Karpet atau alas kaki dari tali guni atau tali jute ini memang cantik bila letak di lantai rumah kerana warnanya yang natural.

Tapi tak sangka pula boleh buat sendiri. Modalnya sikit cuma perlukan tali jute, kain felt dan hot glue gun. Yang perlu banyak cuma kerajinan dan kesabaran.

Step by step buat karpet tali guni ini dikongsi oleh Qynn Shikin. Boleh isi masa lapang atau mungkin jadi sumber pendapatan sampingan katanya.

Step by step buat karpet tali jute

1. Relaikan sehelai sehelai ikut panjang mana yang mampu. Nanti tali jute ini akan dibuat tocang. Lagi panjang sebenarnya lagi bagus. Akan kurang nampak sambungan tali. Lagi nampak kemas.

2. Doublekan tali. Setiap tocang perlu ade 6 helai tali macam di bawah. Boleh beli apa jenis tali jute tapi paling berbaloi dan murah beli di kedai Eco.

3. Tali yang dah digabung 6 helai.

4. Simpul hujungnya nanti akan didandan tali tu.

5. Ini rupa bila tali dah didandan, dijalin, ikutlah apa panggilan korang.
Masa ini memerlukan kesabaran sebab tali berpintai dan bergumpal.

6. Dandan tali sampai habis, untuk ukuran 100cm atau 1 meter saiz karpet
Perlukan 10 ketul tali tu ya.

7. Ambil kain felt untuk jadi alas, potong ikut bentuk dan saiz yang dihajati. Lilitlah tali ikut design & saiz tadi. Sambung dan pusing. Tampal tali atas kain felt guna gam panas atau hot glue gun.

8. Kalau nak senang bulat kecik tu tak perlu buat. Buat bulat besar tu saja.

9. Dah habis lilit boleh kemaskan. Gunting dan trim guna pisau yang tajam.

Bahagian belakang dah kemas.

10. Siap! Bulu halus kan karpet ini memang akan nampak. Karpet jute ini tak lembut dan tak keras, sesuailah buat hiasan lantai. Ada juga yang bakar bulu halus tu.

Ini design lain pula.

Selamat mencuba.

Sumber: Qynn Shikin