Karpet atau alas kaki dari tali guni atau tali jute ini memang cantik bila letak di lantai rumah kerana warnanya yang natural.

Tapi tak sangka pula boleh buat sendiri. Modalnya sikit cuma perlukan tali jute, kain felt dan hot glue gun. Yang perlu banyak cuma kerajinan dan kesabaran.

Step by step buat karpet tali guni ini dikongsi oleh Qynn Shikin. Boleh isi masa lapang atau mungkin jadi sumber pendapatan sampingan katanya.

Step by step buat karpet tali jute

1. Relaikan sehelai sehelai ikut panjang mana yang mampu. Nanti tali jute ini akan dibuat tocang. Lagi panjang sebenarnya lagi bagus. Akan kurang nampak sambungan tali. Lagi nampak kemas.

DIY Karpet Tali Guni, Cantik & Senang Buat. Cuma Dandan Tali Dan Gam

2. Doublekan tali. Setiap tocang perlu ade 6 helai tali macam di bawah. Boleh beli apa jenis tali jute tapi paling berbaloi dan murah beli di kedai Eco.

DIY Karpet Tali Guni, Cantik & Senang Buat. Cuma Dandan Tali Dan Gam

3. Tali yang dah digabung 6 helai.

DIY Karpet Tali Guni, Cantik & Senang Buat. Cuma Dandan Tali Dan Gam

IKLAN

4. Simpul hujungnya nanti akan didandan tali tu.

DIY Karpet Tali Guni, Cantik & Senang Buat. Cuma Dandan Tali Dan Gam

5. Ini rupa bila tali dah didandan, dijalin, ikutlah apa panggilan korang.
Masa ini memerlukan kesabaran sebab tali berpintai dan bergumpal.

DIY Karpet Tali Guni, Cantik & Senang Buat. Cuma Dandan Tali Dan Gam

6. Dandan tali sampai habis, untuk ukuran 100cm atau 1 meter saiz karpet
Perlukan 10 ketul tali tu ya.

DIY Karpet Tali Guni, Cantik & Senang Buat. Cuma Dandan Tali Dan Gam

IKLAN

7. Ambil kain felt untuk jadi alas, potong ikut bentuk dan saiz yang dihajati. Lilitlah tali ikut design & saiz tadi. Sambung dan pusing. Tampal tali atas kain felt guna gam panas atau hot glue gun.

DIY Karpet Tali Guni, Cantik & Senang Buat. Cuma Dandan Tali Dan Gam

DIY Karpet Tali Guni, Cantik & Senang Buat. Cuma Dandan Tali Dan Gam

8. Kalau nak senang bulat kecik tu tak perlu buat. Buat bulat besar tu saja.

DIY Karpet Tali Guni, Cantik & Senang Buat. Cuma Dandan Tali Dan Gam

9. Dah habis lilit boleh kemaskan. Gunting dan trim guna pisau yang tajam.

IKLAN
Selain itu:  Mudahnya DIY Rak TV Tanpa Cat Bajet Hanya RM500, Paling Berbaloi Boleh Sorok Wayar Berselirat!

DIY Karpet Tali Guni, Cantik & Senang Buat. Cuma Dandan Tali Dan Gam

Bahagian belakang dah kemas.

DIY Karpet Tali Guni, Cantik & Senang Buat. Cuma Dandan Tali Dan Gam

10. Siap! Bulu halus kan karpet ini memang akan nampak. Karpet jute ini tak lembut dan tak keras, sesuailah buat hiasan lantai. Ada juga yang bakar bulu halus tu.

DIY Karpet Tali Guni, Cantik & Senang Buat. Cuma Dandan Tali Dan Gam

Ini design lain pula.DIY Karpet Tali Guni, Cantik & Senang Buat. Cuma Dandan Tali Dan Gam

DIY Karpet Tali Guni, Cantik & Senang Buat. Cuma Dandan Tali Dan Gam

Selamat mencuba.

Sumber: Qynn Shikin

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI