
Bab cuci bilik air atau tandas memang memenatkan. Bila lama tak dibersihkan lagilah kotoran akan melekat termasuklah termasuklah di lubang tandas.
Dah disental pun masih juga berkeladak. Bagi menyelesaikan masalah ini Puan Suhaili Baharudin berkongsi DIY toilet bomb untuk membersihkanya tanpa perlu memberus.
DIY toilet bomb, campak seketul selesai masalah
Lubang toilet yang berkeladak menakutkan mata itu boleh dicuci semudah abc. Campakkan saja seketul selesai masalah. Jom buat.
- Bahan-bahan yang diperlukan
1 cawan – Sodium bicarbonate (baking soda)
1/4 cawan – citric acid (boleh cari di kedai bakery)
1 sudu hydrogen paroxide (cari di farmasi)
2. Campurkan sodium bicarbonate dan citric acid. Gaul rata dan pastikan tak berketul.
3. Masukkan 1 sudu hydrogen paroxide. Jangan lebih.
4. Gaul lagi. Ia sepatutnya rupa begini. Tak berketul dan tak terlalu basah.
5. Masukkan dalam bekas acuan. Biarkan 4 jam.
6. Selepas 4 jam keluarkan dan letak dalam bekas comel.
7. Campakkan saja seketul dalam lubang tandas rumah, masalah selesai. Segala yang berkeladak tu akan hilang.
Selamat mencuba!
Sumber: Suhaili Baharudin
Wanita Ini Kongsi Rahsia Penyedap Masakan Kedai Thai, Kena Ada Di Dapur Kita

Keenakan masakan Thai memang tak dinafikan, sebab itu restoran ini banyak sangat di negara kita. Memang kena dengan selera kita.
Bila makan di kedai makan Thai ini ada masa kita tertanya apa lah yang mereka guna untuk masak sampai jadi sedap. Sebab bila kita buat ikut cara yang sama tak pulak jadi sesedap hidangan di kedai Thai ini.
Sebenarnya rahsia penyedap makanan di kedai makan Thai ini terletak pada sos, pes dan beberapa bahan yang mereka selalu gunakan. Trisya Aman berkongsi rahsia ini pada kita semua. Nanti boleh cari ya. Menurut beliau produk yang dikongsi ini halal, jangan risau.
Rahsia penyedap kedai makan Thai
Rahsianya, mak banyak guna stok bahan masakan daripada Thailand. Kalau dulu balik kampung mesti kena borong banyak-banyak. Sekarang tak payah dah. Online pun dah ada jual.
1. Kicap bukit
Kalau dah letak kicap ini tak perlu letak seasoning atau serbuk perasa lagi. Rasanya macam Maggi seasoning.
Link kalau nak beli: https://invl.io/clf26iz
2. Nampla
Nampla atau pun kicap ikan, tapi cari jenama ini. Jenama lain hanyir, bau kuat sampai loya tekak.
Link kalau nak beli https://invl.io/clf26rj
3. Sos labu
Sos labu ini sangat sesuai untuk buat daging masak merah dan jadikan hidangan paprik makin sedap. Inilah rahsia kedai Siam.
Link kalau nak beli- https://invl.io/clf26tv
4. Thai Chili Paste
Cili pes ini paling sedap. Kalau buat tomyam atau perap daging pun sesuai. Yang ini kat kedai runcit pun banyak jual.
Nak beli online pun boleh – https://invl.io/clf26v9
5. Nisan Kabung
Nisan Kabung ini pula sesuai masuk dalam Somtam & Kerabu Maggi. Nanti masakan kita akan rasa lagi kick.
Nak beli online ini link ya –https://invl.io/clf26vt
6. Jeruk Bawang Putih
Pickled Garlic, jenama ini lebih sedap. Rasa manis dan masam sikit. Sedap dimakan dengan nasi kerabu sebagai penambah perasa dalam makanan.
Link kalau nak beli online- https://invl.io/clf26xb
7. Ikan Tenggiri Jeruk
Nak masakan kailan ikan masin atau nasi goreng ikan masin rasa macam kedai Siam, inilah rahsianya. Mak memang pakai yang ini dari dulu.
Nak beli online ini link ya –https://invl.io/clf26zp
8. Tepung Kruangwangthip
Tepung ini wajib restok kalau habis. Nak buat ayam goreng salut tepung yang rangup dan sedap boleh guna ini. Yang ini tepung mix flavour pepper & garlic. Kalau tak suka boleh guna original flavour.
Ini link kalau nak beli online- https://invl.io/clf271c
Semoga bermanfaat.
Sumber: Trisya Aman
Cara Masak Salmon Grill Yang Mudah & Sedap. Boleh Cuba Salmon Grilled Lemon Sauce

