Isu kekurangan stok telur sudah pun reda. Dah banyak di pasaran walaupun harganya naik sikit.
Dah dapat stok telur kenalah simpan dengan cara yang betul. Tapi masalahnya ramai yang simpan telur dengan cara yang salah hingga boleh menyebabkan ia cepat rosak.
Antara yang kita praktikkan adalah simpan telur dekat pintu peti sejuk sebab sarang telur memang disediakan di situ. Salah ya.
Mengikut info Public Health Malaysia, tempat itu bukan lokasi yang sesuai untuk menyimpan telur. Ia cara simpan telur yang betul untuk kita praktikkan.
1. Simpan dalam peti sejuk
- Kuning telur ada bakteria Salmonella, ia boleh dibunih dengan menyimpannya dalam peti ais suhu 4 darjah celsius.
- Telur yang disimpan dalam peti sejuk tahan lama sehingga 4-5 minggu.
2. Jangan letak di pintu peti sejuk
- Suhu pintu dekat dengan suhu luar. Pintu sentiasa buka tutup.
- Suhu berubah-ubah memendekkan jangka hayat telur.
3. Guna bekas asal telur
- Bekas asal akan melindungi telur dari pecah.
- Mencegah telur dari menyerap bau dan rasa dari bahan lain yang ada dalam peti ais.
- Tarikh luput terpapar dan rasa yakin telur masih elok.
- Kuning telur akan sentiasa berada di tengah dengan posisi tersebut.
Semoga bermanfaat
Sumber: Public Health Malaysia
Kalau Pindahkan Anak Pokok Sayur, Ikut Tip Ini Supaya Tak Layu Atau Mati
Dah berjaya semai biji benih serta dah naik pun daunnya tapi bila alih ke pasu atau batas mati pulak anak pokok. Ini kejadian biasa bagi yang baru belajar bercucuk tanam.
Supaya anak pokok yang dialih atau dipindahkan hidup subur membesar dengan baik, boleh ikut panduan dari Liyana Mohd Poad yang banyak bercucuk tanam sekitar kediamannya. Ini tip yang dikongsi berdasarkan pengalamannya.
Bila anak pokok sedia pindah
- Anak pokok yang berukuran sejengkal seperti bendi dan anak pokok cili boleh dipindahkan.
- Untuk sawi atau pakchoy, biarlah mmpunyai sekurang kurangnya 5-6 helai daun kerana akar dan batang sudah cukup kuat.
- Kalau ada 2-3 helai daun, jangan pindahkan dulu. Risiko untuk busuk akar, layu batang, tumbang dan mati sangat tinggi. Jadi,biarkn akar kuat sikit baru pindahkan.
Media tanaman
Media tanaman yg paling biasa digunapakai oleh pekebun adlh topsoil+pasir+bahan organik. Ini memang pro. Nisbah 3:2:1.Apa itu topsoil? Topsoil ialah tanah merah. Tiada tanah merah, boleh guna tanah hitam biasa, pasir manakala bahan organik ialah cocopeat/sekam bakar@mentah lumut terurai.
Bagi beginner, jangan susahkan diri untuk mencampur kesemua bahan ini. Memadai dgn meggunakan tanah campuran 6 in 1 atau tanah organik dan dicampur sedikit sahaja dgn tinja haiwan spt tinja kambing/arnab /ayam.
Guna satu sudu utk satu pasu. Gaul rata dengan tanah tadi dan boleh terus tanam anak pokok.
Cara tanam anak pokok
- Semasa nak menanam, masukkan 2/4 tanah yg dah dicampur tinja tadi ke dalam pasu. Kemudian letakkan anak pokok.
- Masukkan baki 2/4 tanah ke dalam pasu hingga anak pokok tenggelam 2/4 daripada pangkal.
- Daun daun bawah anak pokok seperti cili perlu dibuang terlebih dahulu kecuali sawi atau pakchoy atau bendi.
- Kemudian siram dan letak di tempat teduh dulu. Kenapa kena perlu letak di tempat teduh supaya anak pokok berkembang baik dan stabil.
- Selepas seminggu, barulah ‘cuba cuba’ letak di tempat panas sepenuhnya. Kenapa perlu letak tempat panas? Nanti layu dan mati? Takkan mati, layu itu normal kerana perubahan tempat dan cahaya. Bila nampak layu sikit, jangan panik, terus siram.
Siraman
Seminggu selepas dibiasakan dengan cuaca panas, pokok sudah dapat berdiri dgn kaki sendiri. Siramlah sekali pagi dan sekali petang. Jika cuaca terlalu panas, boleh siram 3 kali sehari.
Lepas seminggu boleh dibaja
- Peringkat awal selepas seminggu ditanam, guna tinja kambing atau tinja ayam dulu. Guna sesudu cukup. Nanti pokok pokok akan gemuk.
- Selepas dua minggu guna baja kopi. Saya banyak guna air baja buatan sendiri.
- Jika guna baja kimia, saya cadangkan guna baja yg ada unsur NPK 15:15:15 dan NPK 16:16:16 yg biasanya 95% pekebun guna iaitu baja Yara Mila dan baja urea juga.
Penggunaan baja yg konsisten akan memberikan tumbesaran yg baik kpd pokok pokok tanaman anda.
Jika ikut cara di atas insya-Allah elok subur tanamannya.
Selamat mencuba.
Sumber: Liyana Mohd Poad
Cara Buat Nasi Dagang Terengganu, Versi Paling Mudah. Yang Penting Gulainya!
Nasi dagang memang ramai yang suka makan tapi tak tahu nak buat. Nampak macam susah saja nak tapi kalau ikut resipi Mozairina Mohd ini cara membuatnya taklah sukar.
Bahan memang nampak macam banyak tapi langkah untuk membuatnya ringkas saja. Bahan pun sebenarnya dah ada di dapur kita.
Katanya ini resipi ini dari ibunya yang berasal dari Dungun Terengganu dan ia versi paling mudah untuk dibuat. Menurut Mozairina, untuk buat nasi dagang ini yang penting adalah gulainya. Kena guna rempah dari Terengganu, barulah rasa nasi dagang yang ori.
TIP
- Gunakan rempah cap Bunga Rose untuk buat gulai, rempah dari Terengganu boleh beli di Shopee
- Gulai ikan ini boleh juga di makan dengan nasi kuning, pulut kuning atau cicah roti.
- Nak pastikan nasi dagang ini sedap kenalah 2-3 kali cuba. Jangan putus asa, buat sampai jadi kena dengan selera.
- Resipi ini untuk 10 orang makan
Cara buat gulai ikan tongkol
Bahan untuk ikan:
1 ekor ikan tongkol aya kurik- Kukus – letak 4 asam keping, garam.
Gula melaka- 2 kerek kecik
Cuka – untuk pejalkan ikan
Bahan lain:
Bawang merah yg besar 8 biji- blend
Bawang putih 4 ulas -blend
Lngkuas – 2,3 hiris – blend
Kunyit – 2,3 hiris – blend
Halia -1 ibu jari – blend
Cili kering yang siap dikisar -10 sudu besar ( lagi banyak lagi merah kuahnya)
Rempah kasar – kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih, bunga lawang.
Rempah gulai cap Bunga Rose – 4 sudu besar
Kerisik – 11/2 besar
Santan pekat – 2 cawan
Air ikan
Cili padi hijau(ikut suka nak letak berapa)
Nissan/gula melaka 2 kerek kecik
Cara membuat
- Tumis rempah kasar.
- Tumis cili kering sampai pecah minyak
- Tumis bahan 1-5 (yang diblend sekaligus) sampai pecah minyak.
- Letak rempah bunga rose bersama kerisik sampai pecah minyak. Letak nissan/gula melaka.
- Letak air ikan yang dikukus tadi. Masukkan sekali asam keping dalam air rebusan ikan tadi.
- Letak santan sampai kuah menggelegak.
- Masukkan ikan
- Masukkan cili api hijau.
- TIP: Kalau ada belimbing buluh, letak belimbing buluh lagi sedap.
Cara buat acar
Timun sebelah – potong memanjang
Carrot sebelah. – potong memanjang
Cili merah sebiji -hiris
Bawang merah sebiji. – hiris
- Gaulkan semua bahan dengan cuka, garam dan gula secukup rasa
Cara buat nasi dagang
Langkah 1
- 4 cawan beras basmathi
- 1 cawan beras pulut – cuci dan direndam 1 malam, tos dan kukus 20 minit.
Langkah 2
- Angkat beras yang dikukus tadi.
- Masukkan 3 cawan santan cair (1 cawan pekat, tambah air 2 cawan untuk jadikan santan air).
- Masukkan garam 2 sudu kecil , gula 2 sudu sebatikan dalam santan cair tadi. Arungkan biar rata dan kukus semula selama 20 minit.
Langkah 3
- Angkat beras yang dikukus tadi.
- Masukkan 11/2 cawan santan pekat
- Masukkan1 sudu kecil garam
- Masukkan 1 sudu kecil gula
- Masukkan bawang merah 3 ulas dihiris
- Masukkan Halia 2 inci dihiris
- Masukkan Halba 1 sudu kecil.
- Langkah 3 ini terpulang nak kukus lagi atau tidak. Kalau nak tahan lama boleh kukus lagi 20 minit. Kalau nak terus makan, tak perlu kukus lagi.
- Nasi dah cantik dan sedap dah secukup rasa. Makan nasi sahaja tanpa kuah pun dah sedap.
Tip : kalau nak wangi, letak beberapa helai daun pandan dalam kukusan.
Siap! Nak lagi feel bungkus nasi dagang dalam daun pisang
Sumber: Mozairina Mohd
Klik SINI untuk beli rempah cap Bunga Rose di Shopee
Step By Step Masak Pulut Kuning & Tip Supaya Tahan Lama, Tak Mudah Basi
Hidangan pulut kuning dengan rendang memang kegemaran ramai. Makan dengan sambal pun best juga.
Jika berhajat nak buat pulut kuning ini boleh praktikkan cara yang dikongsi oleh Maz Samad ini.
Cara ini pulut kuning yang dimasak tahan lama dan tak mudah basi. Bagi yang kali pertama masak pulut kuning boleh gunakan cara ini juga kerana ia lengkap.
Tip agar pulut kuning tahan lama, tak mudah basi
Ikut langkah demi langkah ini ya;
1. Rendam 1 kg beras pulut dengan air sejuk
2. Masukkan garam kasar 2-3 butir
3. Rendamkan asam keping bersama beras pulut
4. Rendam sekurang-kurangnya 6 jam
5. Pastikan sebelum rendam beras dibilas sehingga hilang air keruh. Apabila air sudah jernih baru direndam beras pulut.
6. Semasa rendam bubuh sekali 2 sudu kunyit serbuk.
Kaedah kukus beras pulut
1. Kukus pertama
– Beras pulut dicampur bersama sedikit minyak.
– Masak dan dikukus selama 10 minit.
2. Air kukusan
-Pastikan air kukusan betul-betul mendidih
-Letakkan pengukus beras pulut.
-Letakkan 3-4 helai daun pandan di dalam air pengukus supaya wap air naik ke permukaan atas.
3. Semasa mengukus
– Kukusan pertama 10 minit
– Rehatkan seketika sebelum mengukus kali ke-2
– Step kukusan Kedua 20 minit-Pulut dicampur bersama
1/2 cawan minyak atau marjerin
Pewarna kuning telur
200ml Santan
2 cawan air
1 sudu kecil garam
4. Tip beras Pulut nampak berkilat
Campurkan sedikit minyak atau marjerin supaya pulut kuning berkilat. Campurkan sedikit pewarna kuning telur bagi menaikkan lagi seri pulut tersebut. Pulut kuning akan nampak berbiji-biji bila dihias tapi jangan risau, teksturnya sangat lembut.
Selamat mencuba.
Sumber: Maz Samad