Ruang rumah lain dah cantik tapi tangga saja yang macam tak kena, jika berhajat nak makeover mungkin idea dari Aina Syafiqka ini boleh digunakan.
Tak perlu tukar tiles untuk makeover tangga cuma guna cat epoxy saja, terus berubah keadaan tangga. Caranya, boleh ikut perkongsian beliau.
Make over tangga biasa jadi monochrome tanpa tukar tiles
Saya memang teringin sangat nak tangga hitam putih tapi belum ada budget utk install solid wood dekat tangga. Saya decide nak diy selepas banyak sangat tengok instagram mat salleh kebanyakannya cat tangga.
So lepas buat research saya nak cuba guna epoxy yang orang selalu digunakan untuk cat bilik air. Tapi kebanyakkan epoxy jenis glossy, bukan matte. Saya nak yang matte finishing. Hasil godek Shopee finally jumpa cat epoxy yg matte finishing.
Gambar sebelum
Jenis cat yang digunakan
Harga agak mahal berbanding epoxy yg gloss biasa – 1L around RM70 but seriously sangat cantik hasilnya. Untuk tangga 16 steps kecil 2 steps besar kuantiti cat;
✅Warna hitam – 1 tin utk 2x layer (cukup-cukup)
✅Warna Putih -2 tin (sebab banyak layer untuk dapat finishing yang smooth dan cantik)
✅Undercoat – 1 tin
Ads
Sebelum guna cat, buat undercoat dulu dengan cat ini.
1.Saya undercoat dulu semua 2 layer kemudian baru cat colour. Saya start dengan warna putih dan hitam.
2.Cat ini kena mix dengan hardener supaya cat lebih kuat dan tahan pada tiles dan tak mudah luntur kaluu kena air.
Jadi untuk tak nak bazirkan cat, saya bahagi-bahagikan jumlah cat untuk mix dengan hardener. Saya tak bancuh terus 1 tin sebab bila dah bancuh dengan hardener kena terus guna sebab cat akan keras lepas. Kalau dah keras membazir.
Ads
3. Sebelum cat saya bersihkan tangga dulu, kemudian baru start undercoat, untuk garisan tiles saya biarkan sahaja nanti bila dah cat tak nampak sangat.
4. DIY ini saya buat sorang, since sekali cat kena tunggu kering 8-12hrs so saya buat masa malam lepas anak-anak saya dah tidur. Saya akan start dari bawah ke atas, besok bangun tidur dah boleh pijak.
Untuk siapkan tangga ini ambil masa 2 minggu juga sebab kejap ada mood kejap takde.
Ads
5. Dah 11 bulan lepas saya cat tangga, alhamdulilah masih cantik lagi macam baru. Belum ada ada terkupas walau pernah heret kabinet Ikea yang besar dari bawah ke atas. Warna pun tak pudar. Saya mop macam biasa seminggu sekali.
Cuma satu saja, bila tangga hitam akan senang nampak berdebu, kena rajin bersihkan.
Ayam goreng berempah ini selalu kita makan dengan nasi kukus. Tapi nak buat sebagai lauk makan dengan nasi biasa pun boleh. Cuma kena tahu cara membuatnya saja.
Nak cuba buat boleh ikut perkongsian Tengku RosElyza Raja Muhammad ini. Aroma ayam ini bila digoreng memang buat kita rasa lapar, wangi sangat.
Cara buat ayam goreng berempah
Bahan-bahan
1/2 -1 ekor ayam potong (12-14)
7-10 btg serai (potong dan kisar)
3-4 senduk cili kisar (senduk bancuh air)
4 biji bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
2-3 sdb chili flake
2 sdb jintan manis (sangai dan kisar kasar)
1 sdb ketumbar (sangai dan kisar kasar)
2 sdb jintan putih (sangai dan kisar kasar)
1-2 sdb tepung beras atau tepung jagung
1-2 inci halia (kisar)
Serbuk kari daging (agak-agak)
Daun kari
Kiub pati ayam @ garam
Serbuk kunyit
Cara membuat
1. Satukan bahan dikisar dan semua bahan lain dalam satu bekas. Masukkan ayam dan gaul hingga sebati.
2. Perap dalam 1/2 jam (kalau nak cepat boleh terus goreng).
3. Panaskan minyak yang banyak dan goreng ayam menggunakan api yang kuat.
4. Bila hampir masak, perlahankan api. Bila warna dah menarik boleh lah diangkat. Kaut sekali rempah-rempah yang telah garing. Nanti boleh makan sekali dengan nasi lagi sedap
Nota: Ayam goreng berempah kali ini tak letak lengkuas macam biasa
Kalau biasa masak sup jenis berempah, sekali-sekali tukar selera buat sup siam ini pula.
Cara masak pula ada yang paling mudah, boleh guna pes yang sedia dijual sebab rasanya memang dah sedap sangat. Benda senang kenapa buat yang susah kan. Cara buat sup siam mudah ini dikongsi oleh Wan LuQman.
Cara mudah & cepat buat sup siam
Bahan-bahan:
Daging
Batang sederi
Ubi kentang
Tomato
Cili padi
1 paket perencah sup siam Adabi
1 sudu sos nampla/ sos ikan
Bawang putih
Lobak merah
Sedikit gula
Cara membuat:
1.Tumis bawang putih, kentang, lobak merah dan celery. Tumis kejap hingga bawang putih tu jadi perang keemasan.
2. Masukkan sesudu sos nampla. Bila masuk sos ni bau memang akan harum semerbak.
3. Masukkan 200ml air diikuti dengan daging.
4. Masukkan 1 paket rempah sup siam Adabi. Pes ini pun dah sedap, cukup rasa. Kalau nak tambah, boleh letak tomato. Garam tak perlu sebab dah letak sos nampla.
5. Tambah dalam 100ml air rebusan daging.
6. Masukkan sedikit gula, saya guna palm sugar Thai.
7. Kemudian masukkan cili padi, tomato dan bawang.
8. Masak hingga mendidih.
9. Siap.
Cara buat cili kicap
Goreng 3 ulas bawang putih dan 10 biji cili api. Nampak cili agak garing, angkat.
2. Tumbuk bahan digoreng.
3. Masukkkan sesudu bawang goreng.
4. Masukkan kicap manis dan perah limau. Gaul, siap!
Tekak rasa nak makan bihun goreng tapi rencah tak berapa nak ada. Kalau macam tu boleh buat bihun goreng koboi ni. Bihun goreng yang ringkas sangat.
Rencah tak perlu macam-macam, letak satu bahan saja iaitu ikan bilis terus jadi sedap. Resepi perkongsian Hana A Razak ini sesuai sangat bagi yang nak ceoat masak atau bahan lauk kat dapur tak berapa nak ada.
Cara buat bihun goreng koboi, guna satu rencah saja
Bahan-bahan:
2/3 paket bihun
1 mangkuk kecil ikan bilis
3 sudu cili kisar
2 biji bawang merah- hiris
2 biji bawang putih- hiris
2 biji telur
1/2 batang lobak merah- hiris
Kicap
Garam
Air
Cara membuat:
1.Cuci bersih ikan bilis, kemudian tumbuk separuh hancur
2.Panaskan minyak, goreng ikan bilis dulu bagi garing sikit. Guna satu rencah ini saja. Nak ganti udang kering pun boleh.
3. Dah garing, baru tumiskan bawang yang dihiris nipis. Bawang dah layu baru masukkan cili kisar, tumis hingga cili masak dan pecah minyak.
4. Dah naik minyak, masuk kicap dalam sesudu untuk beri warna sambal cantik. Kemudian bolehlah letak sayur apa yang ada, lobak merah pun dah ok.
5. Masukkan air, banyak pun takpa sebab bihun ini rendam air biasa bukan air panas. Dah mendidih, pecahkan telur 2 biji.
6. Kemudian baru masukkan bihun. Kacau rata dan masukkan pula garam. Gaul sebati.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...