Asyik makan ikan goreng, gulai, sambal sesekali kita ubah pulak selera. Buat cuba pulak masak ikan salmon ala western macam ini, Salmon Grilled Lemon Sauce
Ikan salmon memang sedap kalau grill. Ditambah pula dengan sos lemon pekat, gabungan terbaik. Selalu hidangan begini kita makan di kafe, kali ini kita buat sendiri. Caranya pun mudah. Boleh cuba resepi dikongsi oleh Herawati Basri.
Salmon Grilled Lemon Sauce

Bahan-bahan untuk ikan salmon grill:
Kepingan ikan salmon
Garam
Lada hitam
Mentega
Cara membuat:
Lumurkan sedikit garam dan blackpepper atas ikan salmon, kemudian grill salmon dengan sedikit mentega. Ketepikan, guna minyak yang sama utk buat sos.
Bahan sos
Mentega
Bawang putih -cincang
Cooking cream/fresh milk
Sedikit air perahan lemon
1 sudu besar tepung jagung
Serbuk perasa
Parsley – cincang
Cara membuat sos:
1. Cairkan mentega, tumis bawang putih hingga perang.
2. Masukkan cooking cream atau fresh milk, kacau rata.
3. Masukkan tepung jagung, matikan api.
4. Tuang sos dalam blender bersama perahan air lemon. Kisar.
5. Bahan sos siap masuk semula dalam kuali. Kecilkan api dan tambah bahan perasa garam dan juga gula.
6. Bila kuah dah agak pekat, matikan api. Masukkan parsley cincang.Tuang atas ikan salmon grilled tadi.
7. Boleh hidang dengan asparagus goreng dan tomato.
Selamat mencuba.
Sumber: Herawati Basri.
Buat Sendiri Set Ala ‘Snack Plate KFC’. Lengkap Dengan Kentang Putar, Coleslaw & Ayam Goreng Rangup!

Ayam goreng restoren makanan segera ini memang kegemaran ramai. Rasanya setiap bulan mesti beli.
Tapi kalau ahli keluarga ramai memang banyak juga modal untuk beli hidangan ini. Kalau nak jimat, kita buat sendiri.
Biasa kita pesan set snack plate, jadi kita buat set ini di rumah. Lagi best, kita boleh pilih bahagian ayam mana yang kita suka. Caranya dikongsi oleh Umi Watie.
DIY Set Ala ‘Snack Plate KFC’
Untuk buat set ala snack plate KFC yang lengkap ini ada 3 langkah. Buat kentang putar dan kuahnya, coleslaw dan ayam goreng rangup.
1. Langkah buat kentang putar dan gravy
- Saya guna 6 ketul kentang saiz sederhana saja. Rebuskan sampai empuk.
- Bila dah empuk kentang kita tadi terus masukkan dalam bekas.
- Lenyek-lenyekkan kentang masa kentang masih panas. Kalau dah sejuk susah sikit nak haluskan kentang. Masukkan ¼ cawan susu.
- Masukkan 1 sdb mentega. Masukkan semasa kentang masih panas tau.
- Lepas tu perasakan dengan garam dan taburkan daun parsley kering.
- Untuk gravy, bawang putih 3 ulas dicincang. Panaskan 1 sdb mentega. Tumis bawang putih.
- Bila bawang putih dah kekuningan. Bubuh 1 sdb tepung gandum. Kacau sentiasa. Jangan sampai hangit.
- Bila tepung nampak keemasan masukkan ¾ cawan air. Kacau kacau, masukkan serbuk lada hitam, 1 sdb sos tiram 2 sdb sos Lada hitam.
- Kacau lagi, biarkan bahan merenih. Masukkan susu ½ cawan.
- Masukkan kicap masin 3 sdb. Kacau kacaukan lagi.
- Perasakan dengan garam. Rasa dulu tau sebab tadi kita dah bubuh sos tiram, kicap semua tu. Kita ejas rasa saja. Sejukkan.
2. Langkah buat coleslow
- Ambil kubis 1 cawan, lobak merah ½ cawan, bawang merang ½ biji.
- Cincang semua bahan ni. Pakai chopper pun boleh.
- Masukkan mayonis 3 sdb, susu ¼ cawan, garam dan gula.
- Gaulkan semua bahan sebati. Sejuk Kan dalam peti sejuk.
3. Langkah buat ayam goreng rangup
- Saya guna bahagian drummet 10 ketul ayam, 1 biji telur dan ¾ cawan tepung Bestari pedas.
- Gaulkan ayam sebati.
- Untuk bancuhan tepung salut campur 1 cawan tepung Bestari pedas ½ cawan tepung jagung.
- Gaulkan ayam yang sudah diperap lebih awal tadi. Golekkan biar semua bahagian kena tepung.
- Gorengkan dalam periuk, minyak panas dan terendam. Sekali goreng 4 ketul saja, guna periuk kecil saja. Jaga api tau.
- Goreng sampai ayam keemasan. Toskan dan hidangkan.
Susun cantik ayam goreng rangup, coleslaw dan kentang putar dalam pinggan macam snack plate. Sedia untuk dimakan.
Selamat mencuba.
Sumber: Umie Watie