Kepala katil macam ini memang akan buat bilik nampak mewah dan cantik. Cuma kalau beli harganya boleh tahan juga.
Boleh saja nak jimat tapi kena rajin buat sendiri seperti yang dilakukan oleh Saniy Wa’ie Yatimi.
Menariknya dia menggunakan tilam terpakai untuk buat tufted headboard ini. Kalau nak cuba boleh gunakan DIY ringkas yang beliau kongsi untuk jadikan panduan.
1.Buat frame daripada kayu, saiz ikut cita rasa. Boleh buat untuk katil bujang juga. Boleh juga letak alas dulu.
2.Tampal/ letak span, saya guna tilam terpakai yang dipotong. Boleh juga beli span di Shopee atau Lazada namanya upholstery sponge, ambil yang 2 inci.
3.Buat lubang guna guna hole saw (gambah bawah). Tip waktu potong guna reverse rotation supaya lebih mudah. Saiz yang saya guna 50mm. Lagi kecil pun boleh atau guna gunting sahaja kalau nak jimat.
Ads
4.Kemudian alas span dengan batting fiber boleh beli di Shopee. Saya guna tebal 1 inci. Buat lubang, boleh guna gunting saja.
5. Kemudian letak kain, saya beli kain langsir ini (beli di Eco)
Ads
6.Kemaskan untuk jahit diamond. Boleh ikut kreativiti atau boleh ikut langkah dalam video ini.
Ads
6.Ini bahagian belakang kepala katil. Boleh kemaskan bahagian tepi dengan stapler bila dah siap jahit diamond.
Bahagian depan kepala katil yang dah siap. Boleh pasang pada dinding macam stail hotel atau letak pada kepala katil lama.
Kalau buat bubur atau hidangan sup Chinese stail, chili oil ini kena ada. Lagi sedap jadinya hidangan. Tapi bukan saja dengan bubur atau sup, makan dengan apa saja pun sesuai.
Chili oil ini akan jadi penambah keenakan, dapat pula yang pedas. Memang ketagih. Chili oil Chinese stail ini elok sangat buat sendiri untuk kegunaan di rumah. Bagi yang suka pedas guna cara yang dikongsi oleh Mary Teo Lee Na.
Cara buat Chinese chili oil yang pedas sedap
Homemade Chinese Chili Oil dah siap. Makan bersama pau goreng atau makan dengan apa saja pun sedap. Warning, pedas giler!
Bahan-bahan
100gm cili kering pedas
1 sudu kecil biji bijan putih
*1 1/2cawan besar minyak
*1 batang kayu manis
*2 bunga lawang
*3 daun salam kering
*6 biji cengkih
*1 sudu kecil lada hitam kasar
*1/2 sudu besar garam
*1/2 sudu kecil jintan manis
*1/2 sudu kecil jintan hitam
*1/2 inci halia dihiriskan
Bekas kaca – ‘sterilized’ untuk simpan cili
Cara membuat
1. Cili kering pedas dibasuh dan sangai diatas kuali sehingga merah gelap.. Sejukkan dan blendkan sehingga jadi cili flakes. Bahagikan kepada dua, satu bahagian dimasak dalam minyak dan satu bahagian dalam bekas kaca
2. Biji bijan putih disangai sehingga kuning, kemudian masukkan dalam bekas cili tadi.
3. Masukkan semua bahan bertanda dalam periuk dengan minyak. Masak guna api sederhana dalam 5 minit sehingga minyak mendidih. Matikan api dan tapiskan minyak dari rempah-rempah.
4. Masukkan semula minyak tadi dalam periuk dan masukkan sebahagian cili tadi dan masak dengan api kecil sehingga mendidih dan keluar bau wangi cili.
5. Matikan api dan tuangkan terus panas-panas ke dalam bekas yang diisi dengan sebahagian cili dan biji bijan tadi.
6. Gaul dengan sudu bersih dan kering. Masukkan garam. Tunggu sehingga sejuk baru tutup dan simpan.
Kejadian mangsa yang maut akibat disengat tebuan memang biasa kita dengar, malah baru-baru ini juga kejadian yang sama berlaku terhadap seorang juruteknik di Kulim, Kedah.
Mangsa maut disengat tebuan ketika bertugas di sebuah pencawang. Memang menyedihkan. Mana tau sengatan binatang kecil ini mampu menyebabkan kematian.
Bagi memastikan kejadian sama tak berulang Dr. Samhan berkongsi beberapa panduan yang boleh dilakukan jika ada ahli keluarga terkena sengatan tebuan. Maklumlah sarang tebuan ini boleh jadi ada berhampiran kawasan rumah tanpa kita sedar.
Tebuan beza dengan lebah
Sengatan tebuan berbeza dengan sengatan lebah. Sengatan tebuan boleh menyebabkan rabdomiolisis dan kegagalan buah pinggang sehingga membawa kepada kematian tetapi sengatan lebah tidak begitu.
Menurut Senior Agronomist, Dato Mohd Anim Hosnan, ada kajian saintifik mendapati venom tebuan mengandungi bahan iaitu acetylcholine (5%) iaitu jatuh pada Tahap 3.0 daripada Tahap Maksimum 4.0 dalam ‘Shcmidt Sting Pain Index’. Memang sakit!
Antara komponen yang terdapat dalam sengatan tebuan adalah histamine yang menyebabkan anafilaksis.
Anafilaksis ialah reaksi alahan pada alergen yang teruk yang boleh membawa maut. Ia boleh berlaku dalam masa beberapa minit atau saat selepas pesakit tu terdedah kepada alahan yang tertentu.
Bila kena sengat tebuan ini yang berlaku
Sengatan serangga seperti lebah dan tebuan, boleh menyebabkan sistem imunisasi badan memberikan reaksi yang melampau.
Tekanan darah turun dengan mendadak
Saluran pernafasan menjadi sempit dan tekak dan lidah bengkak maka pesakit susah bernafas
Denyutan nadi yang lemah dan laju, lebih dari biasa
Ruam yang gatal dan bengkak di bahagian tertentu seperti muka dan bibir.
Loya dan muntah atau cirit birit
Pening atau pengsan
Sengatan pada kanak-kanak berisiko kematian
Dos sengatan yang boleh membawa maut adalah 4.6mg/kg. Maka,kanak-kanak mempunyai risiko kematian lebih tinggi berbanding orang dewasa kerana saiz badan yang lebih kecil.
Lebih teruk, tebuan menyengat mangsanya berkali-kali berbanding lebah yang hanya menyengat hanya sekali.
Jika sengatan itu pada sistem saraf atau saluran darah seperti di bahagian muka, ia memang serius dan mangsa perlu dibawa segera ke hospital bagi mendapatkan rawatan. Jika terlambat risiko kematian lebih tinggi.
LANGKAH PENCEGAHAN
Elakkan anak bermain dalam hutan
Jika perlu bawa anak masuk hutan, pastikan anak pakai baju lengan panjang,seluar panjang dan bertopi.
Elakkan menggunakan pakaian bewarna-warni yang boleh menarik perhatian serangga.
Elakkan memakai bau-bauan atau minyak wangi.
Jika diserang, jangan berlari secara mengejut sebaliknya berjalan perlahan-lahan kerana akan menarik perhatian lebah/tebuan mengejar mangsa.
Jangan mengibas baju dan kain untuk menghalang serangan,ini akan lebih menarik perhatian tebuan/lebah.
LANGKAH KECEMASAN
Tanggalkan pundi sengat dengan menggunakan pengumpil atau penyepit.
Basuh dengan air dan sabun.
Letakkan ais atau air sejuk di tempat sengatan.
Bawa mangsa ke Kecemasan dengan segera.
#SHARE info penting pada ahli keluarga sebab kejadian ini boleh berlaku pada sesiapa dan tak diduga. Sudah banyak kes kematian disebabkan sengatan tebuan berlaku di negara kita. Berwaspadalah.
Tengok puding ni pun kita tahu sedap. Bukan anak saja yang teruja nak makan, yang dewasa pun sama.
Puding tutti fruity perkongsian Noor Faezah ini ada tiga filling kiwi, blueberry dan mangga. Selain rupanya yang lawa, warna warni rasanya pun sedap. Sesuai dimakan waktu panas merelit macam sekarang ini.
Bagi yang nak cuba, berikut dikongsi cara membuatnya. Untuk satu adunan ini hasilnya dalam 25-30 bekas.
Cara buat puding tutti fruity
Bahan-bahan
• 10g serbuk agar-agar (warna plain)*
• 1 tin susu cair*
• 3 tin air*
• 1 tin susu full cream*
• 1 tin susu pekat*
• 2 sudu tepung kastard*
• 1 sudu essen vanila*
• 1 cawan gula pasir* (jika suka manis)
• Filling kiwi, blueberry & mangga (boleh beli dekat kedai bahan kek)
Cara membuatnya:
1. Lorekkan filling pada tepi bekas acuan. Cara lorek atau calit boleh rujuk gambar. Calit lebih sikit supaya ada rasa buah.
2. Masukkan semua bahan bertanda (*), masak atas api sederhana hingga mendidih dan sejukkan.
3. Selepas sejuk curah dalam bekas acuan yang telah dilorekkan filling tadi.
4. Biarkan seketika dan boleh simpan dalam peti sejuk. Sedia untuk dimakan selepas sejuk.
Nota: Kalau nak lebih cantik, boleh lorekkan lagi filling pada atas permukaan agar-agar tadi selepas agar-agar keras.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...