapat lindungi kulit kita dari sinaran uv.
Jika spf30, 96%.

2. Setiap warna kulit adalah berbeza untuk pertahanannya terhadap sinaran uv. Untuk kulit putih, biasanya hanya boleh bertahan 10 minit. Kulit kuning langsat, biasanya 15 minit
Kulit sawo matang, 20 minit.

Selain itu:  Buat Sup Siam Cara Mudah, Guna Perencah Ini Pun Dah Sedap Sangat Rasanya

Semakin gelap kulit kita, semakin kuat ianya mampu bertahan di bawah sinaran UV kerana kandungan pigmen melanin yang tinggi.

Contoh kiraan:
Untuk orang berkulit putih, jika dia menggunakan SPF 15, maka sunblock itu mempunyai masa lebih kurang 15×10=150 minit untuk bertahan. Untuk kulit sawo matang, 15×20= 300 minit.

Ok, boleh faham ke setakat ni?

Selain dari nilai SPF, kriteria lain untuk memilih sunblock adalah, ianya perlulah mempunyai perlindungan dari sinaran UV ( ultraviolet ) A & B.

IKLAN

UV A adalah sinaran UV yang boleh menembusi lapisan kulit. Ianya menyebabkan kulit menjadi tua ( penuaan) , berkedut, kusam dan masalah dalaman kulit yang lain.

UV B pula adalah sinaran yang tidak menembusi lapisan kulit. Ianya menyerang lapisan luar kulit sahaja. Jadi, ianya akan menyebabkan kulit kita terbakar ( sunburn ).

Sebab itu, kita perlu cari sunblock yang mempunyai pertahanan kepada UVA & UVB juga. Bagaimana pula jika ianya tertulis PA+++ sahaja?

PA itu adalah kiraan untuk UVA. +++ itu bermaksud kadar kekuatan UVA di dalam sesuatu sunblock. Maksudnya, jika sesuatu sunblock itu hanya tertulis PA++, ianya tidak mempunyai pertahanan UVB.

Jadi, sekarang anda sudah faham bagaimana mahu memilih sun block yang sesuai dengan anda?

Kalau sekejap SPF 15 dah mencukupi

Untuk yang tidak begitu terdedah kepada sinaran terik matahari atau yang terdedah sekejap sahaja ( kurang dari 4 jam), SPF 15 sudah mencukupi.

IKLAN

Jika anda memang terdedah lama dan sentiasa berpeluh, SPF30 sudah memadai. Melainkan jika anda berkulit putih gila, anda memang memerlukam SPF50.

Beza pada SPF cuma jangkamasa sahaja.Kekuatan masing2 adalah lebih kurang sama.

Jadi,tak perlu SPF yang tinggi.Jangan rosakkan kulit dengan SPF yang tinggi jika tidak perlu.

Selain itu:  13 Tahun Amal Sup Kurus Rahsia Ibu Anak 4 Maintain Berat 45KG, Walau Umur Masuk 40!

Untuk yang melakukan aktiviti di dalam air, perlu lebih kerap sapu sunblock kerana ianya hilang selepas terkena air.Tidak ada kajian mengatakan ada sunblock yang mempunyai kriteria ‘water-proof’.

Ok, tips untuk memakai sunblock saya senaraikan di dalam gambar.

Cara Pilih Sunblock Yang Betul Untuk Kulit Kita, Pakai SPF15, SPF30 atau SPF50?

Kesimpulan kata, yang terpenting untuk memilih sunlock adalah:
1. SPF yang sesuai dengan jenis kulit & aktiviti kita
2. Mempunyai UVA & UVB
3. Jenis sunblock yang sesuai dengan jenis kulit kita ( spray/ gel/ krim)

Dan, minumlah air kosong dengan cukupnya setiap hari untuk mengekalkan keanjalan kulit kita.

Dr. Erna Nadia

Sumber: Medical Mythbusters Malaysia

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI