
Rumah kampung lama selalunya dibina tanpa siling. Kebiasaannya kita akan tambah kemudian hari bila ada bajet.
Jika ketika ini ada yang bercadang nak buat siling di rumah kampung perkongsian Shamsul Nizam boleh dijadikan panduan. Beliau berkongsi hasil DIY siling bilik rumah kampung menggunakan besi batten. Hasilnya kemas dan cantik.
DIY siling rumah kampung guna besi batten
Cuma nak share siap DIY siling bilik rumah kampung guna besi batten
Luas 11×12
Besi batten
Siling 2×4
Spray hitam diy
Rivet
Alhamdulillah kepuasan hasil tangan sendiri
Fitting setiap siling. Saya rivet pada semua cantuman besi melintang & menegak. Bagi kukuh & kemas
Gantung dawai ke kekuda setiap besi panjang sahaja untuk support. Spray warna hitam separuh.
Siling siap dicat warna putih untuk finishing supaya berseri dengan frame hitam.
Cuma tolak atas & alih ke tepi untuk buka siling. Buka ini sebab nak tukar batang kipas panjang sikit.
Semoga bermanfaat
Sumber: Shamsul Nizam
Klik SINI untuk beli besi batten di Shopee
Klik SINI untuk beli papan siling di Shopee
Buat Sendiri Lamb Chop Lengkap Dengan Sos Black Pepper, Mashed Potato & Coleslaw. Daging Pun Lembut

Isi Kandungan
ToggleSekarang ini nak makan luar apatah lagi hidangan western memang agak mahal. Nak makan lamb chop pulak tu. Kalau satu famili 5-6 orang memang akan habis lebih RM150
Kalau nak berjimat dan puas makan, caranya buat sendiri saja hidangan ini di rumah. Siap boleh tambah lagi. Bagi penggemar lamb chop dan nak belajar menyediakannya boleh guna panduan dari Nazri Mat Zain.
Buat sendiri set lamb chop lengkap
Kalau nak berjimat, jom belajar buat sendiri Lamb Chop. Daging beli di kedai atau pasaraya. Tengok betul-betul Lamb atau Mutton. Lamb mahal sikit harganya sebab dagingnya lembut sesuailah untuk buat lamb chop. Kalau mutton murah sikit tapi dagingnya liat sesuai untuk masak Kari dan lain-lain.
Lamb chop
Sediakan bahan ini;
-Lamb 10 pcs (keping) – dibasuh hingga bersih dan toskan
-Masukkan lamb dalam bekas yang sesuai.
-Masukkan bawang putih 4 ulas (tumbuk hingga halus)
-Masukkan sos tomato 1/2 cawan
-Masukkan sos tiram 3/4 cwn
-Masukkan sos cili 1 cawan
-Masukkan kicap pekat manis 1 cawan
-Masukkan Lea & Perrin sos – renjis saja
-Masukkan lada hitam kisar 2 sudu besar
-Tak perlu letak garam, gula dan serbuk perasa
-Gaul kesemuanya dan masukkan dalam bekas. Perap beberapa jam lagi lama lagi sedap.
Cara memasak
– Guna Pan Fry masukkan sedikit minyak masak.
– Susunkan lamb di atas Pan Fry termasuk dengan sos perapan tadi. Guna api perlahan.
– Alih-alihkan lamb masak hingga betul-betul masak. Lamb tak perlu masak lama sebab dagingnya memang lembut. Tak perlu garing, masak medium rare barulah marbeles.
– Dah masak angkat dan letakkan di dalam pinggan. Masukkan sekali sos yang kita masak sekali dengan lamb tadi.
– Ulang masak lamb hingga selesai semuanya. Untuk ulang masak tak perlu letakkan minyak dalam Pan fry lagi. Siap!
Cara buat mashed potatoes
-Guna US potato 4 biji – optional
-Potong dadu dan rebus. Dah empuk angkat dan toskan
-Masukkan daalm bekas dan lenyek hingga halus.
-Masukkan 2 sudu besar butter
-Masukkan 1/2 atau 1 cawan susu full cream dan sedikit garam.
-Masukkan serbuk lada hitam 1 sudu besar
-Kacau sentiasa di atas api perlahan. Agak-agak dah masak tutup api
Boleh dihidangkan.
Cara buat sos black pepper
Bahan-bahan:
2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
2-3 cawan air
5 sudu besar kicap manis
Sos tiram 1 atau 2 sudu besar
Black pepper 1 sudu besar
1 kiub pati ayam
Garam, serbuk perasa dan gula secukup rasa
Cara membuat
Panaskan butter hingga cair
Masukkan tepung gandum 2 sudu besar dan kacau hingga berketul-ketul.
Masukkan 2 atau 3 cawan air
Masukkan 5 sudu besar kicap pekat Manis
Masukkan 1 atau 2 sudu besar sos tiram
Masukkan kiub pati ayam sebiji
Masak hingga sos didih dan pekat.
Rasa dulu, baru masukkan garam, serbuk perasa dan gula. Siap!
Cara buat coleslow
-2 biji lobak merah – diparut
-1/4 atau 1/2 biji kobis – potong halus
-Campurkan kedua sayur. Ambil sayur dalam segenggam atau lebih, sebiji bawag Holland dan masukkan ke daalm blender.
-Masukkan susu full cream 1/2 cawan
-Kisar sekejap jangan terlalu halus.
-Tuang dalam bekas dan campur dengan baki sayur tadi.
-Masukkan mayones lebih kurang 1/2 cawan, sedikit garam, cuka makan 1 sudu besar dan gaul bagi rata.
-Masukkan dalam peti ais dan hidangkan sejuk lagi sedap.
Siap
Sumber: Nazri Mat Zain
Step By Step Buat Burnt Cheese Cake. Semudah ABC, Siap Sukatan Cawan

Isi Kandungan
Toggle
Basque burnt cheese cake ini kalau beli satu slice saja dah RM10 atau lebih. Tapi ramai je yang sanggu beli sebab sedap amat. Terutama bagi yang suka cheese.
Daripada asyik beli baiklah kita buat sendiri untuk jimat. Tak sangka pulak senang jer nak membuatnya.
Boleh ikut perkongsian daripada Ritazara, siap ada sukatan cawan dan tip untuk mudahkan.
Bahan-bahan :
- 250g cream cheese/ beli seketul yang 500g, guna separuh
- 125ml atau 1/2 cawan whipping cream DAIRY (contoh Anchor, Emborg, Arla)
(Elak guna NON DAIRY WHIPPING CREAM/FRESH CREAM sebab perlukan fat yg cukup) - 85gm gula atau 5 1/2 sudu makan
- 1 sudu besar esen vanila
- 2 butir telur B ( gred A pun boleh)
- 9 gm atau 1 sudu makan tepung gandum diayak
Step by step
1. Preheat oven 200 degree. Pada masa yang sama putar 250g cream cheese dgn 85g gula, putar sampai kembang, dalam 2 minit camtu pakai kelajuan sedang.
2. Masuk telur 1 persatu, masuk esen vanila. Putar sebati.
Jadi macam ni
3.Masuk tepung yang dah diayak. Kemudian sebatikan pakai hand whisk je dalam 10 pusingan.
4. Masukkan whipping cream, pakai hand whisk, putar sebati, dalam 20-23 putaran hand whisk tu pelahan supaya takde buble, nanti ada gelembung bila kek masak.
Jadi macam ni.
5. Okay, loyang 6′ lengser butter, ke minyak ke, bukan air tau. Saya pakai size 7 sebab 6 takde. Pakai size 6 akan lg cantik dan tinggi. Pastu letak baking paper berlebihan supaya senang nanti nak tarik keluar. Macam pemalas tapi bukan pemalas.
6. Tuang adunan tadi. Hentak sikit untuk keluarkan air/bubble.
7. Dalam oven yang dah dipanaskan dari tadi bakar kek suhu atas bawah, 200’C, 1 jam. Dah tinggal 10 minit terakhir, naikkan suhu jadi 210 camtu. Jadi lagi hitam lagi sedap.
8. Dah masak. Biarkan dalam 15 minit. Pastu buka baking paper boleh potong dan ngapppp.
Hasilnya
Sumber: Rita Zara, Resepi asal daripada Facebook Ainie Syeema
Cara Renew Pasport Online, Senang, Tak Perlu Beratur & Tunggu Lama Dah!

Isi Kandungan
Toggle
Syoknya keluar negara, tapi bila ingat bab renew pasport ramai pulak yang mengeluh. Kita dah boleh bayang barisan panjang dan penantian yang lama di pejabat imigresen walaupun sebenarnya dah keluar awal pagi
Tapi mungkin ada yang tak tahu atau tak perasan, sebenarnya untuk khidmat renew atau memperbaharui pasport boleh saja dilakukan menerusi dalam talian atau online. Jadi anda tak perlulah beratur panjang menunggu nombor dipanggil. Macam mana caranya? Boleh ikut perkongsian dari @Najib_Ayub
Renew passport online
Pernah tak pergi imigresen awal pagi mengharapkan boleh dapat nombor giliran yang terawal dan nak cepat settle. Sekali tengok line beratur dah panjang. Jangan risau sekarang kita dah boleh renew passport online guys.
Sebab aku baru je renew passport guna online. Jimat sikit masa , kalau tak bercamping laa aku dekat imigresen sampai ke petang. Cara dia senang je. Korang pergi website imigresen Malaysia.
1. Pergi ke link imigresen: https://eservices.imi.gov.my/myimms/myPassport
2. Isi details yang diminta kemudian pilih cawangan imigresen untuk pick up pasport.
3. Kemudian upload gambar. Ini tricky sikit. Kalau gambar yang di upload tak kena spesifikasi, kena tangkap gambar semula dekat kaunter. Bila jadi macam ni, lama la nak tunggu siap pasport tu. Make sure background putih dengan gambar ‘sharp’ jangan blur ye.
4. Lepas semua dah isi online, submit dan boleh buat pembayaran online.
Untuk umur 13 -59 tahun : RM 200
Warga emas pula (60 tahun dan keatas) : RM100
Setelah semuanya selesai, akan mendapat maklumat transaksi seperti status, nombor resit, cawangan kutipan, tarikh kutipan dan masa kutipan.
5. Bila nak amik passport benda yang kena bawa ke pejabat imigresen adalah:
– Print resit online
– IC original
– Passport lama
7. Sampai kaunter terus ambil nombor, kata nak pickup passport online. Pastu dah boleh duduk tunggu sampai no kita dipanggil. Macam aku dia bagitau dalam 20 minit nanti dah boleh amik kalau gambar yang upload tak kena reject.
8. Tunggu punya tunggu, 5 minit dia panggil untuk sign borang pengesahan, 15 minit kemudian nombor dah kena panggil. Pergi kaunter terus amik passport. Nasib baik tak kena reject gambar, tidak lama lagi kena tunggu.
TIP
Kalau apply sebelum 12 PM, pasport boleh siap dalam hari yang sama. Petang dah boleh pergi ambil. Tapi kalau apply selepas kul 12 mungkin keesokan harinya siap. So tu je caranya. Senang kan.
Sumber:Najib Ayub