toplif

 

Ketika penularan virus coronar melanda di serata negara termasuk Malaysia kita perlu sememangnya perlu lebih menjaga kesihatan dan kebersihan diri.

Bimbang penyakit yang sudah menyebabkan banyak kematian ini menjangkiti diri dan ahli keluarga. Salah satu caranya menurut Dr Taufiq Razif adalah dengan mengelak dari menyentuh tiga tempat ini.

Ini gambar lif utama di Hospital yang saya baru discaj semalam. Bayangkan berapa ribu jari yang sentuh butang lif ni setiap hari?

Dah la hospital ni memang tempat orang sakit. Lebih lebih lagi yang paling ditakuti sekarang yang ada Coronavirus. Kat Hospital saya bermalam semalam, siap ada tukang check suhu lagi di pintu utama sebab nak saring orang yang demam. Takutnya demam sebab Coronavirus ni lah.

IKLAN

Mereka yang ada Coronavirus ni akan batuk dan bersin. Mereka akan tutup mulut guna tangan. Tangan ni lah juga nanti mereka akan guna untuk sentuh barang barang di sekeliling mereka.

Isteri saya Medical Doctor tapi dia ni ada tabiat pelik sikit tau. Tiap kali dia sentuh butang lif, dia akan guna siku dia. Takpun dia guna tisu. Mula mula saya ingat dia OCD ke apa. Rupanya sekarang saya baru tahu, apa yang dia buat selama ni adalah benda yang betul.

IKLAN

Elak sentuh guna tangan 3 tempat ini

Dia pesan, kurangkan guna tangan kalau nak sentuh tiga tempat ni;

1. Tombol pintu ( terutamanya pintu toilet)
2. Butang lif ( terutamanya di hospital)
3. Barang barang yang dikongsi bersama.

IKLAN

Tangan kita ada kalenjar peluh dan kalenjar minyak/sebum yang mengekalkan kelembapan pada tangan supaya tak merekah tapi benda ni juga yang akan perangkap kuman pada tangan kita bila kita guna tangan kita untuk tutup mulut masa batuk dan juga bersin.

Selain itu:  Rupanya Bancuh 2 Bahan Ini Saja Boleh Jadi 'Baja' Berkesan Supaya Pokok Berbuah Lebat

Dan tangan tu lah nanti yang akan sentuh dan sebar kuman ke mana mana. Anak saya Aisha Soolihah pun sekarang tengah berhingus hijau sebab dia pergi jilat kerusi. Jilat pulak bahagian kerusi yang orang letak tangan tu. Allahu. Menjerit isteri saya semalam nak halang dia jilat tapi budak budak ni memang laju daripada kita.

Apa pun, inilah ikhtibar untuk kita semua. Virus and bacteria are real tuan puan semua. Amal dan ajarkan tips yang isteri saya ajar ni pada semua ya.

Sumber: Taufiq Razif

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI