Bila terhidu aroma cookies ini waktu jalan-jalan di shopping complex mesti teringin nak beli.
Memang sedap tapi harganya boleh tahan. Kalau beli RM10 memang sekali hadap dah habis.
Jadinya kalau nak makan puas kita belajar buat sendiri. Boleh ikut resipi yang dikongsi oleh Myra Chaqkey.
Cara membuatnya juga mudah, resipi guna sukatan cawan saja. Tak perlu guna mixer, gaul saja. Hasil cookies rangup, lembut, manisnya sedang-sedang dan ada juga pahit-pahit cip coklat yang lazat.
Buat sendiri biskut Chocolate Chip Ala Famous Amos
Bahan A:
250 gram Butter
1 1/4 cawan brown sugar
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
Kacau semua bahan ini hingga sebati.
Bahan B:
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
6 sudu besar minyak
2 cawan cip coklat
Cara membuat:
1. Kacau rata semua bahan A hingga sebati.
2. Bila dah sebati, masukkan bahan B kecuali cip coklat. Gaul dan kacau rata.
3. Kemudian baru tambahkan 2 cawan cip coklat. Gaul.
4. Apabila dah menjadi adunan, sejukkan dalam peti sejuk dalam setengah jam.
4. Lepas setengah jam, bolehlah keluarkan adunan. Sudukan sedikit adunan atas loyang. Jarakkan untuk beri ruang biskut mengembang.
5. Masukkan dalam oven, letak rak tengah. Bakar selama 20 minit, pada suhu 150 darjah atau ikut kesesuaian oven masing-masing. Guna api atas bawah.
6. Bila nampak biskut dah mengembang dan baunya dah harum semerbak, itu tandanya biskut dah hampir masak.
Bila dah masak, beginilah hasilnya. Biarkan sejuk sikit baru makan atau simpan dalam bekas kedap udara.
Salah satu yang kuih frozen yang mudah dan boleh kita buat banyak untuk jadikan stok adalah samosa kentang.
Modal pun tak banyak cuma guna kentang dan lobak. Cara membuatnya dikongsi oleh Sabariah Nor Mohd Yusof. Senang nak makan bila bila, goreng saja. Paling penting kuih ni rangup dan sedap.
Samosa inti kentang, buat mudah & bahan pun tak banyak
Bahan untuk inti:
5 biji kentang – potong dadu
1 batang lobak merah – ambil suku & potong dadu
1 biji bawang besar – potong dadu
Sedikit daun bawang
1 1/2 sudu makan gula
1 sudu makan garam
Serbuk perasa
Sedikit lada hitam – ditumbuk lumat
Kulit popia
Info: Bahan ini untuk 20-25 biji samosa
Cara membuat:
Rebus seketika kentang dan lobak merah supaya empuk. Kemudian tos.
2. Tumis bawang besar yang dipotong dadu sampai layu.
3. Masuk ubi kentang dan lobak merah bersama semua bahan-bahan lain, gaul rata & perasakan.
4. Siap inti samosa.
Cara lipat samosa
Sediakan bahan utamanya iaitu kulit popia dan inti yang siap dimasak. Sebelum itu bancuh 2 sudu besar tepung gandum bersama air untuk lekatkan samosa supaya tak terburai.
Ambil kulit popia potong dua. Letak tepung tadi di hujung untuk sambung supaya panjang.
Boleh mula melipat. Lipat jadi segitiga ikut langkah 1 &2, kemudian masukkan inti. Lipat jadi segitiga lagi.
Letak bancuhan tepung tadi di hujung supaya melekat, letak juga di ruang-ruang kosong (langkah 6 & 7). Siap!
Nak goreng terus pun boleh, nak frozen pun boleh untuk makan lain waktu.
Cara lipat samosa tanpa potong
Boleh juga lipat cara ini, lebih mudah. Tak perlu potong kulit popia. Cara ini dikongsi oleh Cik Puan Rose
Bila buat acara keluarga kat luar sama berkelah, berkhemah, barbeku atau acara makan-makan lagi best kalau bawa sekali aiskrim.
Tak perlu risau masalah aiskrim cair kalau tahu cara untuk memastikannya kekal beku. Dikongsi oleh penjual aiskrim sendiri di dalam akaun Tik Tok beliau @abamaiskriem caranya cukup mudah cuma gunakan ais dan garam saja untuk memastikan aiskrim tahan lama tak cair. Berikut adalah cara yang beliau tunjukkan.
1. Sediakan termos/ice box yang lebih besar daripada bekas aiskrim.
2. Masukkan bekas aiskrim dalam termos dan tuang ketulan ais di keliling bekas aiskrim.
3. Kemudian tabur garam kasar di atas ais keliling bekas aiskrim.
4. Seterusnya tabur lagi ketulan ais.
5. Tabur sekali lagi garam di atas ais dan tambah lagi ketulan ais hingga memenuhi termos.
Ini aiskrim yang digunakan untuk kenduri kahwin, letak 2 layer garam sudah memadai. Kalau lebih nanti terlebih keras.
Jika bercucuk tanam di rumah selain baja, garam Epsom ini wajib ada kerana ada banyak kegunaan atau manfaat untuk pokok. Garam ini selalu digunakan di spa kecantikan tapi zat magnesium dalam garam ini juga sangat berguna untuk pokok sayur atau buah.
Antaranya menjadikan hasil pokok buah lebih manis, benih cepat bercambah, rawat daun pokok sayur kuning, kerinting, mengelak serangan perosak dan banyak lagi.
Untuk cara penggunaan garam ini dan sukatannya boleh ikut panduan yang dikongsi oleh Puan Liyana Poad
Garam Epsom kena ada kalau bercucuk tanam
Manfaat dan cara penggunaan
1. Meningkatkan Percambahan Benih
Magnesium membantu percambahan benih dan membantu menguatkan dinding sel benih. Cara penggunaan: 1 cawan garam per 100 kaki persegi tanah atau campuran 1 – 2 sudu gaul dengan tanah semaian
2. Meningkatkan Penyerapan Nutrien (Akar Pokok)
Banyak baja komersial menambah magnesium untuk membantu akar tumbuhan mengambil nutrien penting (nitrogen, fosforus, sulfur.) Bagi yang menggunakan bahan-bahan organik untuk memberi ‘makan’ kepada pokok, menambah garam Epsom kepada tanah akan meningkatkan lagi penyerapan secara semula jadi. Cara penggunaan:1 sudu 1 pokok tabur pada tanah sekeliling pokok
3. Mengelak Transplant Shock (pokok terkejut selepas alih pasu atau ke tanah)
Sesekali selepas alih anak semaian atau pokok-pokok dari bekas kecil ke bekas besar atau dari pasu ke tanah, pokok akan layu (terkejut). Ini kerana akar pokok mungkin tercedera ketika proses pengalihan tersebut. Bagi mengelak pokok layu selepas dialih boleh gunakan garam Epsom.
Cara penggunaan: Tabur Epsom salt ke sekeliling pokok selepas alih dan tutup semula dengan lapisan tanah.
4. Rawat Daun Kekuningan
Tumbuh-tumbuhan yang tidak mendapat magnesium yang cukup boleh dikenal pasti dengan daun yang menguning. Ini kerana magnesium merupakan komponen penting dalam pengeluaran klorofil. Cuba percikan Epsom garam sekitar tanaman anda untuk mendapat dedaun yang sihat.
Cara penggunaan: Tabur/ siram lebih kurang 1 sudu besar setiap pokok sebulan sekali akan memberi manfaat kepada tumbuh-tumbuhan di taman sayur-sayuran anda, serta mana-mana pokok, pokok renek, bunga dan rumput anda akan hijau semula.
Kadar : Siraman 1 sudu + 4 liter air 2 minggu sekali.
5. Elak Daun kerinting Untuk Pokok Cili
Mencegah masalah daun kerinting/leaf curling dengan Epsom salt. Daun kerinting disebabkan oleh kekurangan magnesium- dalam tumbuh-tumbuhan. Sekali lagi, tambah garam Epsom untuk tanah di sekeliling pangkal pokok yang sakit.
Secara alternatif, untuk penyerapan yang lebih cepat anda boleh mencampurkan 2 sudu besar Epsom garam dalam segelen air dan siram terus kepada daun. Cara penggunaan: 2 sudu + 4 liter air, siram pada daun sebulan sekali
6. Mengelak Perosak Tanaman
Garam Epsom boleh digunakan untuk elak siput, ulat bulu, bena, boleh juga untuk mengelak jentik jentik di dalam bekas hidroponik. Perlu diingat bahawa garam Epsom larut dengan mudah larut dalam air, hujan akan mencairkan garam ini. Cara penggunaan: Tabur pada tempat yang bermasaalah.
7. Memaniskan Buah
Tabur garam Epsom pada pokok buah-buahan, pokok kacang, sayuran, dan anggur menggunakan kaedah sama dan kuantiti yang dinyatakan di atas untuk meningkatkan tahap klorofil dalam sel tumbuhan membolehkan pokok menghasilkan hasil buah yang manis. Boleh juga diguna pada pokok tomato. Cara penggunaan: Kadar siraman 1 sudu + 4 liter air 2 minggu sekali. Tabur 1 sudu setiap pokok 1 bulan sekali.
8. Melebatkan Buah Cili, Buah lebih besar, Lebih Pedas
Pokok cili perlu diberi magnesium setiap dua minggu untuk mencapai hasil yang lebih tinggi daripada buah-buahan yang lebih besar.
Cara penggunaan: Taburkan 1 sudu garam Epsom untuk setiap kaki persegi 2 minggu sekali
9. Pokok Rose Lebih Cantik, Bunga Lebih Besar
Guna garam Epsom untuk pokok lebih cantik, bunga lebih besar dan lebat dan daun lebih gelap. Guna ketika awal penanaman ketika nampak pertumbuhan baru dan ketika bunga berkembang.
Ramai suka beli anak pokok buah baik rambutan, mangga, durian, manggis dan sebagai dengan harapan untuk tanam sekitar rumah.Tapi dah siap tanam, tak sampai...